logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - z innej beczki (nie wiem czy dobry dział, ale...)

Dawio 04 Lut 2009 20:07 1575 5
REKLAMA
  • #1 6102993
    Dawio
    Poziom 10  
    Witam, niedługo kończe gimnazjum i zastanawiam się nad szkołą jaka mam wybrać. Liceum odpada i zawodówka też, więc chcę isć do technikum. Interesuje mnie kierunek elektryczny lub informatyka, ale bardziej ten pierwszy. Tu odrazu stawiam sobie pytanie, czy sobie poradzę... Chodzi o to, że nie mam zbytnio pojecia o elektryce itd. to tylko takie moje hobby w stylu z jakims silniczkiem sie pobawie albo ledami, ale nie miałem nic wspólnego z układami jakimiś itd. Co mi radzicie? Jak chcę iść do tego technikum to mam się jakoś podszkolić, bo mi się wydaje, że osoby tam się udające coś wiedzą o elektryce itd., a nie tak jak ja no i nie wiem, czy tam sie nie pogubię i czy dam radę.

Proszę o pomoc, od czego mam zacząć - moge przeznaczyć jakieś pieniądze na książki dla początkujących itp. nie dużo ale zawsze coś.

Sorka, jak zły dział, ale jestem nowy i troche nie obeznany.
  • REKLAMA
  • #2 6104336
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Zacznij od matematyki, dużo matematyki, potem zabierz się za fizykę. Jeśli będziesz z tego dobry to reszta sama przyjdzie.
  • REKLAMA
  • #3 6104519
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Jak szedłem do technikum też tak myślałem. :) kompletnie nic nie wiedziałem o elektronice (jakieś tam tylko dłubanie z ledami silniczkami i ogólną destrukcją wszystkiego elektronicznego)...
    A jakież było moje zdziwienie, gdy okazałem się jednym z bardziej „otrzaskanych” z elektroniką w mojej klasie i nie tylko :]
    A potem już samo wszystko poszło...

Niestety, ale 80-90% ludzi lądujących w technikum, są tam z przypadku. Niestety bo to właśnie oni hamują postęp materiału na lekcjach :/

Prawda jest taka, że jeśli sam czegoś nie robisz poza szkołom to tak naprawdę niczego się nie nauczysz prócz lekkiego liźnięcia teorii. Choć to i tak będzie nieporównywalnie więcej niż w liceum.

Czytaj, czytaj i jeszcze raz montuj...
    Wejdź na www.avt.pl tam znajdziesz trochę „makulatury” np. EDW.

Aha elektryka ma mało wspólnego z informatyką, chyba bardziej chodzi Ci o elektronikę. ;)
    W niektórych szkołach jest jeszcze profil mechatroniki może to by Ci bardziej odpowiadało, ale z tego, co wiem na razie niema przygotowanych dobrych programów do tego profilu
  • REKLAMA
  • #4 6104643
    Dawio
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi ;) No to teraz już jestem przekonany co do technikum, teraz tylko zostało mi tak jak napisałeś
    ''Czytaj, czytaj i jeszcze raz montuj... ''
    Przydałoby się kupić teraz lutownice ^^ (wstyd, że nie mam :P)
    Nie chce juz zakładać nowego tematu, więc pytanie z innej beczki - za ile mam mniej wiecej kupic ta lutownice, tak zeby nie zepsuła się od razu, taka dla początkującego...
  • REKLAMA
  • #5 6104683
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    O lutownicach chyba, a nawet raczej na pewno już było...

Transformatorówka jest najbardziej uniwersalna, trzeba często wymieniać groty, ale i tak jest najbardziej uniwersalna. Możesz nią lutować od kabli 16mm aż do nawet SMD choć to jest już wyższa szkoła jazdy...

Tylko ważne nie kupuj czegoś takiego
    Chodzi o wyprowadzenia, w których zamocowany jest grot, jeżeli jest srebrne tzn. takie chromowane nie kupuj tego! To tylko ładnie wygląda, ale po jakimś czasie łączenie tych wyprowadzeń z transformatorem zaczyna nie stykać i to już jest początek końca lutownicy.

Natomiast taka
    Jest dużo lepsza widać całe wyprowadzenie jest miedziane mało tego w środku nie ma żadnych połączeń (po stronie wtórnej transformatora) tak jak w tej wyżej. Co za tym idzie nic się nie poluzuje taka lutownica jest prawie nieśmiertelna. Oczywiście ta biała można rzec ozdóbka szybko się stopi, ale to jest nie istotne. To jest porządna polska lutownica.

EDIT:

Aaaa... Ta druga jest oczywiście droższa ok. 80-100pln a tą pierwszą można dostać nawet za, 20pln, ale starczy Ci, co najwyżej na rok, a ta druga będzie ci służyć latami...
    No i jeszcze moc dobrze jak by miała 75 – 100W.

Na początek możesz jeszcze kupić jakiś miernik i tu akurat wystarczy taki „Unit” za 10-20pln. Tego raczej nie powinno nazywać się miernikiem tylko wskaźnikiem, ale na początek jest w zupełności wystarczający...
    Dobra rada kable od takiego miernika dobrze jest od razu wzmocnić taśmą izolacyjną tzn. nie całe, ale na przegubach przy obu końcach.
  • #6 6105536
    Dawio
    Poziom 10  
    Dzięki, za wszystko, bo wiesz jak się spytasz o coś w sklepie to Ci doradzą tak żebym kupił jakiś złom, a tak mam wszystko jasne ;)

Dzięki i pozdrawiam.
REKLAMA