logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BIOS, MX500, WIN7/10 - WIN10 nie staruje, niewidoczny w BIOS, widoczny w WIN7

tman-pl 11 Mar 2021 11:09 345 6
REKLAMA
  • #1 19310799
    tman-pl
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Cześć,

Trochę nietypowo: (nowy) SSD (Crucial MX500) NIE jest widoczny w BIOS (po instalacji WIN10), JEST widoczny (i dostępny) w WIN7.

JAK:
    Przed instalacją WIN10 odpiąłem wszystkie wcześniejsze dyski (jeden SSD z WIN7, HDD na dane, dwa USB). Instalacja W10 z USB, poprzez oficjalne narzędzie Microsoft. Wszystko śmiga. Po podstawowej konfiguracji podpiąłem odpięte wcześniej dyski, uruchomiłem W7.

Pomysł był taki, żeby bootować systemy niezależnie (przez boot managera). Ale - w boot managerze (ani w biosie) nowy dysk nie jest wyświetlany (stare dyski - tak). Po uruchomieniu W7 nowy dysk (MX500) jest widoczny i dostępny.

Domyślam się, że W10 jest jakoś inaczej obsługiwany, ale jak z tego dalej wybrnąć nie za bardzo mam pojęcie. Alternatywnie mogę wyczyścić dysk (diskpart - clean) i spróbować instalacji z podpiętymi dyskami..?

Zastanawia mnie ta gwiazdka przy GPT:
    BIOS, MX500, WIN7/10 - WIN10 nie staruje, niewidoczny w BIOS, widoczny w WIN7

Płyta - jeśli miałoby to mieć znaczenie - to Asus P97 Pro Gamer

Sugestie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19311065
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Eh to UEFI. Nie daje żyć.
    Nie napisałeś najważniejszego - tryb bootowania CSM?
    Crucial przygotowałeś na GPT?
    tman-pl napisał:
    Zastanawia mnie ta gwiazdka przy GPT:

Prawda? Nas tym bardziej zastanawia bo nie wiadomo przy którym dysku ta gwiadzka. HDD z rozruch/system?

Była taki przypadek wczoraj na forum - również nie rozwiązany.
  • REKLAMA
  • #3 19311173
    tman-pl
    Poziom 13  
    safbot1st napisał:
    Nie napisałeś najważniejszego - tryb bootowania CSM?
    Crucial przygotowałeś na GPT?

Dzięki - Nic specjalnego z Crucialem nie robiłem - odłączyłem dyski, pozostawiłem Cruciala, zainstalowałem W10 - działało. Jak podłączyłem stare dyski - przestało..

tryb bootowania CSM? - przejrzałem chyba cały bios (jeśli tam tego szukać) - i nic nawet podobnego nie znalazłem.

A gdyby olać tę instalację - wyczyścić dysk (diskpart -> clean) i zainstalować W10 przy podłączonych dyskach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19311194
    safbot1st
    Poziom 43  
    Strona 91, 92 Manuala.
    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150.../E10265_Z97-PRO_GAMER_Guide_v2_web_hi_res.pdf

Strona 90 SATA support co ustawione?

tman-pl napisał:
    A gdyby olać tę instalację - wyczyścić dysk (diskpart -> clean) i zainstalować W10 przy podłączonych dyskach?

Najpierw podaj w jakim trybie bootuje w7 aktualnie.
    Ponadto ważne gdzie podłączasz ten SSD.
    Na stronie 41 podano, że slot M.2 używa portu SATA8G_4.
    Mimo iż nie masz M.2 czasem płyta nie chce czytać dysków w tym porcie.
    Warto też zrobić 2 rzeczy:
    -zaktualizowac bios
    -wyłaczyc Fast Boot.
  • REKLAMA
  • #5 19311727
    tman-pl
    Poziom 13  
    safbot1st napisał:
    Strona 91, 92 Manuala.
    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150.../E10265_Z97-PRO_GAMER_Guide_v2_web_hi_res.pdf

Strona 90 SATA support co ustawione?

tman-pl napisał:

Najpierw podaj w jakim trybie bootuje w7 aktualnie.
    Ponadto ważne gdzie podłączasz ten SSD.
    Na stronie 41 podano, że slot M.2 używa portu SATA8G_4.
    Mimo iż nie masz M.2 czasem płyta nie chce czytać dysków w tym porcie.
    Warto też zrobić 2 rzeczy:
    -zaktualizowac bios
    -wyłaczyc Fast Boot.

OK, rozwiązane, dziękuję za pomoc.

Jeśli ktoś przeczyta ten wątek to napiszę co u mnie powodowało problemy:
    SATA support - nie działało na żadnym z ustawień.
    wyłączenie fastboota nie pomogło
    przepięcie dysku do innego SATA pomogło (pech chciał, że podłączając randomowo dyski ten podpiąłem właśnie pod port współdzielony z M.2). Dodatkowo - SATA Support przełączyłem na [All devices], bo na pozostałych opcjach nie pojechało.

Znowu randomowo przepiąłem na SATA chyba 6 i tak się prezentuje w CrystalDiskInfo:
    BIOS, MX500, WIN7/10 - WIN10 nie staruje, niewidoczny w BIOS, widoczny w WIN7

Trochę zastanawiają te dwie ostatnie wartości, ale jako że fanem cyferek nie jestem to jeśli nie napiszecie, że jest problem, to go rozwiązywać nie będę:))

BARDZO DZIĘKUJĘ!
  • Pomocny post
    #6 19311751
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie ma potrzeby, wszystko ok. Fajnie, że się wyjaśniło.
    Widzę, że trzeba uważać na te SATA współdzielone z M.2.
    Nawet jak ich nie ma. :)
  • #7 19311796
    tman-pl
    Poziom 13  
    Rozwiązanie w przedostatnim poście

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym dyskiem SSD Crucial MX500, który nie był widoczny w BIOS po instalacji systemu Windows 10, ale był dostępny w Windows 7. Po odłączeniu innych dysków i zainstalowaniu Windows 10, problem pojawił się po ponownym podłączeniu starych dysków. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie trybu bootowania CSM oraz ustawień SATA w BIOS. Ostatecznie rozwiązanie polegało na przepięciu dysku do innego portu SATA, ponieważ pierwotnie był podłączony do portu współdzielonego z M.2, co powodowało problemy z wykrywaniem. Użytkownik zmienił również ustawienia SATA Support na "All devices".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA