logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozwój w branży projektowania maszyn - nauka i materiały dla projektanta elektryki

OrinokoAutomation 18 Lut 2021 14:34 756 9
  • #1 19265619
    OrinokoAutomation
    Poziom 4  
    Hejka,

niedługo zacznę pracę w branży projektowania maszyn, a dokładniej miałbym się tam zająć elektryką. Ogólnie chciałbym być w tym dobrym, więc na pewno warto się czegoś pouczyć. Jest coś, co moglibyście mi polecić w celu właśnie takiego rozwoju?

Dodam, że nie jestem zbytnio obeznany w tym czym przy projektowaniu maszyn, układów, energetyki etc. zajmuje się projektant / konstruktor elektryki, a pewnie to by mi pomogło znaleźć książki / materiały, które by mi pomogły w czasie wolnym się rozwijać. Zastanawia mnie też czy taka wiedza i doświadczenie może być użyteczne w szeroko rozumianym zawodzie automatyka?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)!
  • #2 19265657
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1188
    Polecałbym studia.
  • #3 19265684
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    OrinokoAutomation napisał:

niedługo zacznę pracę w branży projektowania maszyn, a dokładniej miałbym się tam zająć elektryką.

Może najpierw przedstaw co ukończyłeś, jakie masz dyplomy.
    Albo skorzystaj z rady Kolegi:
    tyqva napisał:
    Polecałbym studia.
  • #4 19267421
    OrinokoAutomation
    Poziom 4  
    Hej,

szczerze mówiąc może trochę pochopnie, ale uznałem, że studia tym bardziej w obecnych czasach gdzie większość społeczeństwa je ma, była zbyt oczywista, żeby o nich wspominać :). Ogólnie kończę powoli się magistrować z automatyki, a jak będą tematy to możliwe, że podejmę też 3 stopień, ale nie oszukujmy się... Studia nie do końca są wyznacznikiem i nie do końca materiał jest tam taki, żeby zrobić z tego użytek (ale to tylko moje zdanie :D).

Ogólnie można powiedzieć, że mam wszystkie dostępne kursy z eplan, oraz dość spore doświadczenie w rysowaniu schematów (ale nie projektowaniu). Zajmowałem się elektryką, elektroniką i automatyką, ale na UR - dalej gdzieś się uczę, ponieważ wymienić silnik, a wiedzieć jak np. steruje się silnikiem klatkowym i w ogóle "po co", to jednak co innego.

To co byście mi mogli w takim wypadku doradzić w celu rozwoju :)?
  • #5 19267547
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1188
    ....To co byście mi mogli w takim wypadku doradzić w celu rozwoju :)?

Tak na szybko, między innymi materiały, które określają zasady doboru aparatów - czyli wszystko o stanach normalnej pracy instalacji i o stanach zakłóceniowych i jak to wpływa na dobór aparatów i wyposażenia rozdzielnic.
    Ale zakres wiedzy projektowej jest tak szeroki, że może przejrzyj spis przedmiotów na wydziale elektrycznym i oceń, czego nie znasz.
  • #6 19294079
    OrinokoAutomation
    Poziom 4  
    Przeglądając zakres wiedzy wymagany na wydziałach elektrycznych, nadal nie wiem, co jest istotne względem normalnego projektowania. Np. z automatyki widzę, że sama wiedza z podstaw sterowania itd. nie jest użyteczna w pracy, więc nie wiem, czy jest sens uczyć się wszystkiego ze studiów?

A macie może jakieś konkretne książki np. do podstaw doboru aparatury itd. polecić?
  • #7 19294145
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Specjalizacji może być sporo, bo czym innym są instalacje w obiektach, czym innym automatyka instalacji obiektowych, instalacje drogowe też zagadnienie odrębne, czym innym maszyny i urządzenia... Bez znajomości podstaw w tych specjalnościach nie będziesz "czuł" tematu, dlatego radziłbym jednak skoncentrować się na automatyce i współpracy z elektrykami, a nie ich zastępowanie. Bo zagadnień na styku będzie niemało.
  • #8 19294236
    OrinokoAutomation
    Poziom 4  
    Właśnie chodzi o to, że raczej w tej obecnej pracy będę się zajmował budowaniem maszyn i urządzeń. Ogólnie jako właśnie elektryk (doświadczenia projektowego nie miałem żadnego, więc nie jest to dla firmy problem), a znowu więcej doświadczenia mam z elektryką / elektroniką / automatyką na serwisowaniu, ale to raczej dużo nie zmienia.

Ogólnie chodzi mi o to, czy jestem w stanie się sam tego nauczyć, żeby bardziej się przydać w firmie i móc robić takie projekty od strony elektrycznej.
  • #9 19295819
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Przeglądając zakres wiedzy wymagany na wydziałach elektrycznych, nadal nie wiem, co jest istotne względem normalnego projektowania. Np. z automatyki widzę, że sama wiedza z podstaw sterowania itd. nie jest użyteczna w pracy, więc nie wiem, czy jest sens uczyć się wszystkiego ze studiów?

A macie może jakieś konkretne książki np. do podstaw doboru aparatury itd. polecić?
    Studia dają Ci szeroki obraz na dziedzinę elektrotechniki. Uważam, że w błędzie jest ten, kto mówi, że studia niczego nie uczą. Masz tam wykładane wszystko, czasami po trochu, czasami z detalami. Ale ostatecznie - w zderzeniu z pracą okazuje się to co kiedyś uważałeś za niepotrzebne zaczyna przeplatać się w pracy. Ja na studiach tematy SN i typowej automatyki (układy całkujące itd.) uważałem, że stratę czasu. Dziś okazuje się, że z tego korzystam.

Jeśli zaczynasz pracę jako projektant maszyn i urządzeń to musisz sobie przyswoić dyrektywy - https://bezpieczenstwowsystemachsterowania.pl/ kilka lat temu chłonąłem wiedze z tego bloga. Również jako projektant automatyki w maszynach spożywczych.

Dodatkowo musisz mieć na uwadze tematyki sterowników PLC, programowania ich oraz styczniki, przekaźniki i czujniki - tutaj https://iautomatyka.pl/ jest bardzo pomocna.

To mój zestaw sprzed kilku lat. Do tego materiały ze studiów dot. styczników i skrypty laboratoryjne. Książki do techników czy zawodówki też są pomocne. Kosztują grosze, a multum wiedzy. ;)
  • #10 19296682
    OrinokoAutomation
    Poziom 4  
    Właśnie mam pewien problem ze studiami, niedługo kończę mgr na automatyce. Możliwe, że będę w przyszłości także bawić się w doktoryzowanie, ale to trochę z innych powodów niż zdobywanie wiedzy :). Ogólnie nigdy nie przydała mi się teoria sterowania w pracy, mimo że spędziłem nad nią dużo godzin. Z przydatnych rzeczy, których co prawda nie używam w pracy, jest LabView, którego miałem zbyt mało czasu a zbyt duży materiał. Ogólnie uważam, że zbyt mało czasu na studiach było poświęcone np. sterowaniu w praktyce, czyli PLC, czyli robieniem regulatorów na PLC itd. Wszystko w teorii, a nawet nie wiesz jakie narzędzia by mogły służyć do wykorzystania tego w praktyce.

Zobaczę te linki - na pewno się przydadzą, muszę jednak poza samym czytaniem robić notatki, bo dużo rzeczy już kiedyś czytałem, ale nic konkretnego z tego nie wyszło.

Książki do technikum sam szczerzę lubię (i nawet polecałem jednemu doktorowi, który prowadził u nas przedmiot o napędach, znając tylko ich mechaniczną część), można powiedzieć, że książek mam aż za dużo, ale one nie poruszają tego jak dobierać komponenty i je ze sobą parować np. poprzez IO-Link, jak wyliczyć moce i dobrać transofmator itd. Więc to jest akurat duży problem - za to wiem, jak zbudowany jest silnik synchroniczny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z rozwojem w branży projektowania maszyn, szczególnie w kontekście elektryki. Użytkownik, który kończy studia magisterskie z automatyki, poszukuje materiałów i książek, które pomogą mu w rozwoju zawodowym. Odpowiedzi sugerują, że warto skupić się na podstawach elektrotechniki, automatyki oraz praktycznym zastosowaniu wiedzy, w tym znajomości dyrektyw i norm. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie studiów, mimo że niektóre teoretyczne aspekty mogą wydawać się nieprzydatne w praktyce. Rekomendowane są również konkretne źródła wiedzy, takie jak blogi dotyczące bezpieczeństwa systemów sterowania oraz materiały dotyczące programowania PLC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA