logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ przekaźnika z detekcją zera: kwestia stałego włączenia i 50V na wyłączonym optotriaku

endriuh28 02 Mar 2021 19:45 783 10
REKLAMA
  • #1 19292858
    endriuh28
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, zrobiłem sobie taki prosty układ przekaźnika z detekcją zera i mierzeniem temperatury.

Użyłem następujących komponentów:
    Transoptor PC817,
    Optotriak MOC3020,
    Triak BTA41-800B,
    Mostek prostowniczy GBI10G,
    Czerwona dioda LED,
    Rezystor ceramiczny 5W 220K,
    Rezystor 1W 360,
    Rezystor 1W 330,
    Rezystor 0,25W 10K,
    Rezystor 0,25W 68 (chyba).
    (Kondensator TENTA 0,1uF 275VAC, Rezystor cementowy 2W 39),

Płytkę zamówiłem u PCBWay jako jednostronną, polutowałem wszystko i okazało się że przekaźnik jest cały czas włączony,
    problem się rozwiązał gdy wylutowałem kondensator i rezystor cementowy.
    Ale nadal jest 50V na mierniku nawet jak optotriak jest wyłączony, gdy jest włączony to pokazuje normalnie 230V,
    a gdy odłączę go to multimetr normalnie pokazuje ok. 0V, oczywiście multimetr mam ustawiony na wolty w trybie AC.

I tu moje pytanie, czy coś zrobiłem nie tak, lub czy to normalne działanie triaka?

Poniżej podaje użyty schemat, proszę o sprawdzenie czy wszystko w nim jest ok, czy może coś zrobiłem źle, proszę o wyrozumiałość,
    jestem amatorem elektroniki, przepraszam jeśli napisałem temat w złym miejscu, wiem że na forum jest dużo tematów o przekaźnikach,
    ale nie znalazłem akurat opisanej takiej przypadłości a po drugie chciałbym aby ktoś przejrzał mój schemat.

Układ przekaźnika z detekcją zera: kwestia stałego włączenia i 50V na wyłączonym optotriaku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19293212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19293394
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Typowa rezystancja wewnętrzna miernika to 10MΩ żeby miernik pokazał 50V potrzeba 5µA - co oznacza że wyłączony triak ma rezystancję 36MΩ.

Układ gasikowy będzie miał impedancję 320kΩ - dwa rzędy wielkości mniej, ale nadal dużo w porównaniu, z impedancją większości obciążeń, popłynie <1mA, tylko "żarówki" LED mogą migać.
  • #4 19294538
    endriuh28
    Poziom 9  
    Nie wiem czy dobrałem dobre komponenty do tego gasika, bo jak pisałem że jak przylutuje ten kondensator z rezystorem to Triak jest jakby cały czas podłączony, ale to chyba efekt kondensatora, jak na razie nie sprawdzałem pod obciążeniem, wczoraj dopiero to mi przyszło i polutowałem, a już było ciemno aby grzebać w garażu po jakąś wtyczkę aby podłączyć żarówkę czy co innego.

Chciałbym też móc podłączyć pod to grzałkę do wody 2.5kW oraz też wykorzystywać do przyciemniania dużej lampy,
    dlatego wybrałem MOC3020 aby móc sterować fazowo, ale i nie rezygnować z możliwości sterowania grupowego.
    Wiec czy gasik nie przeszkodzi mi w sterowaniu fazowym?

Przepraszam że zadaje głupie pytania, ale bliżej mi do programisty niż do elektronika czy elektryka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19294553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19294582
    endriuh28
    Poziom 9  
    atom1477
    Ale jak jest gasik to multimetr mi pokazuje 240V a jak go nie ma to 50V gdy triak jest wyłączony,
    może coś jest źle?
    A ten rezystor 100k/2W na wyjściu fazowym?
  • Pomocny post
    #7 19294613
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19295099
    endriuh28
    Poziom 9  
    Jestem bardzo zadowolony że się wszystko wyjaśniło i że jest wszystko ok.
    Dziękuję bardzo za pomoc.
    Temat chyba do zamknięcia, ale na razie zostawię bo może ktoś chciałby coś jeszcze dodać lub zapytać.
  • #9 19296957
    endriuh28
    Poziom 9  
    Przylutowałem z powrotem ten rezystor i kondensator, oraz podłączyłem lampkę nocną i gdy triak jest wyłączony to lampka lekko świeci,
    a gdy jest włączony to świeci pełną mocą, następnie podłączyłem czajnik elektryczny 2kW i włączał się już tylko jak triak był załączony.
    Czyli wszystko się zgodziło to co pisaliście, zresztą takiego rezultatu się już spodziewałem.

Czajnik dał już popalić triakowi i ten zaczął się dość grzać, ale duży radiator chyba załatwi problem z grzaniem się triaka.

Mam pytanie, czy takie silikonowe podkładki pod tranzystory można zastosować zamiast termo-pasty, czy jednak pasta lepsza?
  • #10 19297104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19299319
    endriuh28
    Poziom 9  
    Triak BTA41-800B ma izolowany radiator w przeciwieństwie do wersji BT.
    Więc nałożę pastę termo-przewodzącą, dzięki za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stworzył układ przekaźnika z detekcją zera i pomiarem temperatury, wykorzystując komponenty takie jak transoptor PC817, optotriak MOC3020, triak BTA41-800B oraz mostek prostowniczy GBI10G. Po zmontowaniu układu zauważył, że przekaźnik jest cały czas włączony, a na wyjściu pojawia się napięcie 50V, nawet gdy optotriak jest wyłączony. Użytkownicy forum wyjaśnili, że to zjawisko jest normalne i wynika z pojemności na płytce, a dodanie obciążenia, np. rezystora 100k/2W, spowoduje spadek napięcia do zera. Użytkownik potwierdził, że po podłączeniu obciążenia, układ działa poprawnie, a triak nie przeszkadza w sterowaniu fazowym. Dodatkowo, poruszono kwestię zastosowania podkładek silikonowych zamiast pasty termo-przewodzącej, co wyjaśniono jako niewłaściwe, gdyż obie te metody mają różne funkcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA