logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTN156AT02 - Nie działa podświetlenie, przeszczep z innej

Rasteryzator 24 Lut 2021 08:34 252 1
REKLAMA
  • #1 19278486
    Rasteryzator
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam
    Pacjent to matryca LTN156AT02 pracująca w 10 letnim laptopie Samsung R530.
    Obecna matryca niestety przestała wyświetlać obraz zamiast tego jakies bdurne powidoki i fraktale, pojawiła sie tez duza ciemna plama ale podświetlanie na niej działa. Chcąc naprawić sprzęt kupiłem rzekomo sprawna taka sama matryce na OLX niestety trafiłem na oszusta i dostałem matryce co prawda wyświetlająca obraz lecz nie działa na niej podświetlanie.
    Teraz pytanie: co można jakoś przeszczepić podświetlenie z jednej do drugiej? Z tego co sie orientuje to nie ma tam inwertera tylko jest to ledowe podswietlenie

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19278523
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Rasteryzator napisał:
    Teraz pytanie: co można jakoś przeszczepić podświetlenie z jednej do drugiej?

Jak najbardziej - jest taka możliwość, choć jeśli nigdy tego nie robiłeś to będzie Ci ciężko to dobrze poskładać. Najlepiej najpierw poćwiczyć na złomie. Dodam jeszcze, że wideoporadniki na temat wymiany świetlówek w takich matrycach, które można znaleźć w sieci nie ukazują wszystkich szczegółów, które są istotne podczas takiej operacji. Już nie jeden poskładał matrycę wg poradnika i się zdziwił, bo podświetlenie było nierównomierne itp.
REKLAMA