logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora 12V zasilanego z gniazda zapalniczki - kluczowe kryteria

15 Lut 2021 18:40 504 14
REKLAMA
  • #1 19258751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 19259138
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Odradzam kupna takich kompresorów w środku mają plastikowy tłoczek który topi się po napompowaniu 1 koła a napompowanie 1 bara trwa 30minut
    Bardziej bym wolał jakąś starą porządną pompkę nożną
  • #3 19259210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19259222
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    kosmonauta80 napisał:
    Kto "za"?

Ja.
    Lepsza porządna pompka, niż takie "wynalazki".

Z pompką masz pewność, że dopompujesz.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 19259257
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19259262
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2515
    Jak wyżej te kompresorki to wytwornice hałasu :cry:
  • REKLAMA
  • #7 19259320
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 228
    karolark napisał:
    Jak wyżej te kompresorki to wytwornice hałasu :cry:

Ale też pompują, trzeba tylko chwilkę poczekać.
    Dzisiaj już ciężko jest znaleźć w autku koło zapasowe, przeważnie jest tam już tylko mały kompresorek plus jakaś pianka do zalepiania dziurek.
    … lub zbiornik LPG, który też można na siłę użyć do napompowania kola.
  • #8 19259345
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19259402
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 471
    Do dopompowania powietrza do odpowiedniej wartości raz na jakiś czas wystarczy zwykły kompresorek za kilkanaście złoty a jak ktoś chce mięsnie nogi ćwiczyć to może kupić sobie nożną. Ja kupiłem za 12 zł był w promocji akurat, używałem go z 20 razy lub więcej i jeszcze działa choć kolega miał podobny nie wiem ile czasu oraz ile razy go użył ale się rozleciał. Jak ja to mówię każdy sprzęt jest tak mocny jak jego najsłabsza część, a pompowanie 1 bara nie trwa aż pół godziny bez przesady. Pobór prądu też nie jest aż taki straszny ja co niektórzy tu straszą, że gniazdo zapalniczki nie wytrzyma obciążenia kompresorem. Dużo więcej pobierają prądu mininagrzewnice bo nawet 300W a większość 150W co daje pobór prądu powyżej 10A (bezpiecznik zabezpieczający tej nagrzewnicy ma 15A). Umówmy się ten kompresor ma nam służyć do doraźnego pompowania w nagłych wypadkach aby dojechać np. do stacji paliw gdzie czy domu.
  • #10 19259404
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    kosmonauta80 napisał:
    Przymierzam się do zakupu kompresora zasilanego z gniazda zapalniczki. Oczywiście na sytuacje awaryjne.

kosmonauta80 napisał:
    Pobór mocy może być problemem. W zależności od auta, gniazdo zapalniczki ma swoje ograniczenia (bezpiecznik)

kosmonauta80 napisał:
    Pompka? W sumie czemu nie - działa bez prądu. Kto "za"?

kosmonauta80 napisał:
    Jedno czy dwu-tłokowa?

kosmonauta80 napisał:
    kosmonauta80 napisał:
    Jedno czy dwu-tłokowa?

Jak nawali jeden tłok, to jest drugi. Taka myśl mnie naszła.

Szanowni koledzy pomagają a Ty sam odpowiadasz na swoje pytania.
    Nic nie napisałeś o ,, sytuacji awaryjnej ". W garażu, czy na autostradzie? A to bardzo ważne.
  • #11 19259409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19259447
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    kosmonauta80 napisał:
    Oczywiście mowa o sytuacji w trasie. Chcielibyście teraz wymieniać koło?

Bez obrazy.
    Jadąc w trasę, a do celu jeszcze 1000km ?
    Lepiej zmienić ,, koło " na zapasowe sprawne.
    Uszkodzone naprawić nawet w trasie. Ile można pompować różnymi sposobami?
  • #13 19259484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19259678
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Kolega widzę eskaluje problemy. " A gdyby tu Wasza matka przechodziła.." :)
    To podrasuję: a co jeśli uszkodzisz felgę z oponą? No żadnym kompresorem tego nie napompujesz, tylko wymiana na zdrowy i zadbany zapas, leżący w bagażniku. I lepiej, żeby to było od strony pobocza, większe szanse przeżycia przy wymianie. ;)
    Wracając do kompresora, to bardzo przydatne narzędzie. Kiedyś nam na Mazurach tyłki uratował, jak trzeba było po promilach materace pompować.
  • #15 19259727
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1709
    kosmonauta80 napisał:
    Przymierzam się do zakupu kompresora zasilanego z gniazda zapalniczki. Oczywiście na sytuacje awaryjne. Na co zwracać uwagę kupując taki?

Od lat używam kompresorów fabrycznych mercedes ( na all..egro do kupienia za ok 100 zł ) bez problemu pompują do 3.5 bara i są niezawodne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru kompresora 12V zasilanego z gniazda zapalniczki poruszono kluczowe kryteria zakupu. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z jakością tanich kompresorów, które często mają plastikowe tłoczki i mogą się przegrzewać. Zamiast tego, sugerują rozważenie zakupu pompy nożnej jako bardziej niezawodnej alternatywy. Wskazano również na ograniczenia związane z poborem mocy z gniazda zapalniczki, co może być istotne w kontekście awaryjnego użycia. Użytkownicy podkreślają, że kompresor powinien być używany do doraźnego pompowania, a nie jako główne narzędzie do naprawy opon. Wspomniano o kompresorach fabrycznych marki Mercedes, które są uznawane za niezawodne i efektywne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA