logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i wzmacniacz wybrać? Impedancja 8 Ohm, wilgotne miejsce

Jakub365 20 Paź 2005 15:10 1458 15
REKLAMA
  • #1 1913772
    Jakub365
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam.Mam podlaczone tak glosniki jak na obrazku.Do tej pory gralo wsztsko fajnie ale spalil mi sie wzmacniacz i nie wiem czy bylo to przyczyna tych glosnikow czy tego ze wzmacniacz znajdowal sie w wilgotyn miejscu.wzmacniacz mial impedence 8ohm.Prosze o wasze porady bo chcce kupic kolejny wzmacniacz ale sie boje ze sie znowu spali:/ i napiszcie jaki wzmacniacz kupic z jaka impedencja??Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i wzmacniacz wybrać? Impedancja 8 Ohm, wilgotne miejsce bez tytułu.JPG (44.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1913824
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam, zastanawia mnie jedno, to twoja konstrukcja? z tego co widze to zwrotka jest dwu drozna a Ty masz tam podłaczone dwa niskotonowe (nie piszesz jak, ale jeden 4Ω a drugi 8Ω???) i sredniak do jednego wyjscia zwrotki? mozesz sprecyzowac badz opisac dokladniej ten rysunek? jesli podlaczyles je rownolegle (tor dolnotonowy) to moglo byc powodem spalenia wzmacniacza, jesli ma on dopuszczalne 8Ω ty podales mu duuzo za mało, pozatym jesli dobrze zrozumialem twoj rysunek, to takie polaczenie kompletnie nie ma sensu....
  • #3 1913857
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Według mnie, powodem spalenia była za niska impedancja (poniżej 2ohm?). Tak zagmatwanego schematu jeszcze w życiu nie widziałem :)
  • REKLAMA
  • #4 1913871
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    No nie mogą , głośniki niskotonowe i średniak razem mają impedancję 6ohm ,i mogło to być przyczyną spalenia wzmaka.
  • #5 1913937
    Jakub365
    Poziom 20  
    A jak kupie wzmacniacz co ma 4 ohm to wtedy mi sie nie spali???

Dodano po 2 [minuty]:

no ale czmeu nie ma sensu te podlacznie??? to jak mam inaczej to podlaczyc?? A pozatym jak bylo tak podlaczone to dziwek byl bardzo fajny.Duzo osobom sie podobal dziwek w moich glosnikach
  • #6 1913978
    Medeis
    Poziom 21  
    Od czego jest zwrotnica powiniennes sobie jeszcze troszke poczytac. W takim wypadku zwrotnica powinna byc 3,5 drozna choc i tak dwie rozne impedancje niskotonowych moga tu byc problemem...
    Powinna ona posiadac tor
    - wysokotonowy
    - sredniotonowy
    - i dwa roznie odciete tory niskotonowe.
    W takim wypadku jesli polaczyles to rownolegle to nawet wzmak dopasowany do 4Ω, prawdopodobnie nie dalby rady...
    Polacz te glosniki w jakis sensowny sposob przez odpowiednia a nie pierwsza lepsza wyciagnieta z kads zwrotnice i wtedy zobaczysz co to znaczy ladnie gra... Pech chcial ze przy takim polaczeniu teoretycznie niczego moglo niebrakowac ze wzgledu na specyfike ciecia przy zwrotnicy 2droznej, ale tak sie nie robi... spytasz dlaczego skoro "ładnie" gralo?
    Odp. spojrzyj na swoj wzmacniacz....

A jeszcze jedno pytanie.
    W jaki sposób kolego pedro_pedro wyliczyles ze razem wszystkie maja 6Ω ???
    jesli juz tak liczyc (ich łaczna impedancje) to rownolegle mi wychodzi cos okolo (nas oko) 1.9Ω a szeregowo... no chyba wiesz ;)
  • REKLAMA
  • #7 1914322
    Jakub365
    Poziom 20  
    to co nawet jak kupie wzmacnicz 4 ohm to tez sie spali?????
  • REKLAMA
  • #8 1914344
    alcon_x
    Poziom 14  
    jak połączysz te głośniki jak należy to się nie spali. Poczytaj trochę o zwrotnicach i łączeniu głośników to będziesz widział co robić.
  • #9 1914411
    Jakub365
    Poziom 20  
    no ale nie mam kasy na inne zwrotnice.A tak pozatym to kolumny i wzmachol znajduja sie w piwnicy wiec nie musza byc swietnie zrobione chce aby tylko graly i zeby nic sie nie dzialo. To jak podlacze je do wzmacnicza 4 ohm to sie spali czy nie??!!
  • #10 1914607
    pedro_pedro
    Poziom 15  
    Sorki pomyliłem wzory ,przyznaje racje ok 1,9oma.
    a wzmak raczej nie wytrzyma
  • #11 1914987
    Jakub365
    Poziom 20  
    no to jak powiecie mi jak w to w koncu zrobic bez zmiany zwrotnicy???czy nie??
  • #12 1915220
    Medeis
    Poziom 21  
    To moze podaj chociaz co to za zwrotnica?
    Ew. jakie tam siedza elementy, wtedy bedzie mozna ew. cos wiecej powiedziec. tak czy siak to zwrotnice projektuje sie pod zestaw glosnikow, raczej nie na odwrot...
    mozna cos wykombinowac ale w takim wypadku lepiej byloby gdybys zrobil z tego dwie kolumny jedna dwudrozna i jedna troj...
    tak czy siak napisz co to za glosniki, co to za kolumna. itd.
    Pozdrawiam
  • #13 1916184
    Jakub365
    Poziom 20  
    nie wiem co ta za zwrotnica toledo czy jakos tak:/ a jak bym odlaczyl tego sredniotonowego?? i mial bym 2 nisko i wysoko.co wy na to??
  • #14 1916374
    Medeis
    Poziom 21  
    No ew. mogłbys tak sprobowac, tylko dalej nie napisales co to za glosniki, jesli masz wzmacniacz 4Ω to podłacz jeden ten cztero ohmowy, jak 8Ω to 8ohmowy, nie wiem czy jest sens podłaczac dwa niskotonowe, jesli nawet to szeregowo a nie rownolegle, nie wiem do konca jak zachowaja sie w takim ukladzie (nigdy nie mialem tak ciekawych pomysłów :D ) ale zdaje sie ze ten 4Ω bedzie poprosyu efektywniejszy, wiec 8omowego nie bedziesz zabardzo slyszal, sprobowac mozesz ale łacz glosniki szeregowo zeby nie spalic wzmaka.
    Bez urazy ale to i tak jest chory pomysł, ale jak musisz....
  • #15 1916578
    Jakub365
    Poziom 20  
    no głośniki sa różne.2 tonsil(wysoko i sredni),stx i 888:-)to jak ma teraz polaczone to nie jest szeregowo???;]

Dodano po 4 [minuty]:

to moze mi narysujesz w paincie jak to podlaczyc?? :-) wez moj obrazek tylko tam pozmieniaj.pozdro
  • #16 1916820
    Medeis
    Poziom 21  
    Chodzi mi o cos takiego, pamietaj tylko zebys łaczac je szeregowo nie polaczyl ich w przeciwfazie (masz podłaczyc +do- glosnikami do siebie i -do - we wzmaku i +do+ we wzmaku
    Tyle ze to i tak poroniony pomysł, poto projektuje sie zwrotnice zeby dzialaly z okreslonymi glosnikami przy okreslonych cieciach a nie pierwszym lepszym alpierdem czy 888 :D i wysokotonowym tonsilem...
    ale jak juz musisz....
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i wzmacniacz wybrać? Impedancja 8 Ohm, wilgotne miejsce bez nazwy.gif (2.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu doboru wzmacniacza do zestawu głośnikowego o impedancji nominalnej 8 Ω, użytkowanego w wilgotnym pomieszczeniu. Użytkownik podłączył głośniki niskotonowe i średniotonowy do zwrotnicy dwudrożnej w sposób, który prawdopodobnie obniżył łączną impedancję do około 1,9–6 Ω, co mogło spowodować uszkodzenie wzmacniacza. Wskazano, że podłączenie głośników równolegle bez odpowiedniego dopasowania impedancji i zwrotnicy jest nieprawidłowe i może przeciążać wzmacniacz. Zalecane jest stosowanie zwrotnicy trójdrożnej z odpowiednio dobranymi torami dla wysokotonowego, średniotonowego i dwóch niskotonowych głośników, aby zapewnić właściwe dopasowanie impedancji i ochronę wzmacniacza. W przypadku braku możliwości wymiany zwrotnicy, sugerowano odłączenie średniotonowego i podłączenie głośników szeregowo, jednak jest to rozwiązanie kompromisowe i może nie zapewnić optymalnej jakości dźwięku. Podkreślono, że wzmacniacz o impedancji 4 Ω może również ulec uszkodzeniu, jeśli impedancja obciążenia będzie zbyt niska. Dodatkowo zwrócono uwagę na wpływ wilgotnego środowiska na trwałość wzmacniacza. Ostatecznie rekomendowano dokładne zapoznanie się z zasadami projektowania zwrotnic i prawidłowego łączenia głośników, aby uniknąć przeciążenia wzmacniacza i zapewnić stabilną pracę systemu audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA