logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca

Apollorx 23 Lut 2021 18:46 3906 16
REKLAMA
  • #1 19277425
    Apollorx
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam,
    Mam problem z pedałem gazu i hamulcem mianowicie po wciśnięcie którego kolwiek tak delikatnie żeby przekroczyć tylko martwą strefę od razu jest 100% mocy (gazu) tak samo sytuacja ma się z hamulcem nie ma możliwości stopniowego dodawania gazu czy hamowania jest to zestaw kierownica pedały apollo rx-3000.
    Jeśli jest to porostu tak fabrycznie zrobione, to moje pytanie czy coś z potencjometrami można pokombinować żeby to jakos zmienić dodać stopniowe naciskanie czy nie ma takiej możliwości.
    Dodam jeszcze że do każdego potencjometru idą tylko po 2 kabelki a potencjometr od gazu ma jakby 3 te blaszki na których są polutowane kable z czego jedna pusta.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca 20210218_173209.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca 20210218_173151.jpg (4.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19277891
    Apollorx
    Poziom 5  
    Po 2 kable do każdego potencjometru do gazu biały i czerwony do hamulca żółty i biały.
    No i tak jak wcześniej wspomniałem potencjometr od gazu ma jedną wolną blaszkę na którą też mógłby przyjść jakiś kabel natomiast w potencjometrze od hamulca są tylko 2 blaszki na których są zlutowane 2 kabelki (żółty i biały).
    Schemat robiony na szybko jeśli trzeba bardziej dokładny, to proszę dać znać a postaram się zrobić porządny.
    Załączniki:
    • Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca Screenshot_20210223-211345(1).png (598.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19278035
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Tak niestety...
    Próbuje znaleźć na Youtube filmik gdzie jeden z graczy opisywał jej recenzje.
    No nie da się grać na tym.
    Zresztą samo połączeni o jakim kolega pisze wskazuje że pedały działają jako 1-0 czyli pełny gaz lub brak....
  • #9 19278089
    sunrise84
    Poziom 42  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3764591.html#19160893

Jest jeszcze cień szansy że jeżeli autor ma instrukcję obsługi to tam jest możliwość zmiany sposobu pracy tej kierownicy.
    Jest pełno tematów na temat tej kierownicy.

Dodano po 30 [sekundy]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1631451.html

Dodano po 7 [minuty]:

http://simracing.pl/forum/f48/konfiguracja-przyciskow-apollo-8186/

Czyli tak jak myślałem :D

Zamiast ją rozbierać wystarczy przyciskiem MODE wybrać właściwą opcję jej pracy.
  • #10 19278105
    Apollorx
    Poziom 5  
    Tak się składa że instrukcję mam, więc poszukam tego trybu zmiany pracy, a co ta zmiana za sobą niesie ?
  • #11 19278108
    sunrise84
    Poziom 42  
    Apollorx napisał:
    instrukcję mam, więc poszukam tego trybu zmiany pracy,

Więc od tego zacznij.
    A czy wogóle przeczytałeś ostatni link?

Dodano po 1 [minuty]:

"Właśnie przycisk MODE też mnie zainteresował, ale w instrukcji jest objaśnione tylko zmiana trybu analogowe na cyfrowy w pedałach za jego pomocą. "

Więc jest szansa na poprawną pracę tych "pedałów" bo :
    Apollorx napisał:
    Mam problem z pedałem gazu i hamulcem mianowicie po wciśnięcie którego kolwiek tak delikatnie żeby przekroczyć tylko martwą strefę od razu jest 100% mocy

Dodano po 6 [minuty]:

Apollorx napisał:
    więc poszukam tego trybu zmiany pracy, a co ta zmiana za sobą niesie ?

+
    "Kierownice tego sortu (Apollo, Trustmaster, Manta, itp) to generalnie badziewie.
    Tryb cyfrowy to taki, gdzie naciśnięciu pedału odpowiada natychmiastowa reakcja, czyli jest naciśnięty albo w 0 albo w 100 procentach. W trybie analogowym możesz dozować. Teoretycznie. W praktyce w takich sprzętach tryb analogowy i tak nie działa, albo działa jakoś dziwacznie."
  • #12 19278142
    Apollorx
    Poziom 5  
    Po przeczytaniu instrucki zauważyłem tylko wzmiankę dotyczącą ustawienie pedałów jako oś RY (bez zapamiętania)
    No i kolega wyżej ma rację istnieje możliwość zmiany trybu pracy z analogowego na cyfrowy i odwrotnie ale według instrukcji niestety tylko dla PlayStation 2 i 3.
    Załączniki:
    • Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca 16141161430638078703534941241335.jpg (4.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19278146
    Apollorx
    Poziom 5  
    Ale jest też napisane że zmiana trybu pedałów opisana jest na str. 32 więc patrze a tam tylko coś takiego "Odwzorowanie funkcji przycisków"
    Możliwe że w ten sposób można zaprogramować dany przycisk żeby naśladował ruch.
    Załączniki:
    • Zestaw kierownica pedały Apollo RX-3000 - brak stopniowego dodawania gazu i hamulca 16141164114153552085905044854910.jpg (4.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19278152
    sunrise84
    Poziom 42  
    Apollorx napisał:
    istnieje możliwość zmiany trybu pracy z analogowego na cyfrowy i odwrotnie

Spróbuj przy współpracy z PC.
    To uniwersalne "badziewie" .

Dodano po 4 [minuty]:

https://www.mediaexpert.pl/products/files/97/.../instrukcja-obslugi-q-smart-suzuka-sw6060.pdf

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3765044.html

Mogę Cię zasypać tymi tematami .

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3763070.html
  • #15 19278234
    Apollorx
    Poziom 5  
    sunrise84 napisał:
    https://www.mediaexpert.pl/products/files/97/.../instrukcja-obslugi-q-smart-suzuka-sw6060.pdf
    sunrise84 napisał:
    Spróbuj przy współpracy z PC.
    To uniwersalne "badziewie" .

Z tym że to link do całkowicie innej kierownicy niż ja posiadam :P
  • #16 19278236
    sunrise84
    Poziom 42  
    Apollorx napisał:
    istnieje możliwość zmiany trybu pracy z analogowego na cyfrowy i odwrotnie

Działa czy nie?

Dodano po 1 [minuty]:

Bo za dużo kombinujesz. Dostałeś już wystarczającą ilość informacji.
    A czy po twoim magicznym czyszczeniu z dnia 18.02.2021 poskładałeś wszystko tak jak było na początku?
    Bo wiem że miałeś z tym problemy...
  • #17 19278241
    Apollorx
    Poziom 5  
    Apollorx napisał:
    Więc jest szansa na poprawną pracę tych "pedałów" bo :

No i jest też taki problem że to całe zmienianie analogowego trybu na cyfrowy jest możliwe nie tylko na PS ale również na PC z tego co wyczytałem ale niestety albo Vista albo ew. Win 7, u mnie gości Win 10 home. Więc i z samymi sterownikami było ciężko ale znalazłem i zainstalowałem ale kierownica chyba nie działa do końca poprawnie skoro po wciśnięciu przysiku "MODE" totalnie nic się nie dzieje tryb powinien zostać przełączony a dioda zgasnąć.

Dodano po 3 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    A czy po twoim magicznym czyszczeniu z dnia 18.02.2021 poskładałeś wszystko tak jak było na początku?

Tak, poskładałem wszystko jak należy, zajęło mi to sporo czasu zanim wpadłem na to jak poskładać te pedały ale się udało. No i oczywiście problem nie nastąpił po złożeniu tylko zawsze występował, w starszych grach to nie był problem więc nigdy się w to nie zagłębiałem ale teraz na przykład gdy pogrywam w dirt rally 2.0 czy asseto corsa to chociaż ta manipulacja jakakolwiek tym gazem by się przydała wręcz jest na wagę złota w tego typu grach.

Dodano po 15 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Działa czy nie?

Działa tylko ustawienie pedałów jako oś Y nwm co to ma niby dać ale ok.
    W tym trybie po wciśnięciu gazu wskaźnik osi Y jest na maxa u góry a po wciśnięciu hamulca maksymalnie na dole.( Nie zmienia się stopniowa działa 0-1 albo krzyżak na środku albo na granicach osi Y)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zestawem kierownicy i pedałów Apollo RX-3000, polegający na braku możliwości stopniowego dodawania gazu i hamulca. Po delikatnym wciśnięciu pedałów, moc natychmiast osiąga 100%, co uniemożliwia precyzyjne sterowanie. Użytkownik pyta o możliwość modyfikacji potencjometrów. Odpowiedzi wskazują, że zestaw ma fabrycznie ustalone działanie, a zmiana trybu pracy pedałów (analogowy/cyfrowy) może być możliwa, jednak ograniczona do konsol PS2 i PS3. Użytkownik posiada instrukcję, w której znajduje wzmiankę o zmianie trybu, ale nie jest pewny jej skuteczności na PC z systemem Windows 10. Wskazówki dotyczące schematu połączeń oraz linki do tematów związanych z konfiguracją pedałów również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA