logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka imax B6 Mini - zaniża pojemność i napięcie rozładowania

Wilu88 15 Lut 2021 15:29 966 11
  • #1 19258248
    Wilu88
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam

Niedawno zakupiłem ładowarkę imax B6 Mini i mam pytanko do posiadaczy tego cuda z serii " Czy to normalne?"

Póki ładowarka jest w trybie ładowania albo po prostu sprawdzania napięcia jest OK podaje praktycznie idealne wartości, jednak gdy rozpoczynam proces rozładowywania prądem 1.0 A ogniwa 18650 LiIo zaczynają się dziać dziwne dla mnie rzeczy. Mianowicie rozbieżność pomiędzy miernikiem wpiętym bezpośrednio do ogniwa a tym co pokazuje ładowarka to ok 0.15 do 0.20V w Sensie ładowarka np pokazuje 3.12V i za chwile przestanie ładować a miernik pokazuje w tym czasie ok 3.25V. Czy to normalne w tym imax ? Druga kwestia to pojemność tak jak mówiłem rozładowuję zawsze prądem 1A (chociaż testowałem również 0.5A) i zmierzona pojemność nawet nowego ogniwa jest daleka od tego co podaje producent. Dla przykładu dla nowego ogniwa o deklarowanej pojemności 3000mAh imax B6 wskazuje 2200mAh. Przetestowałem ok 15 ogniw i nowych i uzywanych i nigdy nie osiągnąłem wartości zbliżonej do deklarowanej. Czy ja robię coś źle czy to standard?

Dla przykładu zdjęcie na klonie imax B6 którego mam od dawna i bylem pewien że jest wadliwy, natomiast to samo mam na oryginalnej ładowarce z Allegro.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #2 19258941
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    Wilu88 napisał:
    rozładowuję zawsze prądem 1A
    Wilu88 napisał:
    dla nowego ogniwa o deklarowanej pojemności 3000mAh imax B6 wskazuje 2200mAh.
    Jakiego dokładnie ogniwa? Nie wszystkie ogniwa mają możliwość rozładowywania prądem 1-3 godzinnym. Producent zwykle w karcie katalogowej deklaruje pojemność dla danego obciążenia. Niestety krzywa rozładowania akumulatorów jest rzeczywistością i pojemność akumulatora nie jest stała dla wszystkich warunków pracy.
  • #3 19258947
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Wilu88 napisał:
    Czy ja robię coś źle czy to standard?

Pokaż też kable, może są za cienki i mają straty, które ładowarka widzi - na co idealnie wskazuje Twój opis.
  • #4 19258955
    Wilu88
    Poziom 11  
    Akurat kable porządne z zestawu rezystancja praktycznie 0 na długości kabla. Co do ogniw do CGR18650CG. i z tego co widziałem to ich pojemność różni się przy prądzie ładowania ale znikomo ja natomaist na tym ogniwie które nowe ma 2250mAh uzyskuje max 1700 przy prądzie ładowania 1A i takim samym prądzie rozładowania. Przy prądzie rozładowania 0.5A wynik praktycznie taki sam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19258961
    aaanteka
    Poziom 42  
    Przykładowe karty katalogowe:
    Załączniki:
    • SAMSUNG INR18650-25R.pdf (365.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 36e3e7f3-2049-4adb-a2a7-79c654d92915.pdf (399.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 18650-TENERGY.pdf (203.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2634739.pdf (302.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NCR18650B.pdf (459.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19258970
    aaanteka
    Poziom 42  
    Wyniki są jak najbardziej zadowalające, proszę jednak zapoznać się z danymi podawanymi przez producenta. Możliwy prąd rozładowania nie jest jednoznaczny z maksymalną pojemnością akumulatora deklarowaną przez producenta. No właśnie deklarowanej przy odpowiednim prądzie i nawet temperaturze.
  • #7 19259000
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6123
    Wilu88 napisał:
    Sensie ładowarka np pokazuje 3.12V i za chwile przestanie ładować a miernik pokazuje w tym czasie ok 3.25V.
    Przypuszczam że przerwy w ładowaniu są po to aby zmierzyć SEM ogniwa bez spadku na Rw, czy napięcie pod koniec trybu CV się zgadza?
    Wilu88 napisał:
    Czy to normalne w tym imax ? Druga kwestia to pojemność tak jak mówiłem rozładowuję zawsze prądem 1A (chociaż testowałem również 0.5A) i zmierzona pojemność nawet nowego ogniwa jest daleka od tego co podaje producent. Dla przykładu dla nowego ogniwa o deklarowanej pojemności 3000mAh imax B6 wskazuje 2200mAh
    Dla jakich napięć początkowych i końcowych?
  • #8 19259060
    Wilu88
    Poziom 11  
    jarek_lnx napisał:
    Wilu88 napisał:
    Sensie ładowarka np pokazuje 3.12V i za chwile przestanie ładować a miernik pokazuje w tym czasie ok 3.25V.
    Przypuszczam że przerwy w ładowaniu są po to aby zmierzyć SEM ogniwa bez spadku na Rw, czy napięcie pod koniec trybu CV się zgadza?
    Wilu88 napisał:
    Czy to normalne w tym imax ? Druga kwestia to pojemność tak jak mówiłem rozładowuję zawsze prądem 1A (chociaż testowałem również 0.5A) i zmierzona pojemność nawet nowego ogniwa jest daleka od tego co podaje producent. Dla przykładu dla nowego ogniwa o deklarowanej pojemności 3000mAh imax B6 wskazuje 2200mAh
    Dla jakich napięć początkowych i końcowych?

na koniec ładowania zgadza się i na ładowarce i na mierniku mam 4.1V a co do napięć to imax B6 przy wyborze LiIo automatycznie ustala napięcie max przy ładowaniu na 4.2V a min przy rozładowaniu 3.1V

Dodano po 2 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Przykładowe karty katalogowe:

Czyli dla przykładu mając takie oto ogniwo nowe ze sklepu: INR18650HG2 To rozumiem że przy prądzie ładowania 1.5A i przy rozładowaniu 600mA powinienem osiągnąć 3000mAh?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #9 19259112
    aaanteka
    Poziom 42  
    Wilu88 napisał:
    Co do ogniw do CGR18650CG. i z tego co widziałem to ich pojemność różni się przy prądzie ładowania ale znikomo ja natomaist na tym ogniwie które nowe ma 2250mAh uzyskuje max 1700 przy prądzie ładowania 1A i takim samym prądzie rozładowania. Przy prądzie rozładowania 0.5A wynik

"* 1 Po naładowaniu nowej baterii stałym napięciem / stałym prądem (4,2 V, 1500 mA (maks.), 2 godziny, 20 ° C), średnia pojemność (napięcie końcowe 3 V przy 20 ° C) jest rozładowywana przy prąd standardowy (430mA)."
    Nie widzisz różnicy? W granicach dopuszczalnej tolerancji jest to 1700mAh, zakładając prostotę tego urządzenia, błędy pomiarowe. I ważne jest też to czy ogniwa są nowo zakupione, czy faktycznie nowo wyprodukowane z bieżącej produkcji,a nie leżaki magazynowe w dobrej cenie zakupu.
    Też nie ma co się przejmować niedokładnościami tego urządzenia co rusz posiadającego nowe wersje oprogramowania, a według mnie to przede wszystkim za delikatnie wykonanego w technice smd na elementach nie nadających się do tego zastosowania ze względu na tolerancję parametrów upakowanych w małej objętości. Według mnie to jeden z takich gadżetów sprawiający wrażenie jak bardzo profesjonalny sprzęt, a w rzeczywistości prosta ładowarka z prostym algorytmem ładowania. W większości przypadków spełnia swoje zadanie.

Dodano po 6 [minuty]:

Wilu88 napisał:
    Czyli dla przykładu mając takie oto ogniwo nowe ze sklepu: INR18650HG2 To rozumiem że przy prądzie ładowania 1.5A i przy rozładowaniu 600mA powinienem osiągnąć 3000mAh?
    Teoretycznie tak , ale praktycznie w twoim urządzeniu, o ile nic się nie zmieniło, to obciążeniem jest grzejący się rezystor ponad normatywnie o tolerancji 20% oczywiście załączany z modulacją PWM. Wszystko to ma wpływ na ostateczną prezentację wyniku.
  • #10 19259180
    Wilu88
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za rozjaśnienie moich problemów :)

aaanteka napisał:
    Wilu88 napisał:
    Co do ogniw do CGR18650CG. i z tego co widziałem to ich pojemność różni się przy prądzie ładowania ale znikomo ja natomaist na tym ogniwie które nowe ma 2250mAh uzyskuje max 1700 przy prądzie ładowania 1A i takim samym prądzie rozładowania. Przy prądzie rozładowania 0.5A wynik

"* 1 Po naładowaniu nowej baterii stałym napięciem / stałym prądem (4,2 V, 1500 mA (maks.), 2 godziny, 20 ° C), średnia pojemność (napięcie końcowe 3 V przy 20 ° C) jest rozładowywana przy prąd standardowy (430mA)."
    Nie widzisz różnicy? W granicach dopuszczalnej tolerancji jest to 1700mAh, zakładając prostotę tego urządzenia, błędy pomiarowe. I ważne jest też to czy ogniwa są nowo zakupione, czy faktycznie nowo wyprodukowane z bieżącej produkcji,a nie leżaki magazynowe w dobrej cenie zakupu.
    Też nie ma co się przejmować niedokładnościami tego urządzenia co rusz posiadającego nowe wersje oprogramowania, a według mnie to przede wszystkim za delikatnie wykonanego w technice smd na elementach nie nadających się do tego zastosowania ze względu na tolerancję parametrów upakowanych w małej objętości. Według mnie to jeden z takich gadżetów sprawiający wrażenie jak bardzo profesjonalny sprzęt, a w rzeczywistości prosta ładowarka z prostym algorytmem ładowania. W większości przypadków spełnia swoje zadanie.

Dodano po 6 [minuty]:

Wilu88 napisał:
    Teoretycznie tak , ale praktycznie w twoim urządzeniu, o ile nic się nie zmieniło, to obciążeniem jest grzejący się rezystor ponad normatywnie o tolerancji 20% oczywiście załączany z modulacją PWM. Wszystko to ma wpływ na ostateczną prezentację wyniku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 19259212
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ważne jest że urządzenie zawiera odpowiedni balanser dla różnych pakietów. Co do testowania pojemności nie warto jej przeprowadzać często, bo ma to wpływ na trwałość ogniw. Jakby nie było jest to jeden cykl roboczy:), jeden z 800-1000 teoretycznych. Również jak przechowujesz ogniwa nie używając je nigdy ich nie ładuj do pełnej pojemności. Zaleca się wtedy pojemność od 30-50% nominalnej pojemności w zależności od marki i modelu. Warto wtedy też ładować akumulatory małym prądem ( 10-20 godzinnym). Ale pewnie to wszystko już wiesz z różnych for internetowych;).
  • #12 19259330
    Wilu88
    Poziom 11  
    Tak to dla mnie już oczywiste :)

aaanteka napisał:
    Ważne jest że urządzenie zawiera odpowiedni balanser dla różnych pakietów. Co do testowania pojemności nie warto jej przeprowadzać często, bo ma to wpływ na trwałość ogniw. Jakby nie było jest to jeden cykl roboczy:), jeden z 800-1000 teoretycznych. Również jak przechowujesz ogniwa nie używając je nigdy ich nie ładuj do pełnej pojemności. Zaleca się wtedy pojemność od 30-50% nominalnej pojemności w zależności od marki i modelu. Warto wtedy też ładować akumulatory małym prądem ( 10-20 godzinnym). Ale pewnie to wszystko już wiesz z różnych for internetowych;).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z ładowarką imax B6 Mini, zauważając różnice w napięciu i pojemności podczas rozładowywania ogniw 18650 LiIo. Ładowarka pokazuje niższe wartości napięcia (0.15-0.20V) w porównaniu do miernika, a pojemność rozładowywanych ogniw jest znacznie niższa od deklarowanej przez producenta. Odpowiedzi wskazują na różnice w pojemności w zależności od prądu rozładowania oraz na znaczenie specyfikacji ogniw. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kabli oraz zwracają uwagę na tolerancje pomiarowe ładowarki. Podkreślają również, że testowanie pojemności ogniw może wpływać na ich trwałość.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA