logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp.

M0de21 11 Lut 2021 14:52 639 7
  • #1 19249185
    M0de21
    Poziom 5  
    Cześć.
    Po XX latach w końcu podjąłem nierówną walkę z wyłącznikiem, który dawno temu został założony przez elektryka, niestety nigdy nie działał jak należy, więc do boju!
    Myślę że najwięcej powiedzą same zdjęcia, powiedzcie mi tylko jak to podłączyć, żeby każde światło można było zapalić osobno.
    Do tej pory było podłączone tak że wszystkie niebieskie przewody po jednej stronie wyłącznika w sensie 2+1, a w drugiej brązowe 2+1 żółte leżały w puszce, więc działał tylko jeden "przycisk" i włączał oby dwa światła.
    Chcę, aby można było włączyć oświetlenie lustra niezależnie, a nie jak do tej pory razem z górą.

Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp. Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp. Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp. Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp. Podłączenie wyłącznika podwójnego do dwóch lamp.
  • #2 19249230
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Ustal, który przewód to przewód zasilający, a które przewody idą do lamp, jeśli idą bezpośrednio do lamp, a nie poprzez inną puszkę.
  • #3 19249234
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Niewiele z tego wywnioskujemy, ale pierwsze spostrzeżenia są wg mnie takie:
    - przewody żółto zielone maja być razem
    - zakładam że na na niebieskim jest neutralny czyli również powinny być wszystkie spięte razem.
    - przewód czarny z pojedynczego przewodu jest prawdopodobnie zasilaniem dochodzącym i należy go podłączyć do włącznika na wejście, natomiast przewody czarne ( z lewej strony - dwa przewody razem) są prawdopodobnie na dwa obwody świetlne i należy podłączyć do poszczególnych wyjść z włącznika.
    Ale, trzeba wszystko przeglądnąć i pomierzyć - gdzie coś jest tak naprawdę .
  • #4 19249239
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    M0de21 napisał:
    Chcę aby można było włączyć oświetlenie lustra niezależnie, a nie jak do tej pory razem z górą.

Puszka jaką przedstawiasz na zdjęciu, ma trzy przewody (3-żyłowe)
    Jeden to musi być zasilanie (sprawdz który to) Może być neonówka, powinna zaświecić się na jednym z czarnych.
    Wszystkie niebieskie połącz razem za pomocą kostki WAGO, to samo z żółto-zielonymi.
    Zostaną Ci trzy czarne, jeden to fazowy (ten który zaświeci się neonówka) podłączasz na wejście włącznika.
    Dwa pozostałe to będą od poszczególnych punktów świetlnych, podłączasz na wyjście włącznika.
  • #5 19249294
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Na jednym przewodzie jest ładny napis - powinien ułatwić szukanie :D
  • #6 19249303
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Tylko wytłumaczcie mi, szanowni doradcy, jak to się stało, że z jednej strony przełącznika podłączono zera(N), a z drugiej fazy i nie wyzwalało bezpiecznika.
  • #7 19249939
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1922
    Mogło tak pracować bo przełącznik nie jest przełącznikiem świecznikowym, tylko podwójnym z dwoma osobnymi torami prądowymi. Tak więc jeden tor łączył "N", a drugi "L". Aby zrobić z niego świecznikowy, trzeba zaciski L połączyć mostkiem.
  • #8 19250085
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2844
    No i najważniejsze to trzeba SPRAWDZIĆ CIĄGŁOŚĆ PRZEWODU ŻÓŁTO-ZIELONEGO. Obstawiam, że jak w jednej puszce nie był połączony (widać niezdjętą izolację) to w innych też nie będzie połączony, być może w rozdzielnicy również nie będzie połączony. Jest to najważniejszy przewód w instalacji. Od niego zależy twoje życie. Jeśli o mnie chodzi to również gniazda bym przejrzał.
    Jeśli nie jesteś pewien jak to sprawdzić to wezwij elektryka.
    A wy panowie i być może panie, zawsze podłączacie tak jak doradzacie, w sensie kolorki do kolorków bez sprawdzenia czy kolor rzeczywiście odpowiada funkcji?
    Pytanie to kieruje głównie do @kokapetyl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia podwójnego wyłącznika do dwóch lamp, aby umożliwić niezależne włączanie każdego źródła światła. W odpowiedziach doradcy wskazali, że należy ustalić, który przewód jest zasilający, a które prowadzą do lamp. Zasugerowano, aby wszystkie niebieskie przewody połączyć razem, a żółto-zielone również. Przewód czarny zasilający powinien być podłączony do wejścia włącznika, a pozostałe czarne przewody do wyjść dla poszczególnych lamp. Podkreślono również znaczenie sprawdzenia ciągłości przewodu żółto-zielonego, który jest kluczowy dla bezpieczeństwa instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA