logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować strefę garażową w Integra 128 WRL z pilotem Wiśniowski?

user_wiktor 24 Sie 2017 13:04 1872 6
  • #1 16660663
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Aktualnie mam 2 strefy: 1 która załącza czujki ruchu i 2 która załącza tylko kontaktrony. Chciałbym utworzyć kolejną strefę na garaż. Plan był taki aby działało to na zasadzie: podjeżdżam do garażu, pilotem otwieram bramę i blokuje alarm na np 5 minut w strefie garaż po czym albo go zamykam i wychodzę a alarm dalej czuwa albo z manipulatora go rozłączam. Do bramy garażowej dostałem pilot Pilot COVER 433,92MHz Keeloq Wiśniowski ale centrala nie odbiera od niego sygnału. Brama wjazdowa będzie najprawdopodobniej na napędzie NICE ale jeszcze nie kupione. Trochę o tym czytałem i z tego co zrozumiałem to muszę mieć pilot ABAX APT-100 bo inaczej nie będzie działać? Szkoda mi pozbywać się pilota Wiśniowski ponieważ już go mam a do tego jest bardzo ergonomiczny i stylowy. Chciałbym również aby kontaktron przy bramie garażowej należał również do strefy 2 gdyż jest ona załączana w nocy.
    Jakie proponujecie rozwiązanie?
  • #2 16660708
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 758
    Musisz od producenta napędu bramy kupić odbiornik. Posiada on przekaźnik który będziesz musiał podłączyć pod wejście integry.
    Np. eL3V5H (ale dla pewności dopytaj producenta czy jest kompatybilny).
    Robiłem już coś takiego dla klientów, bez problemu działa ale nie mam możliwości sprawdzenia jakich odbiorników wtedy używałem.
    Bez dodatkowego odbiornika nie da rady, integra nie odbierze sygnału z pilota od bramy.
  • #3 16662006
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    user_wiktor napisał:
    Plan był taki aby działało to na zasadzie: podjeżdżam do garażu, pilotem otwieram bramę i blokuje alarm na np 5 minut w strefie garaż
    Jeżeli to ma być bezpieczny system to nie stosuj takiego rozwiązania, a już na pewno nie z czasem nieaktywności 5 minut. Najprostsze rozwiązanie to kontaktron w funkcji linii wejścia/wyjścia i czujki ruchu w garażu z typem reakcji opóźniona.
  • #4 16665039
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    stonefree napisał:
    Jeżeli to ma być bezpieczny system to nie stosuj takiego rozwiązania, a już na pewno nie z czasem nieaktywności 5 minut.

Pełna zgoda. Otworzenie bramy daje złodziejowi 5 minut na wyjazd samochodem bez wzbudzenia alarmu.

Ale jeśli się będziesz upierał to najniższym kosztem możesz przez przekaźnik ze sterownika centrali podać sygnał na wejście Integry. Tym wejściem możesz rozbroić wskazaną strefę.
    Ale jak wspomniano wyżej i co uzasadniłem, pomysł jest debilny.
  • #5 16667358
    user_wiktor
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    stonefree napisał:
    Jeżeli to ma być bezpieczny system to nie stosuj takiego rozwiązania, a już na pewno nie z czasem nieaktywności 5 minut. Najprostsze rozwiązanie to kontaktron w funkcji linii wejścia/wyjścia i czujki ruchu w garażu z typem reakcji opóźniona.

Zgodnie z zaleceniem tak zrobiłem chociaż moim zdaniem teraz złodziej w dalszym ciągu ma te kilka minut aby wejść do garażu i wyjechać autem.
  • #7 16667839
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Praktykowane jest też podanie sygnału wejścia opóźniającego działanie czujek z odbiornika napędu bramy ( o czym pisał @marek216) Trzeba jednak mieć świadomość, że odbiornik taki nie jest zazwyczaj zabezpieczony przed ingerencją osób trzecich, w tym doprogramowaniem pilota.
    pozdrawiam

ps oczywiście pilot APT może przy odpowiednim oprogramowaniu i okablowaniu jednocześnie sterować napędem bramy. Stąd wielokrotnie przy tematach dot. okablowania budynku pod system alarmowy, sugerujemy dodatkowe przewody łączące poszczególne instalacje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik chce skonfigurować strefę garażową w systemie alarmowym Integra 128 WRL, aby po otwarciu bramy garażowej pilotem Wiśniowski, alarm był dezaktywowany na 5 minut. Obecnie ma dwie strefy: jedną z czujkami ruchu i drugą z kontaktronami. Wskazano, że do działania systemu potrzebny jest odbiornik od producenta napędu bramy, który należy podłączyć do centrali. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie pilota APT-100, który umożliwiłby natychmiastowe uruchomienie alarmu w przypadku otwarcia bramy. Istnieje również ryzyko, że system może być narażony na ingerencję osób trzecich, co podkreśla potrzebę zabezpieczenia instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA