logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-40LE530E - LEDy migną, brak podświetlenia, inwerter? Jaki typ?

trybik1987 20 Cze 2015 23:27 6000 14
REKLAMA
  • #1 14788467
    trybik1987
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

Ostatnio w moim Sharpie LC-40LE530E wysiadło podświetlenie. Przy włączeniu LEDy migną na ułamek sekundy, potem podświetlenia brak (obraz jest wyświetlany - przy podświetleniu latarką widać obraz). Inwerter ? Jeżeli tak to jaki typ ?
  • REKLAMA
  • #3 14788920
    trybik1987
    Poziom 10  
    A jakieś inne rady ew. usterki które mogłyby to powodować ?
  • REKLAMA
  • #5 14788947
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    trybik1987 napisał:
    A jakieś inne rady

To może najpierw jakieś pomiary, ewentualnie inne obserwacje?
    Do przeczytania i stosowania link w poście wyżej. Dodatkowo punkt z Regulaminu Forum:
    3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • REKLAMA
  • #7 14789969
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    buli1 napisał:
    Do sprawdzenia LED-y. Czyli rozebrać matryce dostać się do LED-ów i sprawdzić połączenia i same LED-y.

A po co zaczynać od najtrudniejszego i najbardziej ryzykownego? ;)
    Chyba tylko po to, aby TV poszedł sobie na wieczny odpoczynek. ;)
  • #9 14790782
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Kolego buli1, na jakiej podstawie udzielasz takich porad? Pomiary nie są Ci potrzebne? Jestem przekonany, że Autor nie otworzył jeszcze swojego TV, a do ewentualnych porad potrzeba co najmniej wstępnych pomiarów, a nie zaczynać od rozbierania matrycy.
    Po drugie: gdy za pierwszym razem rozbierałeś matrycę, było to dla Ciebie łatwe, proste i bezpieczne (dla matrycy oczywiście)? I to jest matryca 40". Po co dawać takie rady komuś, kto nawet nie wie, jak zidentyfikować inwerter w swoim TV?
    Na takim poziomie jedyną rozsądną radą jest oddać do naprawy komuś, kto ma o tym pojęcie.
  • #10 14791436
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    bogred napisał:
    Kolego buli1, na jakiej podstawie udzielasz takich porad? Pomiary nie są Ci potrzebne? Jestem przekonany, że Autor nie otworzył jeszcze swojego TV, a do ewentualnych porad potrzeba co najmniej wstępnych pomiarów, a nie zaczynać od rozbierania matrycy.
    Po drugie: gdy za pierwszym razem rozbierałeś matrycę, było to dla Ciebie łatwe, proste i bezpieczne (dla matrycy oczywiście)? I to jest matryca 40". Po co dawać takie rady komuś, kto nawet nie wie, jak zidentyfikować inwerter w swoim TV?
    Na takim poziomie jedyną rozsądną radą jest oddać do naprawy komuś, kto ma o tym pojęcie.

Na podstawie własnego doświadczenia. Skoro podświetlenie mignie to już wiemy w jakim kierunku szukać usterki. Oczywiście ze sprawdzić napięcie jakie idzie na inwerter i LED-y (wystarczy logicznie pomyśleć).
    Dokładnie tak jak piszesz - oddać do naprawy komuś, kto ma o tym pojęcie. (ale kolega pytał wiec ja napisałem co sprawdzić)

Co do rozebrania matrycy za pierwszym razem - oczywiście ze nie jest to skomplikowane, tylko trzeba być cierpliwym i być ostrożnym, ale nie o tym ten temat.
  • REKLAMA
  • #11 14791472
    mirex
    Poziom 43  
    buli1 napisał:
    Co do rozebrania matrycy za pierwszym razem - oczywiście ze nie jest to skomplikowane, tylko trzeba być cierpliwym i być ostrożnym

No fakt. Rozebranie nie jest skomplikowane. :)

buli1 napisał:
    ale nie o tym ten temat.

A o czym? O grzybkach?
    Przecież sam zacząłeś proponować - wszystko na to wskazuje, że totalnemu laikowi - zniszczenie TV w jego wykonaniu. ;)
    Więc stał się również o rozbieraniu matrycy na czynniki pierwsze.
    A ponieważ nie jest to skomplikowane, to ... powodzenia w takim pomaganiu. :)
    No chyba, że wpadłeś na pomysła, aby pisać wszędzie tam, gdzie ja, i mnie na przekór, aby pokazać jaki to jesteś dobry. ;) W takim razie fajna zabawa się szykuje. :)
  • #12 14791505
    buli1
    Poziom 25  
    buli1 napisał:
    ale nie o tym ten temat.

A o czym? O grzybkach?

Źle mnie zrozumiałeś... - mi chodziło, że temat nie o tym jak rozebrać matryce czy to jest trudne czy nie, a dla mnie rozebranie matrycy to nie jest skomplikowane.

I nie mam zamiaru pisać wszędzie tam gdzie ty, nie o to mi chodzi.
    Coś tam z tv wiem i staram się jakoś pomóc innym, nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie raczej samoukiem. Wiele razy na własnych błędach się uczyłem.
    Panie mirex - nic do ciebie nie mam i nie mam zamiaru się przegadywać itp. Forum jest po to aby się czegoś nauczyć i pomoc innym.

Autor tematu zrobi co będzie chciał - czekamy na efekt.
  • #13 14791560
    mirex
    Poziom 43  
    buli1 napisał:

Ale nie zrobi zapewne tego, czego wprost mu nikt nie zasugeruje. ;)

Gdzie więc odpowiedzialność za swoje rady??
    Bo to internet, to można wszystko? I potem czekać na efekty. :)
    A one będą wyglądały tak na przykład:
    "Faktycznie kolega buli1 miał rację. Winne były luty na diodach. Teraz podświetlenie już działa, ale mam inny problem. Jakieś cuda na ekranie, a nie poprawny obraz. Co z tym można zrobić?"

buli1 napisał:
    Forum jest po to aby się czegoś nauczyć i pomoc innym

Mniej więcej prawda. Tylko "innym" nie znaczy chyba wszystkim. ;)
    No i pomóc. A twoja porada bardziej może zaszkodzić, niż pomóc. Więc jak to jest? :)
  • #14 14791574
    buli1
    Poziom 25  
    mirex napisał:
    buli1 napisał:

Ale nie zrobi zapewne tego, czego wprost mu nikt nie zasugeruje. ;)

Gdzie więc odpowiedzialność za swoje rady??
    Bo to internet, to można wszystko? I potem czekać na efekty. :)
    A one będą wyglądały tak na przykład:
    "Faktycznie kolega buli1 miał rację. Winne były luty na diodach. Teraz podświetlenie już działa, ale mam inny problem. Jakieś cuda na ekranie, a nie poprawny obraz. Co z tym można zrobić?"

buli1 napisał:
    Forum jest po to aby się czegoś nauczyć i pomoc innym

Mniej więcej prawda. Tylko "innym" nie znaczy chyba wszystkim. ;)
    No i pomóc. A twoja porada bardziej może zaszkodzić, niż pomóc. Więc jak to jest? :)

Panie mirex - A może moja porada będzie trafna i uszkodzone są połączenia LED-ów, a może nie i uszkodzony jest inwerter, a może zasilanie inwertera. No i co?? to trzeba sprawdzić...

Już nic nie napisze czekam co autor zrobi.
  • #15 14828639
    trybik1987
    Poziom 10  
    Panowie, po co te kłótnie - spytałem na forum tylko dlatego, że nie mam TV pod ręką a z racji, że zajmuję się serwisem IT to rodzina zapytała co mogłoby się zepsuć. Nie oczekiwałem prowadzenia "za rączkę" a raczej rady doświadczonych serwisantów RTV / TV którzy mogliby wskazać trop na podstawie swojego doświadczenia bądź też wiedzy na temat standardowych problemów ww. modelu. Poczytałem trochę na innych forach i rzeczywiście tak jak kolega buli1 pisał - dość częstą przypadłością w modelach linii 5xx i 6xx od Sharpa są uszkodzone przewody od taśm LED i taka też była przyczyna w tym konkretnym przypadku. Rodzina oddała TV do serwisu, naprawili przewody, wrócił po testach do domu i z tego co wiem sprawuje się tak jak powinien. Dziękuję za zainteresowanie się tematem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W temacie poruszono problem braku podświetlenia w telewizorze Sharp LC-40LE530E, gdzie po włączeniu LED-y migną na krótko, a obraz jest widoczny jedynie przy użyciu latarki. Użytkownicy sugerowali różne podejścia do diagnozy, w tym sprawdzenie LED-ów oraz pomiar napięcia na inwerterze. W dyskusji pojawiły się kontrowersje dotyczące metod naprawy, z niektórymi użytkownikami zalecającymi ostrożność przy rozbieraniu matrycy. Ostatecznie autor tematu, po konsultacjach, stwierdził, że problemem były uszkodzone przewody LED, co zostało naprawione w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA