logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Modyfikacja timera cyklicznego 555 - zmiana kolejności działania przekaźnika

werde 04 Mar 2021 13:02 1365 16
REKLAMA
  • #1 19296452
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 59
    dzień dobry
    Zbudowałem timer cykliczny w oparciu o prezentowany schemat
    Modyfikacja timera cyklicznego 555 - zmiana kolejności działania przekaźnika

Timer działa prawidłowo ; cyklicznie odmierza zadane czasy. Jednak jedną rzecz chcę zmienić.
    Po podaniu zasilania następuje załączenie przekaźnika na określony czas, a później przerwa na określony czas i.t.d.
    Ja chcę, aby po podaniu zasilania najpierw był odmierzany czas przerwy i przekaźnik pozostawał rozłączony, a dopiero później następowało załączenie.
    Czy jest możliwa taka modyfikacja przedstawionego układu?
  • REKLAMA
  • #2 19296611
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Najprościej, czyli bez jakichkolwiek zmian, można wykorzystać styki przekaźnika NC i COM, zamiast NO i COM.
  • REKLAMA
  • #3 19296786
    werde
    Poziom 4  
    Niestety. Przekaźnik steruje urządzeniem za timerem. Zwarcie styków przekaźnika na krótki czas uruchamia to urządzenie. Krótki czas - to może być sekunda lub dwie, albo pół sekundy, ale może też być ułamek sekundy. I właśnie o ten ułamek sekundy chodzi. Zanim timer zmieni stan i cewka przekaźnika rozłączy styki - impuls zostanie podany przez styki COM i NC.
  • #4 19298546
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Spróbuj go przy właczeniu zresetować.N4 odłaczyć od + i przyłaczyć do niej kondensator np.100nF do masy i rezystor np.10k do + zasilania.W momencie właczenia na N4 (reset) pojawi sie na krótko 0 i zostanie zresetowany.
  • REKLAMA
  • #6 19299988
    juro54
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Dokładnie tak. 100uF jest na zasilaniu 555.
  • REKLAMA
  • #7 19300056
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1391
    555 w układzie generatora astabilnego zaczyna pracę w chwili włączenia zasilania i jest to jego cecha konstrukcyjna, tego się nie ominie.
  • #8 19300695
    zeemde
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Schemat z postu #5 idzie w dobrym kierunku.
    Jeżeli chcemy uzyskać sekundowe opóźnienia załączenia przekaźnika po załączeniu zasilania należy zamienić standardowy układ NE555 na wersję CMOS np. LMC555 ( karta kat. w załączeniu),
    Pozwoli to realnie uzyskać sekundowe opóźnienia w załączeniu pierwszy raz przekaźnika po załączeniu zasilania.
    Kluczowy jest parametr IRES Reset Current, czyli prąd wpływający do pinu zerowania. IRES wynosi w wersji CMOS tylko 10pA. Można policzyć , kiedy V RES osiągnie 0,7 V (typowo) po włączeniu zasilania lub od razu zrobić próby z czerwonym R z postu #5 np. 1 MΩ i czerwonym C z przedziału 10...470uF. Wersja standardowa 555 ma za duży prąd wejściowy na pinie RST.
    Należy zauważyć, że napięcie zasilania ma wpływ na szybkość ładowania C, a co za tym idzie czas opóźnienia załączenia przekaźnika. Ważne jest wybranie kondensatora, który zwykle będzie tutaj typu elektrolitycznego, o małej upływności.
    Przy dobrym kondensatorze można stosować z powodzeniem R o większej wartości zachowując stałą czasową.
    Ważną rzeczą jest dodanie dodatkowej diody np. 1N4148 włączonej równolegle do czerwonego R z postu #4 (katoda do plusa zasilania). Dioda ma za zadanie szybkie rozładowanie czerwonego C przy wyłączeniu zasilania (chroni to też układ 555).
    Dzięki temu układ po wyłączeniu i szybkim powtórnym załączeniu poprawnie odmierzy czas opóźnienia załączenia przekaźnika.
    Dodatkowo zlecałbym dołożenie do wszystkich kondensatorów elektrolitycznych równolegle kondensatorów ceramicznych 100nF o odpowiednim napięciu (oraz układu gasikowego na wyjściu przekaźnika - chociaż tutaj brakuje informacji o obciążeniu, aby się kategorycznie wypowiadać)
    Załączniki:
    • lmc555.pdf (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19300714
    zeemde
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Jeszcze jedna uwaga: Wersja CMOS 555 ma mniejszy dopuszczalny prąd wyjściowy. Nie podano parametrów cewki przekaźnika. W razie konieczności należy dodać tranzystor npn w układzie wtórnika emiterowego.
  • #10 19301060
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    A włączenie przekaźnika pomiędzy Vcc/OUT nie rozwiąże problemu?

Pozdr.
  • #11 19301088
    bratHanki
    Poziom 39  
    Da to samo co zamiana styków COM-NC na COM-NO.
  • #12 19301142
    werde
    Poziom 4  
    Jako autor postu muszę wnieść wyjaśnienia. Również dla lojalności wobec uczestników dyskusji.
    Funkcję opisaną w pierwszym poscie można bezproblemowo zrealizować stosując timer na CD4541, gdzie już na wstępie można zdecydować czy najpierw nastąpi załączenie przekaźnika, czy też zostanie ono zrealizowane po odliczonym czasie.

Miałem zmontowany timer na 555 i po niewielkiej modyfikacji chciałem go wykorzystać. Jednak widzę różne opinie, niektóre cenne i dobrze rokujące, ale cały czas na pograniczu "walki" z 555, przebudową lub wykonaniem nowej PCB.

Dlatego decyduję się na wykonanie układu z 4541. Mimo to uważam dyskusję za ciekawą i być może przydatną dla kogoś kto chce przymusić 555 do nietypowej pracy. Dlatego nie zamykam jeszcze tematu, a po ustaniu dyskusji - zrobię to.
  • #13 19301181
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nie mam pod ręką 555 aby to sprawdzić ale o ile pamiętam to zablokowanie nóżki nr.5 dużą pojemnością opóźnia wygenerowanie pierwszego impulsu.
  • #14 19301222
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    kicajbas napisał:
    A włączenie przekaźnika pomiędzy Vcc/OUT nie rozwiąże problemu?

bratHanki napisał:
    Da to samo co zamiana styków COM-NC na COM-NO.

No nie do końca; przy zmianie sposobu zasilania przekaźnika po podaniu zasilania przekaźnik pozostaje w stanie OFF aż do spadku napięcia na OUT_555, natomiast zamiana styków skutkuje tym że przekaźnik jest w stanie OFF i przechodzi na ON (może i nie długo po podaniu zasilania, ale jednak... zależy jak czuły jest odbiornik który dostaje sygnał z przekaźnika)

Pozdr.
  • #15 19301673
    werde
    Poziom 4  
    Odbiornik za przekaźnikiem to dużo powiedziane. Jest to układ "magnetofonu cyfrowego" na układzie ISD , który po krótkim zwarciu dwóch pinów odtworzy krótki komunikat, ale nie od razu, tylko po przerwie wyznaczonej przez timer. Komunikat głosowy informuje o zakończeniu pewnej procedury (trwającej kilka minut)
  • #16 19310446
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Jakiś czas temu kupiłem moduły czasowe na układach "555". Najpierw dostałem niewłaściwe (zły opis na aukcji), ale potem dokupiłem takie jak chciałem. Oto dwa typy.

Na pierwszym zdjęciu czas od 0 do 60 sekund.
    Na drugim zdjęciu czas od 0 do 10 sekund.
    Każdy z nich ma po dwie diody świecące. Jedna sygnalizuje załączenie napięcia zasilania, a druga zadziałanie przekaźnika.

Te moduły 10 sekundowe kupiłem aż trzy, ale jak zobaczyłem, że działają odwrotnie to byłem nieco wkurzony. Na szczęście mam kolegę, który też dłubie w elektronice i chętnie odkupił ode mnie 2 takie właśnie moduły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował timer cykliczny oparty na układzie 555, który działa poprawnie, ale chce zmienić kolejność działania przekaźnika, aby najpierw nastąpiło odmierzanie czasu przerwy przed załączeniem przekaźnika. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wykorzystanie styków NC i COM zamiast NO i COM, co jednak nie rozwiązuje problemu, ponieważ przekaźnik steruje urządzeniem, które wymaga impulsu. Proponowano również zresetowanie układu przy włączeniu zasilania oraz zastosowanie kondensatora w celu opóźnienia pierwszego impulsu. Wskazano, że standardowy układ 555 ma ograniczenia w uzyskiwaniu dłuższych opóźnień, a lepszym rozwiązaniem może być użycie układu CMOS LMC555, który pozwala na uzyskanie sekundowych opóźnień. Użytkownik zdecydował się na zastosowanie układu CD4541, który umożliwia łatwiejsze ustawienie kolejności działania przekaźnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA