logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 1.6TDCI mk2 90KM wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej

artkoz3 04 Mar 2021 16:13 10470 7
REKLAMA
  • #1 19296818
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam, walczę ze wskaźnikiem cieczy chłodzącej w Focusie 1.6 TDCI. Do tej pory wymieniłem termostat wraz z czujnikiem, wymieniłem wtyk przy czujniku temperatury cieczy, podłączyłem komputer z Forscanem. Objawy- wskaźnik na tablicy z zegarami nie podnosi się, w Forscanie widać prawidłową pracę termostatu, rosnącą temperaturę i spadającą, kiedy uruchomię nawiew kabiny. Odczyt temperatury w Forscanie jest ciągły. I teraz , czasami jak się rozgrzeje silnik i wyłączę zapłon i ponownie włączę to potrafi wskaźnik wstać. Co może być przyczyną , uszkodzony wskaźnik na tablicy ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19296842
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1939
    artkoz3 napisał:
    Co może być przyczyną , uszkodzony wskaźnik na tablicy ?

Najprawdopodobniej. Zegary w Focusie mk2 znane są niestety z problemów z zimnymi lutami, które pojawiają się po kilku latach eksploatacji samochodu.
    Dotknij jeszcze dla pewności obudowy termostatu, tam gdzie jest czujnik, czy robi się ciepła w trakcie pracy silnika. Ale z tego co się orientuję Focus mk2 ma tylko ten jeden czujnik temperatury i jeśli komputer prawidłowo odczytuje temperaturę to czujnik i jego obwód jest też ok.
  • REKLAMA
  • #3 19296881
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ale z tego co się orientuję Focus mk2 ma tylko ten jeden czujnik temperatury i jeśli komputer prawidłowo odczytuje temperaturę to czujnik i jego obwód jest też ok.[/quote]

Zgadza się, czujnik jest tylko jeden.
  • REKLAMA
  • #4 19305560
    artkoz3
    Poziom 17  
    Zdemontowałem zegary, przejrzałem płytę pod kątem zimnych lutów. Nie stwierdziłem takowych, ale profilaktycznie przelutowałem wszystkie punkty lutownicze gniazda wiązki plus punkty samego wskaźnika temperatury cieczy. Efekt bez zmian, wskaźnik leży po rozgrzaniu silnika, wstaje po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu. W tym czasie pomiar temperatury w podłączonym Forscanie prawidłowy. Czy to uszkodzenie samego wskaźnika, czy elektronika na płycie zegarów, czy jeszcze coś innego ? Gdzie szukać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19306024
    kris8888
    Poziom 41  
    Który to jest rocznik focusa mk2? Czy jest już po liftingu? Jeśli tak to można na pewno uruchomić test wskaźników. Czy taki test u Ciebie przechodzi bezbłędnie?
    Nie wiem jak w wersji przed liftingiem, ale zawsze można spróbować co się zadzieje po włączeniu zapłonu z wciśniętym przyciskiem kasowania licznika dziennego.
    Jeśli luty poprawione i wszystkie złącza są ok to pozostaje jeszcze kwestia mechanicznego zacinania się silniczka krokowego od wskaźnika temperatury w pozycji startowej. Tym bardziej że napisałeś że czasami tylko wskaźnik zadziała po ponownym starcie silnika.
  • #6 19306387
    artkoz3
    Poziom 17  
    Focus jest poliftowy z roku 2008. Wykonałem test wskaźników , wskaźniki wychylają się prawidłowo, z tym że dzisiaj w ogóle wskaźnik miał chęć działać nawet przed wykonaniem testu. Teoria zacinającego się silniczka krokowego wydaje się wysoce prawdopodobna. Swoją drogą ciekawe, czy taki silnik jest dostępny jako część zamienna.
  • Pomocny post
    #7 19306675
    kris8888
    Poziom 41  
    artkoz3 napisał:
    Swoją drogą ciekawe, czy taki silnik jest dostępny jako część zamienna.

Osobiście wątpię, a nawet jeśli to będzie kosztował więcej niż kompletne, używane zegary z jakiegoś rozbitka.
    Teoretycznie na ośkę wskaźnika mógł się dostać jakiś paproch i od czasu do czasu go blokuje. Musiałbyś dostać się do wskaźnika i delikatnie go przedmuchać.
  • #8 19311333
    artkoz3
    Poziom 17  
    Myślę, że bardziej jest to kwestia łożyskowania ośki tego silniczka (zakładam, że takowe posiada) Na tą chwilę po wykonaniu kilkukrotnie testu wskaźnik działa. Jak znowu straci ochotę na pracę, rozbiorę zegary ponownie i spróbuję użyć jakiegoś smarowania, jeśli to w ogóle coś pomoże. Dziękuję kolego kris8888 za pomoc i podjęcie tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej w Fordzie Focusie 1.6 TDCI mk2. Po wymianie termostatu, czujnika oraz wtyku, wskaźnik na tablicy zegarów nie działa prawidłowo, mimo że Forscan pokazuje poprawne odczyty temperatury. Po rozgrzaniu silnika wskaźnik czasami działa po ponownym włączeniu zapłonu. Użytkownik sprawdził luty na płycie zegarów, ale nie stwierdził uszkodzeń. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie wskaźnika, problemy z elektroniką na płycie zegarów lub zacinający się silniczek krokowy wskaźnika. Użytkownik wykonał test wskaźników, który przeszedł pomyślnie, co sugeruje, że problem może leżeć w mechanice silniczka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA