logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować roletami za pomocą Adruino i Raspberry Pi? Problem z konfiguracją.

szmydu 25 Lut 2021 10:34 480 5
  • #1 19281056
    szmydu
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Eksperymentuję ze sterowaniem roletami przy użyciu adruino i raspberry Pi. Od razu zaznaczę, że nie jestem elektrykiem tylko informatykiem :) i mam problem, pewnie dla was banalny. Otóż mam taki układ (czerwony to +, niebieski to -, a pomarańczowy to sygnał sterujący 5v+):
    Jak sterować roletami za pomocą Adruino i Raspberry Pi? Problem z konfiguracją.

Są w nim dwa zasilacze, 12V do zasilenia arduino i 5V do zasilenia przekaźników i raspberry. Na przyciski idzie masa z arduino a jako sygnał sterujący na przekaźnik idzie 5V+ też z arduino. Problem jest taki, że w konfiguracji jak na zdjęciu to nie działa. Sytuacja się zmienia gdy do celów komunikacyjnych połączę raspberry z arduino kablem USB (gdybym nie podłączył osobnego zasilania do arduino, to wtedy zasilałoby się z raspberry właśnie przez USB). Po takim połączeniu wszystko działa jak należy. Czy dobrze myślę, że sytuacja wynika z tego, że łącząc kablem usb arduino z raspberry połączyły się ze sobą masy (V-) z zasilacza 5v i zasilacza 12 V ? Jak tak to czy dobry pomysłem będzie bezpośrednie połączenie V- pomiędzy tymi zasilaczami ? Nie chciałbym czegoś spalić :)
  • Pomocny post
    #2 19281079
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    szmydu napisał:
    Jak tak to czy dobry pomysłem będzie bezpośrednie połączenie V- pomiędzy tymi zasilaczami ? Nie chciałbym czegoś spalić

Nic nie spalisz.
    W sytuacji przedstawionej na rysunku, syg.sterujący 5V ?, z punktu widzenia od adruino jest nie widoczny. Trzeba te masy połączyć razem.
  • Pomocny post
    #3 19281089
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    To myślenie nie jest do końca poprawne. Połączył kolega masy, więc sygnały sterujące z obu urządzeń mogą wpływać na siebie i na przekaźniki. 12V z zasilacza arduino jest obniżane do 5V i sygnał sterujący 5V dociera do przekaźników. Sygnał nie mógł dotrzeć gdy nie było połączenia masy Arduino z przekaźnikami. Jeśli RPI był połączony masą i wyjściem sterującym do przekaźników, to mógł wpływać na przekaźniki.
    Masy oddzielnych zasilaczy może kolega ze sobą łączyć dość dowolnie. Najważniejsze, by nie podać napięcia wyższego niż napięcie dopuszczalne dla danego układu.
  • #4 19281192
    szmydu
    Poziom 9  
    Zrozumiałem, dzięki. Napięcie 12v jest tylko do arduino, reszta działa w już na 5V.
  • #5 19281204
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    No to jeszcze takie podsumowanie - żarówka z jednym przewodem podłączonym do zasilania nie zaświeci. Jak będzie miał kolega dwie latarki, to jednym przewodem może je kolega połączyć - będą działały jak wcześniej.
  • #6 19288049
    szmydu
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi. Przy okazji zapytam o jeszcze jedna rzecz. Macie może jakiś pomysł przy pomocy czego można oznaczyć w szafie poszczególne żyły skrętki ? Każda para przewodu będzie służyła do czegoś innego ( zasilanie przekaźnika, sygnał sterujący do włącznika światła, rolet itp.) muszę to jakoś oznaczyć. Na Ali widziałem różne znaczniki nakładane na przewody lecz niestety nie ma tak małych aby trzymały się cienkich żył skrętki.
REKLAMA