logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C – brak reakcji po postoju, działa po resecie zasilania

adiplo 06 Sie 2025 21:33 324 19
REKLAMA
  • #1 21627866
    adiplo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zmywarka Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C - nie chce się włączyć po dłuższym postoju (dzień, dwa) i nie reaguje na żaden przycisk.
    Po zrzuceniu eski na 30 sekund daje się włączyć i działa.
    Macie jakieś pomysły co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 21627867
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Problem z trybem StandBy.
  • #3 21627879
    adiplo
    Poziom 12  
    Ok. Ale co może być przyczyną?
  • #4 21627886
    AsReeX
    Poziom 40  
    I frytki do tego ...

Wyciągasz płytę, rysujesz schemat i myślisz jak działa StandBy, a nie na gotowca liczyć.
  • REKLAMA
  • #5 21627899
    adiplo
    Poziom 12  
    Wiesz, kiedyś to forum było od pomagania. Teraz pełno tu cwaniaków typu nie znam się ale będę nabijał licznik postów pisząc bzdury i mądrując się.
    Dziękuję ci za pomoc, Możesz przestać udzielać się w wątku,
  • #6 21627911
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2326
    Otwierasz zmywarkę i, jak działa, to na module elektroniki wykonujesz podstawowe pomiary, a potem, jak nie idzie włączyć, to też wykonujesz pomiary i potem analizę, jakieś wnioski, a nie pisanie, że forum jest od pomagania. Teraz to kto napisze z problemem, to chce gotowca, np. wymień TNY, a może by sam ruszył głową i pomyślał.
    Kolega wyżej napisał, w czym, w jakim obwodzie masz problem.
  • #7 21627953
    AsReeX
    Poziom 40  
    adiplo napisał:
    Teraz pełno tu cwaniaków typu nie znam się ale będę nabijał licznik postów pisząc bzdury i mądrując się.

Co prawda, to prawda!

Ps. Jeśli mam być złośliwy ... to mogę Ci powiedzieć, że nawet schemat ów płyty posiadam, ba nawet dostaniesz kawałek - ale tylko jeden!

Fragment schematu z tranzystorem Q44 BC817-25, rezystorami i napięciem 3,3V

Reasumując ^^ Napisałem wyżej w czym jest problem i to chyba najcenniejsza porada.
  • #8 21634333
    adiplo
    Poziom 12  
    Dobrałem się do płyty zmywarki. Nie widać żadnych uszkodzonych elementów ani zimnych lutów. Co jeszcze mogę tu sprawdzić?
    Lutowania i ścieżki na spodzie płytki PCB zmywarki, bez widocznych uszkodzeń Płytka drukowana ze zmywarki z widocznymi przekaźnikami, kondensatorami i złączami
  • REKLAMA
  • #9 21634344
    AsReeX
    Poziom 40  
    adiplo napisał:
    Co jeszcze mogę tu sprawdzić?

Kabel pomiędzy wyświetlaczem, a modułem waść sprawdził xD?
  • #10 21634357
    adiplo
    Poziom 12  
    Kabel jest ok. Wyświetlacz działa dobrze. Przestaje działać dopiero po ok 10 minutach od wyłączenia. Nie można już jej uruchomić.
    Reaguje dopiero po odłączeniu napięcia i ponownym podłączeniu.
  • #11 21634360
    AsReeX
    Poziom 40  
    adiplo napisał:
    Kabel jest ok.

Przemierzyłeś każdy z pięciu przewodów?
  • #12 21634365
    adiplo
    Poziom 12  
    Kilka zbliżeń:
    Zbliżenie płytki PCB z kondensatorami, przekaźnikami i tranzystorami mocy Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi i kodami QR Zbliżenie na płytkę drukowaną z przekaźnikami HF3FA i kondensatorem elektrolitycznym. Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z komponentami elektronicznymi i modułem pionowym
    @AsReeX
    Dlaczego myślisz, że to przewód? Gdyby był uszkodzony, wariowałby podczas zamykania drzwi albo losowo.
  • #13 21634371
    AsReeX
    Poziom 40  
    adiplo napisał:
    AsReeX napisał:

Odpowiedz na moje pytanie.
  • #14 21634373
    Telo
    Serwisant RTV
    A pomiary napięć o których pisałem kolega wykonał?
    Przez te 10 minut coś musi być nie tak...
  • #15 21634376
    AsReeX
    Poziom 40  
    Telo napisał:
    Przez te 10 minut coś musi być nie tak...

AsReeX napisał:
    Problem z trybem StandBy.

Napisałem wyżej ^ - uruchamia się ów tryb :)
  • #16 21634399
    adiplo
    Poziom 12  
    Panowie,
    Nie jestem elektronikiem. Posiadam miernik, chęci i dwie ręce. Do tego lutownicę i nie narysuję sobie schematu standby. Jednak fakt - liczyłem na poradę typu sprawdź, pomierz to i to. Ewentualnie wymień ten element. Dlatego też napisałem w dziale - AGD Początkujący. Wiec prośba - jak chcecie pomóc to piszcie zrozumiale dla początkującego.
  • REKLAMA
  • #17 21634429
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Kabel pomiędzy wyświetlaczem, a modułem waść sprawdził xD?

AsReeX napisał:

Czego zatem kolega nie rozumie? I się nie pytaj po co ... bo tak trzeba i kropka -> miernik, jazda!
  • #18 21634457
    Telo
    Serwisant RTV
    adiplo napisał:
    Nie jestem elektronikiem

Są dwie opcje: albo kupić moduł nowy, używany, regenerowany, zaprogramowany pod ten sprzęt, albo przekazać moduł do osoby posiadającej wiedzę...
    Dział dla początkujących to i tak dużo, trzeba znać podstawy, jak moduł podłączyć do zasilania sieciowego, trzeba wiedzieć, jakie napięcia powinny się pojawić gdzie i w jakich miejscach, a nie oczekiwać wymiany np. D2...
  • Pomocny post
    #19 21634540
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Telo Poczekaj z tą diagnozą, bo podstawą jest sprawdzenie przewodów do wyświetlacza ...

Poprzez zmierzenie przejścia każdego z pięciu przewodów!
  • #20 21635223
    adiplo
    Poziom 12  
    Pomierzyłem przewody, jak kazałeś i co? Jednak miałeś rację! Jeden z przewodów był walnięty – nie było przejścia. Szybka naprawa przewodu i wszystko wróciło do normy! Zatem tu mój szacunek na wieki – nie wierzyłem, że to będzie taka pierdoła. Problem robił uszkodzony przewód pomiędzy sterownikiem, a wyświetlaczem w drzwiach. Wymiana przewodu rozwiązała problem.
    Dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Hotpoint Ariston ELTF 11M121 C nie uruchamia się po dłuższym postoju (1-2 dni) i nie reaguje na przyciski. Po odłączeniu zasilania na około 30 sekund urządzenie działa poprawnie. Problem wskazywany jest na tryb StandBy i jego obwody. Użytkownik sprawdził płytę sterującą – brak widocznych uszkodzeń i zimnych lutów. Sugerowano wykonanie pomiarów napięć na module elektroniki, szczególnie w obwodzie StandBy, oraz kontrolę połączeń, w tym kabla między wyświetlaczem a modułem. Kabel i wyświetlacz działają poprawnie, a problem pojawia się po około 10 minutach od wyłączenia. Zalecane jest samodzielne wykonanie pomiarów multimetrem na płycie, analiza schematu i diagnostyka obwodu StandBy, co wymaga podstawowej wiedzy elektronicznej i umiejętności posługiwania się miernikiem. Wątpliwości użytkownika dotyczące braku gotowych rozwiązań zostały podkreślone, a pomoc sprowadzona do wskazówek pomiarowych i analizy schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA