logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 747 4T, silnik 139QMB - Nie odpala po wymianie cylindra i głowicy Moretti

LuK444Sz 15 Mar 2021 08:54 1956 3
REKLAMA
  • #1 19319146
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witajcie,

Skuter to Romet 747, 4T, silnik 139QMB. Wymieniłem cylinder kit 50 ccm oraz głowicę do 50 ccm z uwagi na wcześniejsze spalanie oleju silnikowego. Obecnie założony budżetowy zestaw od Moretti.

W czasie remontu - tłok założony prawidłowo, luz na zamkach pierścieni tłokowych sprawdzany. Nowa głowica rozbierana, zawory były docierane. Rozrząd ustawiony prawidłowo. Ciśnienie sprężania 11,5 bar. Próba szczelności zestawu cylindra i głowicy bez uwag. W starym gaźniku podmieniony elektrozawór ssania. Gaźnik wymieniony na nowy, z nowym ssaniem. Sprawdzony króciec dolotowy, stan podkładki ebonitowej, o-ringów. Całość złożona na nowych uszczelkach. W króćcu dolotowym jedno podciśnienie szczelne (zmieniony przewód) odpowiadające na pracę kranika podciśnieniowego. Kranik podciśnieniowy sprawny, przy podaniu podciśnienia puszcza paliwo. Drugie podciśnienie w króćcu (odpowiadające za SLS) zaślepione zatyczką silikonową i opaską sprężynową - szczelne. Nowa świeca zapłonowa NGK CR7HSA, później założony zamiennik DENSO. Iskra elektryczna na świecy koloru jasnoniebieskiego, po demontażu fajki przeskakuje na odległość ponad 1 cm.

Sporadycznie udaje się uruchomić zimny silnik. Po uruchomieniu ssanie elektryczne działa (chwilę chodzi na wyższych obrotach, później obroty spadają do jałowych). W gaźniku dysza główna 83, dysza wolnych obrotów 28. Z wolnych obrotów szybko wkręca się i szybko schodzi z obrotów. Przy jeździe z w pełni otwartą przepustnicą i zgaszeniu z obrotów kolor świecy zapłonowej jasny brąz. Iglica ustawiona w środkowym położeniu. Śruba składu mieszanki wykręcona 2,75 obr. (najniższe możliwe obroty bez dławienia). Luz zaworu dolotowego 0,05 mm, zaworu wydechowego 0,08 mm. Filtr powietrza nowy, sprawdziłem szczelność jego obudowy).

Proszę Was o podpowiedź co jeszcze można sprawdzić. Podmienić kranik podciśnieniowy licząc, że być może przepustowość nie jest wystarczająca? Filtr paliwa czysty. W zbiorniku paliwa nie robi się podciśnienie.
  • REKLAMA
  • #2 19319229
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Ustalenie przyczyny to sprawdzenie poziomu paliwa oraz iskry.
    Paliwo sprawdź ile w komorze.Poziom regulując iglicą.
    Iskrę przez świecę - drugą podłącz jednym końcem zasilanie a obudowa świecy do masy. Zobacz jaka iskra.
    Nie piszę o prawidłowym ustawieniu zapłonu./Przed górnym punkcie tłoka około 4mm/w momencie sprężenia ma być iskra.

Pozdrawiam Miro.Nasz
  • REKLAMA
  • #3 19319832
    LuK444Sz
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Poziom paliwa zgodny z serwisówką (ok. 20,5 mm). Próbowałem go odpalić, ale musiałem zdrowo pokręcić. Po kilku cyklach pracy rozrusznika - łącznie z jakieś 40 s. złapał i zgasł. Próbowałem dalej, złapał i zaczął pyrkać powoli, aż w pewnym momencie ruszyło ssanie i wszedł na obroty. Iglica w środkowym położeniu, jak już odpali to nie ma problemów z jazdą, czy wkręcaniem się na obroty (nawet w przedziale pracy iglicy). Pochodził z jakieś 5 minut, przegazowałem kilka razy i świeca czarna. Ale z drugiej strony w 5 minut nie jestem pewien czy osiągnie temperaturę samooczyszczania. Romet 747 4T, silnik 139QMB - Nie odpala po wymianie cylindra i głowicy Moretti Romet 747 4T, silnik 139QMB - Nie odpala po wymianie cylindra i głowicy Moretti Romet 747 4T, silnik 139QMB - Nie odpala po wymianie cylindra i głowicy Moretti Romet 747 4T, silnik 139QMB - Nie odpala po wymianie cylindra i głowicy Moretti
  • #4 19344815
    .Grzesiek.
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Jak na zimnym nie łapie to trzeba zatkać dolot na chwilę żeby zassał i sprawdzić czy się wtedy uruchomi. Jak tak to wkręcić śrubkę od składu do oporu na początek.

Dodano po 2 [minuty]:

Najważniejsza jest ta stronka od składu mieszanki. Kiedy coś się dzieje , cokolwiek, to stronka zawsze leci do oporu wkręcona, a nie 2,75 wykręcona :o)

Dodano po 31 [sekundy]:

Najważniejsza jest ta stronka od składu mieszanki. Kiedy coś się dzieje , cokolwiek, to stronka zawsze leci do oporu wkręcona, a nie 2,75 wykręcona :o)

Dodano po 1 [minuty]:

Lala... Ta mała dysza wolnych obrotów i elektrozawór ssania. Pozdrawiam. Proszę o odp.
REKLAMA