logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MG5700 - wybrana opcja czarno-biała a drukuje w kolorze niebieskim

_michu_ 04 Mar 2021 15:51 1779 10
REKLAMA
  • #1 19296785
    _michu_
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Posiadam urządzenie wielofunkcyjne Canon MG5700 i mam taki problem, że podczas kopiowania drukarka drukuje w kolorze niebieskim pomimo że wybrałem opcje czarno białą. Ostatnio wymieniałem kartridż z czarnym tuszem (w pozostałych poziom tuszu jest jeszcze są w normie) ale dalej nie drukuje w kolorze czarno białym pomimo, że w komputerze pokazuje szacunkowy poziom tego tuszu jako pełny i dodatkowo wykonałem za pomocą komputera czyszczenie i wyrównywanie głowic drukujących. Dodam że kartridż przed zamontowaniem leżał w domu zapakowany w oryginalnym opakowaniu z 6 miesięcy o ile ma to jakieś znaczenie czy przyczyna jest inna i jak ten problem rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 19296826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19296897
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Kartridż to głowica drukującą z tuszem, tutaj jest sam wkład zaś głowica jest częścią drukarki - proszę nie mieszać pojęć.
    Czy test dysz wychodzi poprawy, jest czarna kratką?
    W tej drukarce poziom tuszu najlepiej sprawdzić wyjmując wkład - chip przekłamuje i pokazuje zawyzona wartości.
  • REKLAMA
  • #4 19297034
    _michu_
    Poziom 6  
    @SilverGTA W teście kolory niebieskie wyszły poprawnie (C i C) i szary (BK) a M,M,Y wydrukowało z przerwami a PGBK to w gole nie wydrukowało na kartce.
    Wiec chyba wynika z tego że akurat pojemnik z czarnym tuszem (BK) który wymieniałem jest dobry, to dlaczego drukuje na niebiesko?
  • #5 19297403
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19297749
    _michu_
    Poziom 6  
    @Niko72 tak jak pisałem wcześniej zamontowałem pojemnik z czarnym tuszem (BK) i zrobiłem test dysz który akurat pokazał że z tym czarnym tuszem jest wszystko dobrze więc drukarka powinna używać właśnie tylko tego czarnego tuszu po wybraniu opcji kopiowania na czarno biało, a drukuje dalej na niebiesko więc jak to możliwe?
    Czy ktoś pomoże rozwiązać ten problem?
  • #7 19298107
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Jeżeli dzieje się to tylko z jednego komputera:

Usuń wszystkie sterowniki do drukarki, uprzednio ją odłączając od komputera i sieci.
    Wyłącz drukarkę.
    Zresetuj komputer.
    Ściągnij najnowsze sterowniki do Twojego modelu drukarki.
    Zainstaluj, włącz/podłącz drukarkę jak instalator poprosi o to.
    Po ponownym uruchomieniu komputera powinno być w porządku.

Canon, tak jak i Epson potrafi w swoich plikach konfiguracyjnych zafiksować się, że ma czarny drukować z kolorów. A jako że:
    _michu_ napisał:
    M,M,Y wydrukowało z przerwami
    to w większości będzie przebijał się niebieski.

Jeżeli z większej ilości komputerów/telefonów nie drukuje poprawnie to przydałby się reset drukarki do ustawień domyślnych i pełna nowa konfiguracja oraz aktualizacja sterowników na wszystkich komputerach z których drukujesz.

Czy ksero cz/b też wychodzi niebieskie?
  • #8 19298265
    _michu_
    Poziom 6  
    icosie napisał:
    Czy ksero cz/b też wychodzi niebieskie?

Właśnie od początku pisze że te problem występuje podczas kopiowania.
  • #9 19298286
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    To zacznij od przywrócenia drukarki do ustawień fabrycznych i jeżeli jest dostępne to zaktualizuj oprogramowanie na niej.
  • #10 19298970
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19298980
    SilverGTA
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Pytanie zasadnicze - tusze oryginalne czy tanie zamienniki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon MG5700, która podczas kopiowania, mimo ustawienia na tryb czarno-biały, drukuje w kolorze niebieskim. Po wymianie kartridża z czarnym tuszem (BK) oraz przeprowadzeniu testu dysz, który wykazał poprawne działanie czarnego tuszu, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji wskazują, że drukarka może używać kolorowych tuszy do uzyskania czerni, co może prowadzić do wydruku w odcieniach niebieskiego, jeśli brakuje jednego z kolorów. Sugerowane rozwiązania obejmują resetowanie ustawień drukarki, aktualizację oprogramowania oraz sprawdzenie poziomu tuszy, ponieważ chipy mogą fałszować ich odczyt. W przypadku problemów z kopiowaniem, drukarka może nie korzystać z czarnego tuszu, co jest zaszyte w oprogramowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA