logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwisów w sieci LAN: Dostęp do UniFi na Synology Docker przez unikalne nazwy

kurdemamnick 23 Lut 2021 09:43 660 3
REKLAMA
  • #1 19276335
    kurdemamnick
    Poziom 10  
    Witam

Mam kilkanaście różnych serwisów na maszynach wirtualnych oraz w kontenerach docker w sieci lokalnej. W chili obecnej aby otworzyć stronę któregoś z nich muszę w przeglądarkę wpisywać adres IP i port. Np. UniFi kontroler działa na synology w dokerze na porcie 8443 i muszę wpisać adres ip:port aby wyświetlić stronę do administracji. Czy da się uzyskać dostęp do tej strony używając adresu np. unifi.dom.lan bez podawania portu 8443? Chciałbym mieć unikalną nazwę dla każdego z serwisów bez potrzeby podawani portu.

Szukałem informacji w necie i tam piszą, że potrzebny jest reverse proxy.
    Próbowałem z Nginx Proxy Manager, ale nie wiem jak to wszystko spiąć aby był dostęp z sieci LAN. Wszystkie przykłady w necie mówią o dostępie z internetu i tym przypadku trzeba przekierować port na routerze.
    Mam router Edgerouter-X. Może jest jakiś łatwiejszy sposób z wykorzystaniem routera

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19276912
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    IP na nazwę zamienisz używając DNS lub pliku hosts.

Z portem nie będzie już tak łatwo - można uruchomić stronkę WWW, która po nazwie będzie przekierowywała na odpowiedni IP i port.
  • REKLAMA
  • #3 19277419
    floriders300
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Ja proponuję postawić na osobnej wirtualnej maszynie na Linuxie aplikację HaProxy (na porcie 80).
    Następnie zrobić DNS dla tego IP, będziesz mieć np nazwę my-lb
    Następnie w HaProxy wykorzystać ACL i będziesz mieć link typu http://my-lb/unifi, który będzie proxować do IP i portu 8443 Unifi :)
  • #4 19277558
    kurdemamnick
    Poziom 10  
    Po kilku godzinach testów okazało się jednak, że Nginx Proxy Manager w zasadzie działa. Ustawiłem w serwerze DNS adres docelowy na IP Nginx i teraz wpisując unifi.dom.lan otwiera mi się strona unifi na porcie 8443. DNS przekierowuje mnie na Nginx a Nginx na unifi z portem 8443.
    Wydaje mi się, że wcześniej nie działało, gdyż po zmianie adresu docelowego w DNS, komputer ciągle używał starego adresu, bo nie wyczyściłem cache DNS w komputerze. Po wyczyszczeniu cache, przekierowanie działa prawidłowo. Teraz mam tylko problem taki, że nie mogę się zalogować na stronę Unifi mimo, że strona wyświetla się prawidłowo - wydaje mi się, że muszę jeszcze dodać certyfikat SSL, bo to jest https.
    Dzięki za szybki odzew.
REKLAMA