logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sharp LC-40LE630E - brak obrazu, dźwięk OK. Czy sprawdzenie diod LED pomoże?

Rambo1500 10 Lut 2021 09:59 17229 7
REKLAMA
  • #1 19246031
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    W telewizorze jest dźwięk natomiast brak obrazu, i co by tu można było wymużdżyć aby tanim kosztem tv znów przywrócić do działania ? Czy zaczynać od sprawdzenia diod LED podświetlających ?
  • REKLAMA
  • #2 19246056
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    Włącz telewizję rządową, bo dzisiaj innej nie uświadczysz tak, aby był dźwięk i podświetlając latarką pod pewnym kątem ekran sprawdź czy pojawia się obraz w odbiciu światła. Taki prosty sposób na sprawdzenie podświetlenia bez otwierania obudowy.
  • REKLAMA
  • #3 19247221
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 598
    Check with a backlight tester. TV Sharp LC-40LE630E - brak obrazu, dźwięk OK. Czy sprawdzenie diod LED pomoże?
  • REKLAMA
  • #7 19264692
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Ok po demontażu matrycy dokopałem się do podświetlenia, okazało się że w paskach z diodami LED niektóre diody były przepalone co dyskwalifikowało całe paski, dokładnie 4 paski, które działają parami w tym dwa z przepalona diodą. Zamówiłem nowe na Ali, to juz nie pierwszy raz jak tam kupuje i jestem zadowolony.

36,73 zł 52%OFF | Listwa oświetleniowa LED 64LED dla LG Innotek 42 Cal 7030PKG 64EA 74.42T23.001-2-DS1 6V TOSIBIA AU T420HVN01.1 T420HW06 T420HW04

https://a.aliexpress.com/_u7EM8L

Dodano po 11 [godziny] 1 [minuty]:

i na to wychodzi że wcale taki wydatek jak koleka pisał wyżej nie jest duży, zamknę się w cenie poniżej 40 zł, w serwisie zaśpiewali 300, hmm no to chyba czas otworzyć swój serwis, ja otworzyłem tv w jakieś 40 min, następne 15 straciłem na demontaż i sprawdzenie pasków z diodami pod zasilaczem lab. Jak pisałem wcześniej paski działają parami, więc dwa sprawne podłączyłem a dwa gniazda zostawiłem puste. Złożyłem tv już nieco szybciej. Tv działa ale jest trochę słabo podświetlona matryca, zaczeka na nowe 4 paski z Ali to będzie jak nowy ;)
  • REKLAMA
  • #8 19268382
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 871
    Teee "biznesmen" nie lubię takich postów. Jak zapłacisz podatek od działalności skarbówce, ZUSowi składkę, jak opłacisz za lokal i energię elektryczną, telefon, benzynę na dojazdy to będziesz żądał za usługę 300 zeta. No ale Seba z Brajanem zrobią za flaszkę a serwisy to złodzieje i ździercy kurła... fuck.
    I dziel tu się wiedzą z lamerem. Na mnie w tym temacie już nie licz. :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sharp LC-40LE630E ma dźwięk, ale brak obrazu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie podświetlenia diod LED jako pierwszego kroku. Można to zrobić, używając latarki do oświetlenia ekranu lub testera podświetlenia. W przypadku uszkodzenia diod LED, wymiana pasków LED może być tańszą alternatywą niż zakup nowej matrycy. Autor tematu odkrył, że cztery paski LED były uszkodzone, co można naprawić, zamawiając nowe diody z AliExpress. Koszt naprawy wyniósł mniej niż 40 zł, w przeciwieństwie do 300 zł, które oferowano w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA