logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rozliczanie roczne ENEA i fotowoltaika - niespodziewana faktura, grupa taryfowa G11

jedreo 10 Mar 2021 22:03 2889 8
REKLAMA
  • #1 19310019
    jedreo
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Szanowni Państwo,

W zeszłym roku zamontowałem fotowoltaikę. Licznik wymieniono mi 24.04.2020. Jednak co dwa miesiące dostawałem FV na opłaty dystrybucyjne i handlowe (opłata za gwarancję ceny...) Od samego początku PV generowała więcej prądu niż konsumowałem. Jednak w okresie zimowym prądu mi zabrakło. Liczyłem że do kwietnia "odrobię" braki. Jednak dzisiaj przyszła mi FV na 530zł. Wiecie może dlaczego? Wydawało mi się że standardowa umowa prosumencka rozliczana jest na cały rok.

Dostawcą prądu jest ENEA.
    Okres rozliczeniowy: System rzeczywisty i prognozowy
    Harmonogram: 2-miesięczny parzysty bez prognozy
    Grupa taryfowa: G11

Pewnie zrobiłem coś źle na umówię. Podpowiecie może co? Czy można to jakoś naprawić?

Pozdrawiam Jędrzej
  • REKLAMA
  • #2 19310074
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Na dzień 24.04.2020 powinieneś dostać rozliczenie za okres jeszcze bez pv i następnie dostawałeś co dwa m-ce tylko czy to rozliczeniowe, jeżeli tak to powinna być wyszczególniona pobrana ze wsk. 180 i oddana z 280 i na końcu ile jest w magazynie a na pewno coś musiało być bo to są m-ce produktywne i tak samo co na tej dzisiejszej jest? sama kwota to niewiele mówi, wrzuć skan, wskazania licznika, produkcja z falownika
  • REKLAMA
  • #3 19310084
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Trzeba poczytać w umowie. Okres fakturowania to jedno a okres rozliczenia magazynu to drugie. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
  • REKLAMA
  • #4 19310104
    jedreo
    Poziom 11  
    3301 napisał:
    Na dzień 24.04.2020 powinieneś dostać rozliczenie za okres jeszcze bez pv i następnie dostawałeś co dwa m-ce tylko czy to rozliczeniowe, jeżeli tak to powinna być wyszczególniona pobrana ze wsk. 180 i oddana z 280 i na końcu ile jest w magazynie a na pewno coś musiało być bo to są m-ce produktywne i tak samo co na tej dzisiejszej jest? sama kwota to niewiele mówi, wrzuć skan, wskazania licznika, produkcja z falownika

W załączeniu. W magazynie mam 0. Jestem tego świadomy. Myślałem tylko, że rozliczenie roku będzie w kwietniu.
    Załączniki:
    • Rozliczanie roczne ENEA i fotowoltaika - niespodziewana faktura, grupa taryfowa G11 Zrzut ekranu 2021-03-10 o 22.28.49.png (531.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19310117
    jedreo
    Poziom 11  
    andk1eltd napisał:
    Trzeba poczytać w umowie. Okres fakturowania to jedno a okres rozliczenia magazynu to drugie. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
    Pozostaje mi jutro zadzwonić na infolinie. Moi znajomi mają 1 FV na rok, inni znajomi tak samo jak ja co 2 miesiące.
  • REKLAMA
  • #6 19310133
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    I ok. do grudnia chyba nie płaciłeś za energię tylko opłaty stałe i chyba najbardziej rzucająca sie to handlowa a doszła od stycznia jeszcze mocowa, teraz masz już rozliczony magazyn do zera a od marca-kwietnia już może być więcej ze słoneczka niż tej z węgla

Dodano po 6 [minuty]:

Ale to że będziesz miał 1 na rok to w sprawie magazynu nic nie zmieni
  • #7 19310175
    jedreo
    Poziom 11  
    3301 napisał:
    I ok. do grudnia chyba nie płaciłeś za energię tylko opłaty stałe i chyba najbardziej rzucająca sie to handlowa a doszła od stycznia jeszcze mocowa, teraz masz już rozliczony magazyn do zera a od marca-kwietnia już może być więcej ze słoneczka niż tej z węgla

Dodano po 6 [minuty]:

Ale to że będziesz miał 1 na rok to w sprawie magazynu nic nie zmieni

Tak, do grudnia tylko opłaty stałe. W praktyce wolałbym mieć sztywne ramy. Po pierwsze do kwietnia może bym wyrobił brakujące kWh. Po drugie, w magazynie można trzymać tylko przez 12 miesięcy. Obstawiam że działa tutaj algorytm LIFO (w pierwszej kolejności są konsumowane kWh z "wczoraj" ) Czyli "stary" magazyn przepada. Teraz muszę śledzić od kiedy mi magazyn rośnie by w przyszłym roku wiedzieć ile jeszcze mogę wykorzystać zanim mi przepadnie.
  • #8 19310379
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Dostałeś rozliczenie za styczeń- luty 2021.
    Jeśli nadwyżki już nie masz a w danym okresie rozliczeniowym zużyłeś więcej niż wyprodukowałeś to dlaczego masz za to nie zapłacić? Przecież nie będą cierpliwie czekać, że naprodukujesz na to co zużyłeś. Tego w umowie na pewno nie masz.
  • #9 19353550
    jedreo
    Poziom 11  
    Zmieniłem okres rozliczeniowy z 2m na 12m. Swoją drogą na infolinia karzą wypisać inaczej wniosek niż na eBOK. Pojechałem do oddziału i tam wypisałem wniosek. Czekam na aneks i będę się rozliczał w okresie 12m.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system fotowoltaiczny i otrzymał niespodziewaną fakturę na 530 zł, mimo że jego instalacja generowała więcej energii niż konsumował. Zastanawia się nad rozliczeniem rocznym, które wydawało mu się standardowe w umowach prosumenckich. W dyskusji poruszono kwestie związane z różnymi okresami rozliczeniowymi, opłatami stałymi oraz algorytmem LIFO dotyczącym magazynowania energii. Użytkownik postanowił zmienić okres rozliczeniowy z 2 miesięcy na 12 miesięcy, co powinno pomóc w lepszym zarządzaniu nadwyżkami energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA