Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje.

Cyrculator 04 Sep 2020 19:26 1146 8
    Cyrculator
    Level 11  
    Witam.
    Pralka jak w temacie. Zatrzymała się w nieskończonym cyklu prania i nie można jej zresetować, ani prać dalej. Czy jest jakiś twardy reset tej pralki i czy jest do niej program testowy?

Blokada pralki nie działała więc zmierzyłem czy jest napięcie na pozystor blokady po triaku, a skoro było to zbocznikowałem ją na chwilkę i pralka ruszyła. Kupiłem więc blokadę (droga) i wymieniłem. Po wymianie pralka na tym niedokończonym programie ruszyła tzn. blokada załapała silnik zaczął obracać, ale tylko z minutę. Zaczęła migać ikona drzwi blokada puściła i koniec. Ponowne załączanie startem nic nie daje. Natomiast jak zdejmę wtyk z blokady i ponownie go załączę to sytuacja się powtarza.

Problem jest w module, ale wydaje mi się, że jest on raczej programowy, a nie sprzętowy. Dlatego ważne wydaje się zresetowanie modułu, a nie wiem jak się to robi w tej pralce. Przytrzymanie dłużej startu nie działa.
    kecajk49
    Level 34  
    Nastała jakaś moda na "resetowanie modułu" jako "lekarstwa' na naprawę pralki, lodówki etc... Naprawa polega na znalezieniu i usunięciu przyczyny! Skoro przyczyna nie jest do końca znana i usunięta to stale jesteś w tym samym miejscu. Diagnostyka pralek polega na odczytaniu błędu i ma być pomocna w ustaleniu przyczyny.
    Jednak np. Bosch i Siemens, oczywiście nie wszystkie modele wymagają usunięcia błędu, gdyż samo wyeliminowanie przyczyny nie kończy naprawy.

Pozostaje Ci więc posługując się wiedzą i miernikiem zbadać poszczególne komponenty pralki wszak to nie jest tylko programator a wcześniej odczytać błąd co pozwoli zawęzić obszar poszukiwań! W Twoim przypadku dla informacji o błędzie wykorzystywane są migające dwubarwne diody Start/Pauza migające sekwencyjnie, chyba że pralka ma wyświetlacz i na nim informuje o błędzie oraz np. o ilości przepracowanych godzin. Jednak to tak przy okazji co można z niej "wyciągnąć"!

Pozostaje jeszcze kwestia interpretacji odczytanego błędu, niekiedy posiadania odpowiedniego, sprawnego elementu dla dokonania próby chyba, że uszkodzony element jest prosty do zdiagnozowania nawet bez przyrządu. Niekiedy wystarczy gołe oko, ale wymagany jest wtedy demontaż części.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Cyrculator
    Level 11  
    Kecajk 49 chodzi o to, że pralka ma wyświetlacz i nie wyświetla żadnego błędu. Gdyby uszkodzenie nie było w module to po min. pracy nie sygnalizowała by i nie wyłączała blokady drzwi tylko zatrzymała cykl wyświetlając kod błędu. Mówię, że uszkodzony jest moduł bo blokadę drzwi wymieniłem i sprawdziłem przewody do niej . Moduł wyjąłem i sprawdziłem triaka sterującego blokadą oraz jego obwód. Nie czepiałbym bym się resetowania gdyby moduł dał się wyłączyć z poprzedniego cyklu i wybrać nowy program. Daję zdjęcia elektroniki.
    Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje. Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje. Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje. Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje.
    kecajk49
    Level 34  
    Moze w pśpiechu go skasowałeś bowiem zależnie od blędu pralka kończy z zablokowanymi drzwiami albo bez ich blokowania.
    Poszukaj jak odczytać błąd w Twoim modelu lub wrzuć fotkę panela sterującego wraz z wybierakiem,to zobaczymy jak to zrobić.
    A co ze sprawnością podzespołów, np z grzalką?
    Cyrculator
    Level 11  
    Dołączam zdjęcie pulpitu, kiepskie bo tylko takie zrobiłem u klienta. Inne podzespoły sprawdzałem, ale grzałkę na upływność tylko omomierzem bo nie wziąłem do klienta miernika rezystancji izolacji. Wybiorę się tam i zmierzę, ale nigdy mi się nie zdarzyło jeszcze tak żeby moduł nie dał się zresetować nawet z upływnością grzałki. Dlatego wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby to były inne podzespoły.
    Electrolux EWT1266 TXW - Nie można zresetować programu i nie startuje.
    Sorry ale zdjęcie panela jest do "góry nogami".
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    kecajk49
    Level 34  
    Fotka wystarczająca!
    Biorąc następny post pod uwagę z tym resetowaniem chodziło o wyważenie otwartych drzwi lub strzelanie z armaty do wróbla? Podstawą jest przyzwoity miernik za niewielkie pieniądze ale w zasięgu ręki oraz korzystanie z niego bowiem procki "wiedzą" więcej o stanie podzespołów niż nam się wydaje!
    Cyrculator
    Level 11  
    Wielkie dzięki kenworth 18 za pomoc. Faktycznie ten przypadek, który mi podałeś był bardzo podobny i już myślałem, że uszczypliwy kolega kecajk49 będzie miał satysfakcję, że się pomyliłem zakładając, że coś jest z programem w module. Jednak ten się nie myli co nic nie robi.

Okazało się jednak, że pomiar rezystancji izolacji grzałki wykazał więcej niż 2000 MΩ co z praktyki wiem, że jest mało prawdopodobne żeby grzałka nawet pod wpływem temperatur dostawała upływność do PE.

Wszedłem więc w program testowy, wcześniejszy cykl się zresetował i pralka pracuje OK.

Kolego kecajk49 ja mam MPI 511 Sonela do pomiaru instalacji elektrycznych i dlatego go nie wożę zawsze ze sobą bo on kosztował z programem do protokołów ponad 5000 tys. Ponadto w elektronice pracuję około 40 lat i dobrze wiem jak się powinno naprawiać, ale też wiem, że nie wiem wszystkiego i czasem popełniam błędy. Jak kiedyś pracowałem w Warszawskich Zakładach Telewizyjnych to na uruchomieniu telewizorów pracowało nas ośmiu, a zdarzały się uszkodzenia gdzie wszyscy podchodzili do danego telewizora bo każdy miał inne podejście, a ten pierwszy mógł jak to się mówiło "zapętlić".