logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT 1262 TDW - nie działają programy/chyba uszkodzony programator

batgelo 22 Lut 2021 10:52 1557 7
REKLAMA
  • #1 19274017
    batgelo
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam,
    mam problem z pralką Electrolux EWT 1262 TDW. Od razu powiem, że nie znam się kompletnie na tym, więc proszę o ewentualne wsparcie w najprostszy sposób:) Każdy program zaczyna kilkoma obrotami bębna i za chwilę się zatrzymuje, pokazuje koniec programu i daje sygnał dźwiękowy jak przy końcu programu. Raz na kilka razy wpuści trochę wody i znowu się wyłącza. Filtry wyczyściłem, odpływ drożny. Gdzieś czytałem, że to może być programator, więc rozebrałem i wyjąłem go. Moja mama ma prawie taką samą pralkę Electrolux EWT 1262 IDW i z wyglądu programator jest taki sam. Część oznaczeń też ale kilka ma innych. Myślicie, że mogę bez obaw sprawdzić tamten programator w mojej pralce?
    A może macie inny pomysł, co może nie działać. Przypomnę, że jestem laikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19274081
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Nie jest przez kogoś uruchomione zabezpieczenie przed dziećmi? Pozwoli się uruchomić tylko z tym programem na którym została zablokowana.
    Dwa klawisze z lewej, opisane na panelu, przycisnąć chyba na 3 sekundy dla odblokowania, patrz w instrukcji!
  • REKLAMA
  • #3 19274161
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Jeżeli to co kolega opisał wyżej nie pomoże to wprowadź pralkę w tryb serwisowy i podaj odczytany kod błędu w temacie. Procedura wejścia w tryb serwisowy była już na forum opisywana setki razy więc wystarczy poszukać. Nawet YouTube będzie pomocny.
  • #4 19274170
    batgelo
    Poziom 4  
    Chwilę mi to zajęło, ale nie widzę w instrukcji tej pralki funkcji blokady. Dodam jeszcze, bo pewnie to istotne, ale też dopiero na to zwróciłem uwagę, że w pralce jest trochę wody i nie chce się odpompować. Dodatkowo po włączeniu jakiegokolwiek programu pojawia się poza kłódką znaczek który wygląda jak strzałka w prawo i przed nią pionowa kreska. W opisie ten znak oznacza URZĄDZENIE NIE ODPOMOPOWUJE WODY.
  • REKLAMA
  • #5 19274176
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Więc bierz się za pomiary pompy odpływowej lub sprawdź ją poza pralką podając jej napięcie 230V.
  • REKLAMA
  • #6 19274192
    batgelo
    Poziom 4  
    Zastanawiam się czy jako totalny laik dam sobie radę. Zakładam, że nie bo to moja pierwsza pralka i mam ją już chyba 8-9 lat.
  • #8 19274320
    batgelo
    Poziom 4  
    dzięki. obejrzałem jeden z błędami:) zaraz poszukam jak wyjąć i gdzie znaleźć tę pompę:) tak czy inaczej, dzięki za pomoc Panowie:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWT 1262 TDW, która zatrzymuje się po kilku obrotach bębna i sygnalizuje koniec programu. Po oczyszczeniu filtrów i sprawdzeniu odpływu, użytkownik podejrzewa uszkodzenie programatora. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie blokady przed dziećmi oraz wprowadzenie pralki w tryb serwisowy w celu odczytania kodu błędu. Dodatkowo, zauważono, że pralka nie odpompowuje wody, co może wskazywać na problem z pompą odpływową. Użytkownik rozważa samodzielne sprawdzenie pompy, ale obawia się, że jako laik może mieć trudności. Wskazówki dotyczące naprawy oraz linki do filmów instruktażowych zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA