logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technik OZE czy mechanik - porównanie kierunków, przyszłościowość zawodów i internat

Humbalkus 22 Lut 2021 23:09 606 4
REKLAMA
  • #1 19275873
    Humbalkus
    Poziom 4  
      Cześć, zastanawiam się nad wyborem szkoły obecnie myślę nad technikiem OZE (urządzeń i systemów energetyki odnawialnej) lub technik mechanik. Co będzie lepszym zawodem i który zawód jest bardziej przyszłościowy? Jeśli ktoś mógłby opisać jak wygląda proces uczenia się w poszczególnych kierunkach, to będę bardzo wdzięczy. Zastanawia mnie jeszcze jedno pytanie, czy warto iść do internatu?  
  • REKLAMA
  • #2 19275898
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6459
    Myślę, że na kierunku technik OZE, sami nauczyciele nie bardzo będą wiedzieli, czego mają uczyć i/lub nie będą mieli na ten temat wielkiego pojęcia. Idź do liceum mat.-fiz., a później studia inżynierskie... chyba że rzeczywiście chcesz być instalatorem/serwisantem, to wtedy technikum jest ok. Moim zdaniem wybierając technikum, już teraz powinieneś mieć solidne podstawy kierunku, który wybierzesz. Jak wybierzesz na zasadzie "ładnie brzmi" to będziesz cierpiał. Ja, wybierając technikum elektroniczne, potrafiłem już czytać schematy ideowe i montażowe, znałem prawo Ohma, umiałem się posługiwać lutownicą (mniej więcej).

Humbalkus napisał:
    Zastanawia mnie jeszcze jedno pytanie, czy warto iść do internatu?

Jeśli chcesz się uczyć, a nie imprezować to nie warto.
  • REKLAMA
  • #3 19277002
    Humbalkus
    Poziom 4  
    tzok napisał:
    Myślę, że na kierunku technik OZE, sami nauczyciele nie bardzo będą wiedzieli, czego mają uczyć i/lub nie będą mieli na ten temat wielkiego pojęcia. Idź do liceum mat.-fiz., a później studia inżynierskie... chyba że rzeczywiście chcesz być instalatorem/serwisantem, to wtedy technikum jest ok. Moim zdaniem wybierając technikum, już teraz powinieneś mieć solidne podstawy kierunku, który wybierzesz. Jak wybierzesz na zasadzie "ładnie brzmi" to będziesz cierpiał. Ja, wybierając technikum elektroniczne, potrafiłem już czytać schematy ideowe i montażowe, znałem prawo Ohma, umiałem się posługiwać lutownicą (mniej więcej).

Humbalkus napisał:
    Zastanawia mnie jeszcze jedno pytanie, czy warto iść do internatu?

Jeśli chcesz się uczyć, a nie imprezować to nie warto.

Najbardziej kręci mnie informatyka, tylko że, po technikum informatycznym muszę iść na studia, bo po samym technikum nic nie zdziałam (obecnie coś tam zaprogramować bym umiał). Więc myślę nad OZE lub mechanikiem, niestety i o pierwszym i o drugim mam małe pojęcie, ale chcę wybrać któryś z kierunków, żeby mieć jakieś zabezpieczenie w razie gdyby z programowaniem by nie wyszło. Tylko że, do OZE musiałbym mieszkać w internacie :/
  • REKLAMA
  • #4 19278249
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6459
    To idź na elektronika, przyda się jeśli zdecydujesz się na studia, nieważne czy elektronika, automatyka, czy informatyka, a w razie czego jakiś zawód już masz. Z drugiej strony, tytuł technika w zasadzie nic Ci nie daje. Do pracy w zawodzie i tak musisz zrobić wymagane kursy i uprawnienia (część pewnie będziesz mógł zrobić w ramach praktyk w technikum). Mechanikiem możesz być i po liceum. Jak będziesz dobry w tym co robisz to i po technikum informatycznym możesz sobie dorabiać jako freelancer, a w międzyczasie studiować.
  • #5 19278733
    Humbalkus
    Poziom 4  
    tzok napisał:
    To idź na elektronika, przyda się jeśli zdecydujesz się na studia, nieważne czy elektronika, automatyka, czy informatyka, a w razie czego jakiś zawód już masz. Z drugiej strony, tytuł technika w zasadzie nic Ci nie daje. Do pracy w zawodzie i tak musisz zrobić wymagane kursy i uprawnienia (część pewnie będziesz mógł zrobić w ramach praktyk w technikum). Mechanikiem możesz być i po liceum. Jak będziesz dobry w tym co robisz to i po technikum informatycznym możesz sobie dorabiać jako freelancer, a w międzyczasie studiować.

Tylko właśnie że w mojej miejscowości jest tylko technikum mechaniczne i jeden kierunek informatyczny. Do innych musiałbym jeździć do interantu, a raczej internat/ bursa to nie jest zbyt dobry pomysł.
REKLAMA