logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] rtx 3060 gigabyte gaming oc - w karcie graficznej działa tylko 1 wentylator

chati 02 Mar 2021 12:18 3780 6
REKLAMA
  • #1 19291757
    chati
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam,
    Wczoraj kupiłem nowego Rtx 3060 Gigabyte gaming OC 12GB. Podłączyłem do płyty i zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Nvidia. Karta działa, pokazuje obraz, generuje rekomendowane fpsy w grach tylko zarówno przy małym jak i dużym użyciu kręci się tylko trzeci wentylator. Na karcie jest 73 stopnie i dalej działa tylko trzeci wentylator dwa pozostałe stoją nieruchomo. Ustawiłem krzywą wentylatorów w msi afterburner tak samo w aorus engine i dalej nic. Stare sterowniki usuwałem używając programu display driver unistaller. Na zdjęciach z fur mark widać że przy maksymalnym zużyciu wentylator działa na 80% i jest ponad 70 stopni na karcie.
    Natomiast w gpu-z widać fan1 speed 81% 2410 rpm i fan 2 speed 81% 0 rpm.
    Specyfikacja:
    ASUS B450 F-Gaming
    Ryzen 5 2600
    G-Skill 16GB DDR4 3000MHz
    RTX 3060 gigabyte gaming OC
    PSU: Silentium PC 600W
    Załączniki:
    • rtx 3060 gigabyte gaming oc - w karcie graficznej działa tylko 1 wentylator IMG_2891.jpg (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • rtx 3060 gigabyte gaming oc - w karcie graficznej działa tylko 1 wentylator IMG_2889.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19294085
    aleksandro
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Według mnie problem z kartą, nie ustawieniami PC. Na początek zobacz czy nie są zablokowane, poruszaj palcami i zobacz czy bez problemu się kręcą. Następnie odkręcił bym obudowę wentylatorów i zobaczył czy wszystko jest poprawnie połączone. Jeżeli powyższe nie pomoże to uszkodzenie samych wentylatorów lub sterowanie na karcie graficznej.
  • REKLAMA
  • #4 19294177
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    aleksandro napisał:
    Następnie odkręcił bym obudowę wentylatorów

Chłopak wczoraj kupił kartę za 3k+ a Ty mu proponujesz rozbiórkę! Od tego jest gwarancja.
  • REKLAMA
  • #6 19294204
    chati
    Poziom 4  
    Wentylatory po obracają się bez oporu po poruszeniu palcem. Karty nie mogę rozkręcić bo stracę gwarancje.
  • #7 19295521
    chati
    Poziom 4  
    Wentylatory po obracają się bez oporu po poruszeniu palcem. Karty nie mogę rozkręcić bo stracę gwarancje.

Dodano po 9 [godziny] 3 [minuty]:

karta oddana do sklepu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową kartą graficzną RTX 3060 Gigabyte Gaming OC, gdzie tylko jeden z trzech wentylatorów działa, mimo że karta generuje odpowiednie FPS w grach. Po zainstalowaniu najnowszych sterowników Nvidia, temperatura karty osiąga 73 stopnie, a w GPU-Z widać, że dwa wentylatory nie kręcą się. Użytkownik próbował ustawić krzywą wentylatorów w MSI Afterburner i Aorus Engine, a także usunął stare sterowniki. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu wentylatorów lub ich sterowania, a nie w ustawieniach PC. Wskazano również na konieczność oddania karty na gwarancję, aby uniknąć utraty jej ważności przez samodzielne rozkręcanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA