logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT

sobekkk 16 Lis 2021 20:55 1002 7
REKLAMA
  • #1 19712908
    sobekkk
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam,
    Mam taki problem z dyskiem SSD crucial mx500 500gb
    GPT NTFS
    WIN10 1909
    Laptop Fujitsu E556

Po włączeniu system startuje, pracuje normalnie, jeśli go wyłączyć (turn off - gasną lampki) i włączyć jest ok.
    Jeśli dam restart (bez wyłączenia zasilania) wyskakuje komunikat "bootable device not found".

Z USB instalacyjnego win po wejściu do lini komend->diskpart ->list disk
    mam listę dysków i na końcu GPT:
    - jeśli uruchamiam pierwszy raz - gwiazdka jest
    - jeśli wejdę do windowsa dam restart i start z USB (bez wyłączenia zasilania) - gwiazdki nie ma

Na dysku jest naklejka FW:M3CR023
    Program wykrywa inną wersje, nie chce zaktualizować do nowszej.
    Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT

Naprawa GPT jest możliwa (coś pomoże) czy wadliwy dysk?
    Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT
  • REKLAMA
  • #2 19712956
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    Wyłącz prewencyjnie w systemie szybkie uruchamianie.
  • REKLAMA
  • #3 19713022
    sobekkk
    Poziom 11  
    fast boot był na disabled
    kontrolnie dałem na enabled - bez zmian

Wyłączenie TPM też nic nie zmieniło.
    Secure boot - wyłączony.
  • REKLAMA
  • #4 19713121
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    sobekkk napisał:
    Na dysku jest naklejka FW:M3CR023
    Program wykrywa inną wersje, nie chce zaktualizować do nowszej.

Jak to aktualizowałeś :?:

Spoiler:
    "Version M3CR033:

This firmware will update the MX500 SSD from version M3CR032 to M3CR033. If your SSD has version any version besides M3CR032, this firmware update is not applicable and not necessary. M3CR033 includes the following changes:

Fixed SATA protocol error that causes start-up failure on certain data center RAID systems
    Improved boot time after unexpected power loss
    Fixed Read DMA command abort after an interrupted Secure Erase"

https://www.crucial.com/support/ssd-support/mx500-support
    Załączniki:
    • MX500_M3CR033.zip (16.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19713179
    sobekkk
    Poziom 11  
    Za pomocą zalecanego programu Crucial Storage Executive - screen w pierwszym poscie.
    Nie próbowałem z ISO z racji innego FW na naklejce (023) i innego wyświetlanego w programie (032),
    aktualizacje są inne albo ja tego nie rozumiem

edit:
    Przygotowałem USB zgodnie z instrukcja na stronie z FW ...033
    wg instrukcji powinno ruszyć samo ale załapało dopiero po wpisaniu "authenticare" i restarcie
    wyświetliło komunikat o zaktualizowaniu (dokładnie taki jak w instrukcji)
    Crucial MX500 500GB SSD - Po restarcie znika GPT
    w windowsie dalej jest widoczne FW ...032 i opcja do aktualizacji do 033 (nie działa, błąd 12)
    Problem bez zmian.

Próbowałem zaktualizować na drugim laptopie - ten sam efekt,
    aktualizacja kończy się powodzeniem a FW zostaje stare ...
  • REKLAMA
  • #6 19715272
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    Taki opis znalazłem:
    Spoiler:
    "I found a workaround to the hell that is Crucial/Micron Storage Executive.

The simple way forward is to download the Linux version of the Micron Storage Executive tool from Micron rather than Crucial (targetted at business customers, but works for our MX500 drives). I then downloaded the latest ubuntu and made sure my drives were in AHCI mode. I booted into Ubuntu, made the Micron Tool an executable file and loaded the tool (took a few minutes). From here I was able to finally upgrade the firmware.

For whatever reason, in Windows this action does not seem possible. Also the USB image they provide also does not work. Going the full linux method does work."

Ktoś to sprawdził, czy ta metoda aktualizacji jest możliwa :?:
  • #7 19718490
    sobekkk
    Poziom 11  
    Znalazłem ten temat o którym pisze pidar: reddit.
    Mam ten sam problem ale nie udało mi się tego rozwiązać w opisany sposób.

Próbowałem z USB przygotowanego zgodnie z instrukcjami na stronie Cruciala i Microna (Try Unlisted Linux ISO) - kończy się "sukcesem" ale FW się nie zmienia.
    Uruchomiłem ubuntu live z USB - skończyło się sukcesem - FW bez zmian,
    Zainstalowałem Ubuntu na partycji tego dysku i aktualizacja kończy się sukcesem - FW bez zmian.
    Podpoiłem dysk pod stacjonarny (nowszy) PC, pod Windowsem wyświetliło "Firmware failed" - aktualizacja niemożliwa.
    Z USB przygotowanego zgodnie z instrukcjami pod PC instalacja kończy się sukcesem - FW bez zmian.
  • #8 19725325
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Błąd nr 12 pojawia się przy próbie aktualizacji FW, jeśli jest to dysk systemowy. Nie można uruchamiać systemu z dysku, na którym będzie aktualizowany FW.
    Też miałem na wiosnę jazdy z próbą aktualizacji takiego dysku - na naklejce FW 023 a soft wyświetla FW 032. Nie da się zaktualizować do FW 033, niby aktualizacja przechodzi, ale firmware pozostaje w starej wersji. Ja się poddałem, docelowo dysk działał ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD Crucial MX500 500GB, który po restarcie systemu Windows 10 (wersja 1909) nie jest wykrywany jako bootowalny. Po pierwszym uruchomieniu dysk jest widoczny w BIOSie, ale po restarcie znika z listy dysków. Użytkownik próbował różnych ustawień BIOS, w tym wyłączenia szybkiego uruchamiania, TPM i Secure Boot, jednak bez skutku. Próby aktualizacji firmware'u za pomocą programu Crucial Storage Executive również nie przyniosły rezultatu, ponieważ firmware pozostaje niezmieniony mimo komunikatów o sukcesie. Inne metody aktualizacji, w tym użycie USB z systemem Linux, również nie przyniosły efektu. Użytkownicy w dyskusji sugerują, że problem może być związany z dyskiem systemowym, co uniemożliwia aktualizację firmware'u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA