Witam, zrobiłem sobie taki prosty układ przekaźnika z detekcją zera i mierzeniem temperatury.
Użyłem następujących komponentów:
Transoptor PC817,
Optotriak MOC3020,
Triak BTA41-800B,
Mostek prostowniczy GBI10G,
Czerwona dioda LED,
Rezystor ceramiczny 5W 220K,
Rezystor 1W 360,
Rezystor 1W 330,
Rezystor 0,25W 10K,
Rezystor 0,25W 68 (chyba).
(Kondensator TENTA 0,1uF 275VAC, Rezystor cementowy 2W 39),
Płytkę zamówiłem u PCBWay jako jednostronną, polutowałem wszystko i okazało się że przekaźnik jest cały czas włączony,
problem się rozwiązał gdy wylutowałem kondensator i rezystor cementowy.
Ale nadal jest 50V na mierniku nawet jak optotriak jest wyłączony, gdy jest włączony to pokazuje normalnie 230V,
a gdy odłączę go to multimetr normalnie pokazuje ok. 0V, oczywiście multimetr mam ustawiony na wolty w trybie AC.
I tu moje pytanie, czy coś zrobiłem nie tak, lub czy to normalne działanie triaka?
Poniżej podaje użyty schemat, proszę o sprawdzenie czy wszystko w nim jest ok, czy może coś zrobiłem źle, proszę o wyrozumiałość,
jestem amatorem elektroniki, przepraszam jeśli napisałem temat w złym miejscu, wiem że na forum jest dużo tematów o przekaźnikach,
ale nie znalazłem akurat opisanej takiej przypadłości a po drugie chciałbym aby ktoś przejrzał mój schemat.
Użyłem następujących komponentów:
Transoptor PC817,
Optotriak MOC3020,
Triak BTA41-800B,
Mostek prostowniczy GBI10G,
Czerwona dioda LED,
Rezystor ceramiczny 5W 220K,
Rezystor 1W 360,
Rezystor 1W 330,
Rezystor 0,25W 10K,
Rezystor 0,25W 68 (chyba).
(Kondensator TENTA 0,1uF 275VAC, Rezystor cementowy 2W 39),
Płytkę zamówiłem u PCBWay jako jednostronną, polutowałem wszystko i okazało się że przekaźnik jest cały czas włączony,
problem się rozwiązał gdy wylutowałem kondensator i rezystor cementowy.
Ale nadal jest 50V na mierniku nawet jak optotriak jest wyłączony, gdy jest włączony to pokazuje normalnie 230V,
a gdy odłączę go to multimetr normalnie pokazuje ok. 0V, oczywiście multimetr mam ustawiony na wolty w trybie AC.
I tu moje pytanie, czy coś zrobiłem nie tak, lub czy to normalne działanie triaka?
Poniżej podaje użyty schemat, proszę o sprawdzenie czy wszystko w nim jest ok, czy może coś zrobiłem źle, proszę o wyrozumiałość,
jestem amatorem elektroniki, przepraszam jeśli napisałem temat w złym miejscu, wiem że na forum jest dużo tematów o przekaźnikach,
ale nie znalazłem akurat opisanej takiej przypadłości a po drugie chciałbym aby ktoś przejrzał mój schemat.