logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprowadzić taki scenariusz? Centrala: Satel Integra 64.

alarec 10 Lut 2021 23:14 801 5
  • #1 19248070
    alarec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam integre 64,
    w wiatrołapie czujka PIR,
    w garażu czujka pir + kontaktron na drzwiach garażowych.

Obecnie mam w systemie 2 strefy:
    - Dzienna (załącza wszystkie czujki)
    - Nocna (załącza tylko te czujki które mają czuwać w nocy gdy jest się w domu)

Chciałbym stworzyć 3 strefę "Wyjście garażem" (lub inne rozwiązanie które by tak działało.
    A załączenie czuwania najlepiej gdyby się odbywało po zamknięciu drzwi garażowych (czyli zwarciu kontaktronu).

Przykładowy scenariusz:
    - z manipulatora wybieram "załącz czuwanie" w "wyjście garażem"
    - wchodzę do garażu, pakuje rzeczy do samochodu i wyjeżdżam z garażu
    - zamykam drzwi garażowe i po ich zamknięciu alarm się uzbraja

Czy da sie takie coś zrealizować?
    w opcjach strefy można by zaznaczyć nieskończony czas na wyjście a kontaktron by musiał chyba mieć typ "89. kończąca czas na wyjście"? Ma prawo to zadziałać.

Przy wybraniu z manipulatora "załącz wszystkie" lub "załącz dzienna" czas do wyjścia normalnie ma być odliczany (czyli tak jak jest teraz).
  • #2 19257448
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Nie prościej ustawić wejście, do którego podłączony jest kontaktron jako załączające czuwanie w strefie 3?
  • #3 19258184
    alarec
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kosmos99 napisał:
    Nie prościej ustawić wejście, do którego podłączony jest kontaktron jako załączające czuwanie w strefie 3?

Ustawiłem tak jak zaleciłeś:
    kontaktron (wejście 12) - NC,
    strefa: 3,
    typ reakcji: 80. ZAŁĄCZAJĄCA CZUWANIE
    dodatkowo zrobiłem grupę w której zaznaczyłem wszystkie strefy i w ustawieniach wybrałem tą grupę.

ale niestety nie działa to tak jak chciałbym.
    W powyższym przypadku, otwarcie garażu (z kontaktronem) odrazu właczac czuwanie (obojętnie czy wcześniej z manipulatora załączę czuwanie w strefie 3 "Wyjście garażem" czy tego nie zrobie).
  • #4 19258460
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Spróbuj stworzyć dwie dodatkowe strefy:
    jedną - wirtualną (bez czujników), którą będziesz załączał z manipulatora.
    druga - zawierająca tylko kontraktron załączający czuwanie.
    trzecia (ta właściwa garażowa) - ustawiona jako "zależna typu AND" i w jej ustawieniach wybrane dwie powyższe.

Czyli garaż się uzbroi jeśli uzbrojone będą dwie powyższe sterfy (manipulator i kontraktron)
  • #5 19258716
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Koledzy, kontaktron w drzwiach to czujnik włamaniowy więc reakcja wejścia do którego jest podpięty powinna wywoływać alarm a nie załączenie czuwania.

Autorowi tematu sugerował bym założenie manipulatora w garażu i rozwiążą się te i inne problemy wynikające z jego braku w tym miejscu.
REKLAMA