logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aprilia SR50 Ditech 2002r - przeróbka z gaźnika na wtrysk.

arek182 16 Lip 2022 21:35 1857 6
REKLAMA
  • #1 20104343
    arek182
    Poziom 3  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich, nabyłem skuter Aprilia SR50 Ditech który został przez kogoś przerobiony na gaźnik, dodam że skuter jeździ ale po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty i tak też jest podczas jazdy, po puszczeniu gazu jedzie prawie ze stała prędkością. Przyczyną jest pewnie coś do końca źle przerobione i chciałbym wrócić do fabrycznej wersji aby ten pojazd był na wtrysku itp. Proszę o porady w tym temacie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20104708
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Bez schematu się nie obejdzie.
    Czy powodem ponownej przeróbki jest tylko fakt że skuter źle pracuje? Może ktoś po prostu za mocno wkręcił śrubę od regulacji położenia przepustnicy i tyle XD. Jak wkręcisz tę śrubę na maks, to przepustnica będzie uchylona na około 30%, to tak jakbyś dał po prostu gazu. Wtedy też będzie pracował na najwyższych obrotach jałowych.
  • REKLAMA
  • #3 20104935
    arek182
    Poziom 3  
    Poczytałem trochę w internecie i różne są wypowiedzi o przeróbce wtrysku na gaźnik, jedni piszą że silnik się zatrze itp u mnie jest tak zrobione ze gaźnik dozuje paliwo dozownik podaję olej poprzez cieniutki wężyk do króćca i nie wiem czy to tak ma być do końca aby nie uszkodzić silnika,a co do tej śrubki to już regulowałem na min obr i dalej to samo podobnie jak i regulacja linki gazu...
  • REKLAMA
  • #4 20105809
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Tak po prawdzie, skoro to silnik 2T, to od biedy, możesz totalnie olać dozownik oleju i po prostu wlać olej do paliwa ;) . Wtedy masz gwarancję że na pewno olej będzie dostarczany.

Sprawdź czy wgl okolice gaźnika są szczelne. Możliwe że gdzieś masz przedmuch i łapie lewe powietrze. Możesz do tego użyć jakiegoś łatwopalnego areozolu (np plak), psikasz tym w różne miejsca i nasłuchujesz zmian w pracy silnika. Jeśli zareaguje na psiknięcie np gaźnika z króćcem to masz już widoczny skutek.
  • REKLAMA
  • #5 20112633
    arek182
    Poziom 3  
    Ok sprawdzę plakiem i zobaczymy czy będzie jakaś reakcja na wpływ pracy silnika.....a co do mieszanki 1:50 czy 1:40?
  • #6 20112664
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6655
    Na gaźniku nie ma problemu z prędkością. Więc pewnie to było przyczyną by jechać szybciej niż 45km/h.
  • #7 20525535
    arek182
    Poziom 3  
    Witam okazało się że w gaźniku gdzie jest mocowany elektrozawór ssania łapał lewe powietrze i dlatego gaźnika nie było można wyregulować po uszczelnieniu wszystko śmiga jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył skuter Aprilia SR50 Ditech, który został przerobiony z wtrysku na gaźnik, co skutkuje wysokimi obrotami silnika po uruchomieniu oraz podczas jazdy. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowej regulacji gaźnika lub nieszczelności w układzie. Użytkownik rozważa powrót do fabrycznej wersji wtrysku. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie szczelności gaźnika oraz regulację dozownika oleju. Po uszczelnieniu elektrozaworu ssania w gaźniku, skuter zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA