logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aprilia SR 50 Ditech - Przeróbka ECU na zwykły moduł zapłonowy

FriendAmilu 14 Mar 2021 00:09 3048 3
REKLAMA
  • #1 19316669
    FriendAmilu
    Poziom 2  
    Witam , posiadam Aprillie SR 50 z 2003 roku , jest ona na silniku morini , obecnie została przeprowadzona przeróbka na gaźnik , wymieniona głowica , taka decyzja została podjęta ze względu na to iż po 4,5 tys przebiegu zatarł się kompresor powietrza i bałem się , że wał może również się uszkodzić oraz był uszkodzony wtrysk . Skuter chodzi i śmiga bardzo dobrze lecz komputer jest zablokowany , dlatego podjąłem decyzję by wyrzucić całe ECU i zamontować zwykły moduł zapłonowy . Na pewno wiem , że jest to możliwe , jedynie pozostaje kwestia pieniędzy , dlatego chce się was spytać o rady , ponieważ sam nie znalazłem za wiele informacji na ten temat. Z tego co usłyszałem , to fabrycznego zapłonu nie da się wyregulować , nie wiem jaki ona daje sygnał , czy być może prąd który można od razu by podpiąć do kostki , czy to komputer przetwarza go i podaje w odpowiednim momencie , dlatego cenną byłaby dla mnie ta informacja . Z góry dziękuje . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19317436
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Co znaczy ze jest zablokowany ? Czy zobiłeś zworke w kostce przepustnicy podczas przeróbki ? modul mozna wzucic z chinskiego 2t ale rzeba by tez zmienic magneto z jednm zabkiem do czujnika polozenia wału kwestia czy klin bedzie w tym samym miejscu i srednica koła trzeba by dobrac znalezc jakies podobne kolo
  • REKLAMA
  • #3 19318216
    FriendAmilu
    Poziom 2  
    Skuter blokuje się na danym zakresie obrotów , zawsze na tych samych , które działają jak bariera . Jeśli chodzi o zworkę to tak , jest ona zrobiona , jednak na początku zdarzało się tak , że skuter jeździł bez zworki , a z zworką kompletnie nie ruszył , ale już tak się nie zdarza . Mógłbyś rozwinąć swoją myśl na temat co potrzeba i jak wykonać montaż modułu ? Ciekaw jestem twojego podejścia , zawsze to dodatkowa wiedza .
  • #4 19327549
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    A jakie moze tu byc inne podejscie szukasz magneta z pasujacym stozkiem do twojego wału potem dobierasz czujnik położenia wału nastepnie jakis moduł z chinskiego skuterka ale musisz wiedziec w jakim miejscu ma byc czujnik czy wyprzedzenie zapłonu jest ok mozna by wykorzystac ori magneto zapewne masz wiecej niz jeden wypust trzeba by je zszlifowac dolozyc czujnik i do tego moduł
REKLAMA