logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xiaomi Mi 9 Lite - Dobór modelu wyświetlacza do Xiaomi Mi 9 Lite

Tohm 10 Mar 2021 00:09 1323 8
REKLAMA
  • #1 19308091
    Tohm
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Podczas upadku uszkodził się wyświetlacz w Xiaomi Mi 9 Lite więc postanowiłem go wymienić (mój debiut, ale udany ;) ).
    Oryginał ma symbol XFXB09 i taki właśnie (z opisem, że jest to AMOLED) zamówiłem na znanym portalu aukcyjnym. Otrzymałem wyświetlacz o symbolu XGXB09. Wymiarowo się zgadza, podpięty działa OK, łącznie z czytnikiem linii papilarnych. Mam jednak wątpliwości, czy jest to AMOLED czy OLED, zwłaszcza, że w opisie aukcji jest mowa o AMOLED a na fakturze mam już "Wyświetlacz MI 9 LITE OLED". Szukając po symbolu XGXB09 znajduje mi u Chińczyka zamienniki dedykowane do Redmi K20 Pro (9T Pro). Czy te wyświetlacze są kompatybilne z Mi 9 Lite? Jak sprawdzić czy mam do czynienia z OLED czy AMOLED?
    Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 19308207
    guma99
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Miałem podobną sytuacje do twojej. Ja kupując trafiłem na zamiennik OLED, a poznałem różnicę dzięki uprzejmości kolegi z komisu GSM gdzie mogłem porównać moją naprawę z nowym egzemplarzem.
  • #3 19314046
    Tohm
    Poziom 11  
    Jestem zaskoczony, ze nikt oprócz kolegi @guma99 się nie wypowiedział na tak wiele Osób, które odwiedziły ten post.
    Zainstalowałem soft do testowania ekranu. Czarny rzeczywiście jest czarny (nie świeci w ciemności). Kąty widzenia również wskazują na OLED lub AMOLED.
    Jak więc rozróżnić OLED od AMOLEDa w domowych warunkach, bez innego telefonu do porównania?
    Może dodanie zdjęcia elektroniki wyświetlacza coś pomoże w temacie?
    Xiaomi Mi 9 Lite - Dobór modelu wyświetlacza do Xiaomi Mi 9 Lite
  • REKLAMA
  • #4 19314634
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Proszę przeczytać i myślę że wszystko zostanie wyjaśnione.
    Ekrany OLED
    Przede wszystkim AMOLED i Super AMOLED nie jest już wyświetlaczem ciekłokrystalicznym, lecz wykorzystującym organiczne diody elektroluminescencyjne. Przekładając to na nie techniczny język, chodzi o to, że taki ekran nie wymaga dodatkowego podświetlenia.
    https://www.komputronik.pl/informacje/rodzaje-wyswietlaczy-w-smartfonach/
  • REKLAMA
  • #5 19314672
    Tohm
    Poziom 11  
    winmap napisał:
    Przekładając to na nie techniczny język, chodzi o to, że taki ekran nie wymaga dodatkowego podświetlenia.

Nie mam wątpliwości, czy sprzedano mi wyświetlacz LCD/IPS czy OLED/AMOLED - test tylko potwierdził, że jest to OLED lub AMOLED.
    Pytanie tylko który: OLED czy AMOLED, bo różnica w cenie pomiędzy nimi jest zauważalna, w trwałości i prądożerności również, więc nie chciałbym zamiast AMOLEDa dostać OLEDa. Polecony artykuł w tej kwestii niestety niczego nie wyjaśnia.
  • #6 19314682
    winmap
    Poziom 38  
    Jeżeli przeczytałeś artykuł jest tam wyjaśnione że wyświetlacze amoled są traktowane jak by podrodzaj oled. Może stąd napis na fakturze.
  • REKLAMA
  • #7 19314685
    Tohm
    Poziom 11  
    winmap napisał:
    Powinieneś mieć napisane przy kupnie jaki to ekran.

Przeczytaj proszę ten wątek od mojego pierwszego posta.

P.S. Zbyt szybko edytujesz posty zmieniając zupełnie ich treść. Chcę mieć pewność, czy to OLED, czy AMOLED a nie domyślać się, dlaczego sprzedawca tak a nie inaczej napisał na fakturze. I wolałbym sam to sprawdzić, bo gdy zapytam sprzedawcy, to zapewne powie mi, że to najwyższej klasy AMOLED ;)
  • #8 19314687
    winmap
    Poziom 38  
    Tohm napisał:
    winmap napisał:

Soorki nie dopatrzyłem.

Dodano po 10 [minuty]:

Tohm napisał:
    winmap napisał:

P.S. Zbyt szybko edytujesz posty zmieniając zupełnie ich treść. Chcę mieć pewność, czy to OLED, czy AMOLED a nie domyślać się, dlaczego sprzedawca tak a nie inaczej napisał na fakturze. I wolałbym sam to sprawdzić, bo gdy zapytam sprzedawcy, to zapewne powie mi, że to najwyższej klasy AMOLED ;)

Telfon mi zamula. Też mam mi 9lite i po najnowszej aktualizacji muli przeglądarkę.

Dodano po 3 [minuty]:

Myślę że tak nie sprawdzisz sam. Po rozbiórce są niby jakieś sposoby aby znaleźć różnice. Może najłatwiej będzie porównać sobie cenę.

Co do nazwy to mi 9t to druga nazwa 9lite. To jest.to samo.
  • #9 19321033
    dragus12081
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Według mnie jest to ta sama technologia, tylko AMOLED oraz Super AMOLED to nazwa marketingowa zarezerwowana dla wyświetlaczy wyprodukowanych przez Samsunga.

A co do modeli to Xiaomi Mi9t oraz Xiaomi Mi9 Lite to 2 zupełnie różne telefony. Redmi K20 to to Xiaomi Mi9t na chiński rynek. Mi9t ma Snapa 730, natomiast Mi9 lite Snapa 710. Poza tym to wogole inne telefony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił uszkodzony wyświetlacz w Xiaomi Mi 9 Lite, zamawiając oryginalny model XFXB09, ale otrzymał zamiennik o symbolu XGXB09. Mimo że wyświetlacz działa poprawnie, użytkownik ma wątpliwości co do technologii (AMOLED vs OLED) oraz kompatybilności z Redmi K20 Pro. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że AMOLED i Super AMOLED to marketingowe nazwy dla wyświetlaczy OLED, a różnice między nimi mogą być trudne do zauważenia bez porównania z innym urządzeniem. Wskazano również, że Mi 9 Lite i Mi 9T to różne modele, mimo że mają wspólne elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA