Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C - nie uruchamia się żaden program

Achilles1981 25 Feb 2021 12:32 936 8
    Achilles1981
    Level 8  
    Witam.

Zmywarka po włączeniu i ustawieniu jakiegokolwiek programu nie uruchamia się. Nie ma nawet dźwięku startu. Początkowo myślałem, że coś z czujnikiem bo po rozkręceniu panela, ręcznego domknięcia czujnika, albo odpięciu i podpięciu ponownie czasem ruszała. Jednak przestała już zupełnie.
    Zakupiłem nowy czujnik/przełącznik ale niestety wymiana nic nie dała. Nadal cisza i zmywarka nie rusza.
    Co to może być jeszcze?

Dziękuję z góry za sugestię.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Do sprawdzenia panel sterowania w drzwiach, czy mkroprzełącznik żyje.
    Achilles1981
    Level 8  
    Cos więcej z tą płytą?
    TONI_2003
    Moderator
    Achilles1981 wrote:
    Cos więcej z tą płytą?
    Właśnie o to samo należałoby spytać, ale Ciebie... Czy na panelu użytkownika cośkolwiek się świeci i czy sprawdzałeś jego wygląd (jakieś pomiary miernikiem) oraz jak się ma główna płyta PCB...
    Achilles1981
    Level 8  
    Na panelu wszystko działa, można wszystko przestawiać, włączać, nic nie miga, nic nie mruga, żadnych błędów. Po prostu zamknięcie drzwi zmywarki nie uruchamia ustawionego programu.

Jak wspomniałem w 1 poście, przez pewien czas ręczne wciśnięcie śrubokrętem czujnika powodowało później po zamknięciu klapy uruchomienie zmywarki. Czasem pomagało też odłączenie czujnika i podłączenie na nowo. Teraz już nic nie daje.

Nie mierzyłem miernikiem na razie nic na płycie.
    mrice
    Mój błąd, ten panel nie ma przycisku start/play.
    Być może jak tak bolcowałeś biedny wyłącznik śrubokrętem, pogiąłeś coś w drzwiach i teraz nowy ma niewłaściwą pozycję względem zaczepu...
    Achilles1981
    Level 8  
    Raczej nie to, a przeskakuje normalnie.
    mrice
    To, że przeskakuje nie jest tożsame z załączeniem krańcówki.
    Achilles1981
    Level 8  
    Rozwiązanie okazało się błahe. Przerwana była wiązka (kabel) od przełącznika na dole drzwi.

Dziękuje za pomoc.