logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 - Zone Alarm nie działa, podejrzenie robaka Sasser/Blaster

Talibanczyk 20 Paź 2005 01:41 2502 16
REKLAMA
  • #1 1912733
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    witam...

mam dosc nietypowy problem.. chodzi mi o win XP SP2 zaktualizowanego.

Zainstalowalem zone alarm - ale ten sie nie chce uaktywnic :/ <podejrzewam jakiegos robaka.

HIJACKTHIS - czysty !
    Ad-aware - czysty
    av Antyvir - czysty

Zaczolem wylaczac procesy ktore mi byly podejrzane..... az przy probie wylaczenia ktoregos...
    <dokladnie ktoregos z svchost.exe bo mam ich kilka>
    ...pojawilo mi sie standardowe okienko takie jak wystepuje przy sasserze albo blasterze ...

Symantec - blaster fixTool, sassrer fit tool - ale nic nie dalo :(

Zone alarm jak sie nie chce uaktywnic a jak go odinstaluje to znowu blokuje mi dostep do netu i pisze ze system nie jest chroniony :/

co to moze byc ?? Prosze pomozcie !!! /
    Załączniki:
    • Windows XP SP2 - Zone Alarm nie działa, podejrzenie robaka Sasser/Blaster 2.jpg (7.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows XP SP2 - Zone Alarm nie działa, podejrzenie robaka Sasser/Blaster 1.jpg (5.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1912741
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Zrób scan z pod DOSa lub w awaryjnym np Nortonem bo to nie koniecznie musi byc któryś z tych robaków... dokładnie nie pamietam, ale miałem kiedyś takiego virusa ktory ograniczal lub nawet uniemozliwial prace softu zabezpieczającego...

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 1912743
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    scan spod DOS-a?? w XP ???

W awaryjnym proobowalem. i tez lipa
  • #4 1912749
    XeON
    Poziom 17  
    Przeciez mozesz odpalic kompa z dyskietki startowej np. 98... to w sumie jest tylko tzw. linia polecen ale na jedno wychodzi...

Pozdro, Pochwa... itp,itd...ect !
  • REKLAMA
  • #5 1912753
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    no i jak dosowy program znajdzie wira w NTFS-ie ??

Dodano po 50 [sekundy]:

znasz jakis taki fajny program to bylbym wdzieczny za linka
  • REKLAMA
  • #6 1912758
    XeON
    Poziom 17  
    Norton 2005 ma bootowalna plyte ktora odpala taki prosty scan tylko musisz uwazac bo system sie moze nie podniesc po tym :D
  • #7 1912760
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    a darmowe ??? albo link na: jakub-jedras(_at_)wp.pl:P
  • #8 1913298
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Talibanczyk napisał:
    zacząłem wylaczac procesy ktore mi byly podejrzane..... az przy probie wylaczenia ktoregos...
    <dokladnie ktoregos z svchost.exe bo mam ich kilka>
    ...pojawilo mi sie standardowe okienko takie jak wystepuje przy sasserze albo blasterze ...

To prawidłowy objaw, wyłączenie pewnego procesu svchost.exe powoduje wyłączenie usługi RPC (zdalne wywoływanie procedur), która jest niezbędna do działania Windowsa. Każdy może to zrobić na swoim komputerze i otrzyma identyczny wynik, nie znaczy to jednak że ma wirusa tego typu.

Wydaje mi się jednak, że problem jest w samym Zone Alarm (na wielu forach o to pytają) a dokładnie w braku jego aktualizacji. Zresztą poczytaj sam:
    http://www.google.pl/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22true+Vector+security+service+is+shut+down%22
  • #9 1913314
    XeON
    Poziom 17  
    Faktycznie zmien firewalla ja z ZoneAlarmem miałem same kłopoty, mogę polecić całkiem sprawnie pracującego - Sygate Personal Firewall.

Pozdrawiam !
  • #10 1913359
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Panowie, nie tędy droga. W winXP SP2 standardowo jest uruchomiona zapora połączenia wbudowana w windows. Zonealarm nie będzie z nią współpracował tylko się gryzł. Radziłbym najpierw wyłączyć zaporę wbudowaną w windows a dopiero później zainstalować zonealarm i go uruchomić. W takiej kolejności powinno to działać!!!
  • #11 1913455
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Myslę, ze wszyscy się mylimy - z całym szacunkiem. Bo wiem ze niektórzy z Was są naprawde dobrymi fachowcami w tych klockach :P

==>> paweliw
    Zone allarm działał bez zastrzeżen na tym kompie od ponad roku. Dopiero po aktualizacji zaczeły sie te problemy.
    Ale z powrotem odinstalowałem ten najnowszy ui zainstalowałem ten starszy - też już bez skutku :(

==>> XeON

Tak tylko ze jak tu odinstalowac zone alarma.. jeśli go odinstaluje to on mi blokuje po paru minutach dostęp do netu i wyświetla ztrone Zone LABS zamiast tej ktorą chce informując mnie przy tym ze powinienem mieć włączonego zone alarm-a

==>> adikbo
    hmmm instalowałem już na wielu kompach z xp sp2 zone alarma i nigdy nie miałem z tym problemu. A na tamtyuch też działała ta zapora .. ale może masz rację spróboje i dam znac pozdrawiam
  • #12 1913508
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Talibanczyk napisał:

Tak tylko ze jak tu odinstalowac zone alarma.. jeśli go odinstaluje to on mi blokuje po paru minutach dostęp do netu i wyświetla ztrone Zone LABS zamiast tej ktorą chce informując mnie przy tym ze powinienem mieć włączonego zone alarm-a

Większej bzdury nie mogłeś napisać. Jak odinstalowany program może coś blokować? Albo jest odinstalowany i nieaktywny w systemie (nie blokuje), albo nie odinstalowany i nadal "blokuje po paru minutach dostęp do netu"
    ------------------------------------------------
    Do usunięcia Zone Alarm użyj Start > Wszystkie programy > Zone Labs > Uninstall Zone Labs Security
  • #13 1913530
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    uzywales kiedys zone alarm... ???

jak nie to sprooboj.. zainstaluj go sobie.. potem wez Uninstal.... i zobaczymy co ci wyjdzie z tego
  • #14 1913546
    md
    Poziom 41  
    Talibanczyk napisał:
    uzywales kiedys zone alarm... ???

jak nie to sprooboj.. zainstaluj go sobie.. potem wez Uninstal.... i zobaczymy co ci wyjdzie z tego

Kolego Talibanczyk, zamiast się oburzać i pisać glupoty, zastanów się przez chwilę. Od ponad 25 lat płacę podatki związane m.in z usługami komputerowymi i Zone Alarm regularnie instaluję, deinstaluję przed aktualizacją do wyższej wersji i tak w kółko. Nie zdarzyło się NIKOMU, aby właściwie ODINSTALOWANY program mógł być aktywny w systemie i coś blokować. Jeżeli blokuje, to z całą pewnością był nieskutecznie odinstalowany, więc musisz go odinstalować, ale przedtem musisz go wyłączyć: "Shutdown ZoneAlarm".
  • #15 1913568
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Kolego md....., zamiast być tak pewny siebie zaufai innym .. ja od 5 godzin probooje odinstalowac zone allarm na rozne sposoby i co - i nic :/

Dla penosci napisze ci kroki jakie robie podczas instalacji:

1. w ustawieniach wylaczam opcje :start at startup"
    2. potem restartuje wiec zone alarm nie wlancza sie wiec nie mam co robic "shut down"
    wchodze do uninstal i odinstalowywuje. przy pytaniu czy chce odinstalowac potwierdzam YES. i program niby sie odinstalowal.
    3 robie restart.
    zone alarma nigdzie nie ma. Wchodze do netu... i po pietnastu minutach zrywa mi polaczenie z netem wyswietlajac komunikat:
    Załączniki:
    • Windows XP SP2 - Zone Alarm nie działa, podejrzenie robaka Sasser/Blaster komunikat.jpg (130.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 1913590
    md
    Poziom 41  
    Talibanczyk napisał:
    Kolego md....., zamiast być tak pewny siebie zaufai innym

Jestem pewny siebie, bo za moją pewnością stoją lata praktyki i fakt, że moje kwalifikacje pozwalają mi utrzymać dom, rodzinę itd.
    Nie zaufam Ci, bo czytam Twoje posty i wiem, że choć jeszcze dużo nauki przed Tobą, dyskutujesz o sprawach, o których masz blade pojęcie.
    Zepsułeś instalację Zone Alarm, więc użyj np. Hijackthis i wyłącz w rejestrze wszystkie wpisy związane z tym programem. Ręcznie usuń pliki z katalogu ...\Program Files\ZoneLabs na dysku twardym. Dopiero wtedy będziesz mógł napisać, że usunąłeś program
  • #17 1913597
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Koniec niepotrzebnego zasmiecania postow... nie po to go napisalem zeby sie klucic...

TEMAT ZAMYKAM !!!

Moderowany przez jankolo:

Pokazany przez kolegę Talibańczyka screen dowodnie pokazuje, że jest problem z instalacją ZoneAlarm. Szkoda, że kolega nie załączył po prostu logu z hijackthis. ZoneAlarm nie jest takim programem, który działa nawet po odinstalowaniu. Niemniej życzenie autora wątku powinno zostać uhonorowane, więc temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows XP SP2, gdzie po instalacji Zone Alarm program nie aktywuje się poprawnie, a próba wyłączenia procesów svchost.exe wywołuje komunikaty charakterystyczne dla robaków Sasser lub Blaster. Narzędzia takie jak HIJACKTHIS, Ad-aware i Antyvir nie wykazały infekcji. Próby użycia narzędzi Symantec do usunięcia robaków nie przyniosły efektu. Po odinstalowaniu Zone Alarm pojawia się blokada dostępu do internetu z komunikatem o braku ochrony. W dyskusji zasugerowano wykonanie skanowania systemu z poziomu DOS lub trybu awaryjnego, jednak użytkownik ma wątpliwości co do skuteczności takich metod na systemie NTFS. Wskazano, że wyłączanie procesu svchost.exe powoduje zatrzymanie usługi RPC, co jest normalnym zachowaniem systemu, a niekoniecznie oznacza obecność wirusa. Problem może wynikać z konfliktu Zone Alarm z wbudowaną zaporą Windows XP SP2, dlatego zalecane jest wyłączenie zapory systemowej przed instalacją Zone Alarm. Zaproponowano także alternatywę w postaci Sygate Personal Firewall. Użytkownik zgłasza trudności z całkowitym odinstalowaniem Zone Alarm, gdyż po rzekomym usunięciu program nadal blokuje dostęp do sieci. Wskazano, że prawidłowe usunięcie wymaga wyłączenia programu przed deinstalacją oraz ręcznego usunięcia pozostałości w rejestrze i katalogach systemowych. Dyskusja kończy się zamknięciem tematu przez autora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA