logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak?

Bartek0009102 23 Lut 2021 16:03 915 20
REKLAMA
  • #1 19277072
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam,
    Mam przed sobą konicę z takim oto obłędem. Dostałem ją od znajomego, bo zajmowała mu miejsce a nie była do końca sprawna. Zostawił mnie z informacją, że jego znajomy ją sprawdzał i wymiany jest "ślimak" oraz żeby jej używać toner trzeba wkładać tylko na kilka sekund co kilkanaście kopii. No i w końcu podczas uzupełniania tonera wywaliło taki błąd. Wyjąłem toner, skasowałem błąd. 7 kopii poszło i znowu. Próbowałem zwiększyć ATDC gain z 230 na 250 co na chwilę pomogło, ale żadne ustawienie nie jest dobre. Także wracam do tego "ślimaka", bo pewnie jest winowajcą albo i nie? W naprawę mechanizmu ksera nigdy się nie bawiłem, ale ogólnie to naprawiałem np. zasilacz w drukarce także jakąś styczność miałem. Dam radę z pomocą forumowiczów ją naprawić? Jak nie wyjdzie to pójdzie do serwisu, ale zawsze wolę sam spróbować.
  • REKLAMA
  • #2 19277407
    zoool
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    ATDC powinien być mniejszy od 170 bo 170 to juz prawie zużyty developer. może być ślimak w wywoływaczce. jak masz tam bęben podróbe to mogą być problemy. w tych maszynach zawsze oryginał i nic innego... lepiej namów klienta na wymianę tego urządzenia bo to juz zabytek
  • Pomocny post
    #3 19277444
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Tu masz rozwiązanie swojego problemu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3387774.html
    ATDC Current powinno być na poziomie 6,5 - 7%

Aby rozdawać moduł, wyciągasz toner, i robisz kopie, jak będzie wołał toner zmniejszasz ADTC tak aby było zachowane te 6,5 i tak aż dojdziesz do 125. (optymalna wartość ATDC) +- kilka pkt w zależności jak będzie wyglądać kopia
    M.
  • #4 19277501
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    zoool napisał:
    ATDC powinien być mniejszy od 170 bo 170 to juz prawie zużyty developer. może być ślimak w wywoływaczce. jak masz tam bęben podróbe to mogą być problemy. w tych maszynach zawsze oryginał i nic innego... lepiej namów klienta na wymianę tego urządzenia bo to juz zabytek

Urządzenie jest już moje :), dlatego mimo że ma swoje lata wolałbym wymienić ten developer, oryginalne po 150zł widzę. Jutro postaram się to ogarnąć. Natomiast co z tym ślimakiem? Jaką funkcję pełni, jak się do niego dostać i jak sprawdzić czy działa jak powinien?
  • #5 19277521
    mib3
    Poziom 24  
    Poziom ATDC nie świadczy o zużytym developerze, możesz mieć nowy i ustawić na takim poziomie, tylko będzie szło więcej tonera.
    Tu na forum jest tego dużo poszukaj poczytaj.
    M.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19277744
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Nie ślimak , nie deweloper tylko elektromagnes o którym było wszystko praktycznie napisane w podlinkowanym temacie. Ramię klei się do resztek gąbki która w założeniu ma je odbić. Jeżeli nie zrobisz porządku z tym elektromagnesem to żadna wymiana wywoływaczki i dewelopera nic Ci nie da. Rozbiórki trochę tam jest a dla sprawnej ręki i długiego , cienkiego śrubokręta i haczyka idzie to przez ten mały otwór ogarnąć .

C.
  • #7 19277780
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Dobra, przestudiuję te tematy i wezmę się za rozbiórkę. Jeszcze sprawdziłem z tym ADTC nie zależnie od ustawienia ATDC Current wynosi 9,5%, jak próbuję coś wydrukować drukuje połowę kartki i się zacina z błędem. Widać że toneru na kartce jest za dużo. Chyba nie ma co więcej strzelać, rozbieram ją i zobaczmy. Mam nadzieję że to tylko ta gąbka.

Dodano po 11 [minuty]:

Aha i jeszcze kliknięcie opcji dodaj toner też odrazu wyskakuje błąd. To na chwilę obecną tyle.
  • REKLAMA
  • #8 19278019
    copyman
    Przy takim nasyceniu to normalne zachowanie. Klejąca się kotwiczka elektromagnesu powoduje zwiększenie dobierania tonera. Ile by nie ustawić w ATDC SET do tylu w końcu dobije i po przekroczeniu wartości wyrzuci błąd . Nie jestem pewien czy uda Ci się ją wyjałowić do odpowiednio niskiej wartości . Może być konieczna wymiana dewelopera. Po całym zabiegu staraj się z podniesiona na max wartością ATDC robić całe czarne kopie z otwartą pokrywą oryginału . Jeżeli po kilkunastu próbach przestanie rzucać kodem błędu i kartki zaczną przechodzić to robiąc te kopie dalej stopniowo zmniejszaj wartość ATDC aż do wartości ok 110-120 i tak zostaw.

C.
  • #9 19278210
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Zapytam jeszcze o to wyjaławianie. Nie da się po prostu usunąć/zebrać ręcznie nadmiaru tonera?
  • #10 19279285
    copyman
    A jak chcesz tego dokonać ? Toner mieszany jest z deweloperem który przenosi go na powierzchnie bębna … To co znajduje się w tym module z bębnem to mieszanka tonera i dewelopera. Jeżeli go odsypiesz ATDC zgłupieje do reszty . Musi być odpowiednia proporcja tonera względem dewelopera . Gdy jest zachwiana zaczynają się problemy. Jedyne co możesz i powinieneś zrobić to oczyścić dokładnie układ powrotny tonera z modułu bębna. Obroty bębna powodują transport tonera z sekcji czyszczącej do wywoływaczki co de facto będzie delikatnie podnosiło poziom ATDC.

C.
  • #11 19279571
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak? Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak? Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak? Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak?
    Mam przed sobą napęd butli, żadnych gąbek nie ma, kotwiczki ściągane są sprężynką. Natomiast ta środkowa zębatka chyba jest przekrzywiona? Wygląda podejrzanie.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Poprawiłem tą zębatkę, cały toner z tego układu pod butlą usunąłem. Na razie próbuję pozbyć się tonera z wywoływaczki. Poszło kilka kartek ADTC spadło z 9% do 8%. Próbuję dalej
  • #12 19279966
    mib3
    Poziom 24  
    Kiepsko to wygląda, wygięta blacha z trzpieniem, dlatego tak to widać, można wyklepać na jakiś czas starczy. Z tych ujęc elektromagnes odpowiedzialny za dozowanie jest niewidoczny. Jeśli nie ma gąbeczek tzn ktoś już to rozbierał i usunął. A powinny być bo zostaję "resztaka" napiecia i elektromagnes nie puszcza, wystarczy kilka warstw taśmy klejącej.
    Przykład To z kabelkiem, a TUTAJ w którym miejscu ma być gąbka albo izolacja.
    M.
  • #13 19280252
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Rozumiem że taśma idzie między kotwiczkę a magnes tak jak na zdjęciu? Śmieszna sprawa ale nie mam zwykłej taśmy tylko izolacyjną. 3 warstwy będą ok? Konica minolta 250 - błąd c2557, uszkodzony ślimak?

Dodano po 20 [minuty]:

AAA dobra już widzę, przyglądałem się tym zdjęciom i nie mogłem zauważyć ich. Kleję i montuję.

Dodano po 38 [minuty]:

Faktycznie po podklejeniu chyba jest dobrze, wcześniej było słychać pisk z cewek, po podklejeniu już nie. Pozostało wyjałowić wywoływaczkę, ale nie mogę wykonać teraz żadnej kopii. ATDC ustawione na max(255), stężenie pokazuje 7,5%. Jest jakiś sposób żeby ją zmusić do pracy, czy pozostaje wymiana developera? Aha i wcześniej jeszcze dało się przed błędem kopię/półtora puścić, teraz od razu po nagrzaniu wywala błąd.
  • #14 19280562
    copyman
    Jest „akt desperacji” … Wiem że kontrowersyjny ale już chyba bardziej nie zaszkodzisz. Ustawić ATDC na 130 , oczyścić powrót tonera i zapodać F8. Istnieje szansa że po tym zabiegu uda się później „ręcznie” ustawić nasycenie a później wyjałowić żeby uzyskać zadowalający efekt.

C.
  • #15 19281478
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Gdzie jest ten powrót tonera?
  • #16 19282665
    copyman
    Tam gdzie zespół bębna łączy się z wywoływaczką.

C.
  • #17 19286200
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Chyba nic z tego, wyczyściłem powrót zrobiłem f8, za każdym razem się blokuję.
  • REKLAMA
  • #18 19288848
    copyman
    Zatem zamów nowy deweloper , dokładnie wyczyść wywoływaczkę i powrót tonera i zainicjuj F8. Bez tego raczej słabo to widzę …

C.
  • #19 19344643
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Chyba sukces. Wymianę developera zostwiłem na sam koniec. W serwisówce czytam i czytam i piszą tam że przed wymianą developera trzeba wyzerować Pc life. Wydawało mi że to bez znaczenia ale wyzerowałem, stężenie wynosiło 10%, ATDC ustawiłem na 130, i potem f8. Uruchomiła się i poszło 50 czarnych kartek :). Toner był wyjęty. Teraz prosi o toner, ale zanim go włożę to wydaje mi się że można wstukać już docelowe parametry. Czyli na ile ustawić ATDC, a i co w zasadzie robi f8? Ustawia napięcie czujnika?

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Dobra znowu głupoty gadam. Zrobiłem f8, trwało to trochę. ATDC jest na 161 i 6,5-7%. Toner wsadziłem zrobiłem kilkadziesiąt kopii i normalnie go dodaje czyli wszystko chyba ok. Pytanie mam ostatnie czy pamiętacie może czy w tej konice podczas dodawania tonera towarzyszą takie stuki? Gdy butla się obraca to słychać takie cyk cyk cyk cyk. Normalne czy coś w module zawaliłem?
  • #20 19345127
    mib3
    Poziom 24  
    To właśnie ma tak działać, wcześniej nie słyszałeś bo kleił się elektromagnes, teraz się nie klei i stąd odgłos, Można by powiedzieć "precyzyjne dodawanie tonera".
    M.
  • #21 19345209
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Super, czyli wszystko gra. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z urządzeniem Konica Minolta 250, które wyświetla błąd C2557. Wskazano na możliwe uszkodzenie "ślimaka" w wywoływaczce oraz na konieczność ręcznego wkładania tonera. Użytkownik próbował dostosować ustawienia ATDC, jednak błąd powracał. Forumowicze sugerują, że problem może leżeć w elektromagnesie, który nie działa prawidłowo z powodu resztek gąbki. Wskazano na konieczność czyszczenia układu powrotnego tonera oraz wymiany developera. Po kilku próbach i dostosowaniach, użytkownik zdołał uruchomić urządzenie, uzyskując poprawne parametry ATDC i stężenie tonera. Ostatecznie potwierdzono, że dźwięki podczas dodawania tonera są normalne, co wskazuje na prawidłowe działanie mechanizmu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA