logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet 747 Eco 4T - Bardzo cięzko odpala na zimnym silniku

ferguson6600 05 Kwi 2017 18:06 8220 8
REKLAMA
  • #1 16393906
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ocena: 200
    Witam, mam mały problem z uruchamianiem mojego skutera. Po dłuższym postoju lub gdy jest zimny np. z rana to bardzo ciężko go się odpala, natomiast jak już się uruchomi i zagrzeje pali na dotyk. Iskra jest, gaźnik wyczyszczony i wyregulowany posprawdzane pod kątem lewego powietrza, ssanie sprawdzone na stole działa prawidłowo. No normalnie ręce opadają z nim z rana, trzeba pokopać z 30 razy zanim załapie, jak załapie pracuje równo. Miałem 6 motocykli rozebrałem i złożyłem je na części a ten chińczyk mnie pokanał i nie mogę sobie rady dać z nim. Nie mam jak zmierzyć kompresji w nim,ale on ma przejechane z 400km tylko, to wątpię żeby była słaba. Jakieś sugestie odnośnie Rometa? od nowości były z nim takie problemy z tym odpalaniem.
  • REKLAMA
  • #2 16394024
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Kolego "sprawdzałeś ssanie elektryczne na stale", ale czy działa ono w instalacji skutera. Mając schemat elektryczny możesz sprawdzić "drogę" zasilania ssania, może gdzieś uszkodzone są kabelki. Sprawdź dokładnie, czy gaźnik jest starannie i poprawnie zamontowany. Ponadto, jeśli skuter ma filtr paliwa, to przed np. rannym uruchomieniem zwróć uwagę, czy jest w nim paliwo, bo jeśli nie, to szukaj przyczyny nieszczelności, może zaworek w gaźniku uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #4 16394118
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Jak pisałem sprawdzone na stole, ale któregoś ranka przed rozruchem wykręciłem go celem diagnozy, i igła z tłoczkiem wsunięta w ssanie czyli ssanie uruchomione. Co do starannego zamontowania gaźnika po czyszczeniu to nie popełniłem błędu z montażem, tylko nurtuje mnie jedna rzecz, uszczelka która jest zamontowana na cylindrze pod króćcem gaźnika nie pasuje centrycznie w otwór cylindra, to znaczy z jednej strony uszczelka z 3mm zatyka jakby otwór cylindra, natomiast z drugiej strony jej brakuje i widać kawałek cylindra. Nie wiem czy zrozumiale opisałem ale tak czy siak jest lekko zwarzona średnica wlotu do cylindra. Następna sprawa to po około 10 naciśnięciach na kopniak skuter nie uruchomił się, więc wykręciłem świece a ona była sucha, nie widać jakiegoś zawilgocenia benzyną, objaw jakby nie było paliwa w komorze, może ono jakoś schodzi, no normalnie łapki opadają.

Właśnie i ja o tych zaworach pomyślałem, muszę wolnym czasem dla świętego spokoju zmierzyć, tam powinno być ssący 005 a wydechowy 007 tak?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16445989
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Po dłuższej przerwie chciałem powrócić do tematu.Ustawiłem zawory po swojemu i wyregulowałem gaźnik,świeca kawa z mlekiem czyli książkowo. Skuter teraz rano pali od pierwszego zakręcenia rozrusznikiem,i chodzi równo,tylko mam teraz inny problem.Jak pochodzi zapalony trochę i go zgaszę to z dziurki napowietrzającej gaźnik od strony filtra sączy mi się paliwo do filtra,a jak go zapale to sączenie ustaje. Posączy się tak około 10minut,wyleci może z 30ml paliwa i przestaje,potem może stac i 5 dni i kropla nie wycieknie. Dodam że jak postoi z 10 minut i się posaczy to potem jest problem z uruchomieniem go. Zatkałem mu egr,czy to może byc coś związane z tym że się sączy paliwo,mam wrażenie jakby jakieś podciśnienie się wytwarzało w gaźniku i go wysysało.
  • #7 16448431
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Regulacja blaszki pływaka na wyższy punkt przyniosła oczekiwany efekt.
  • #8 16448763
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Po pierwsze to tam nie ma żadnego EGRa, więc to co zaślepiłeś z pewnością EGRem nie było. To jest zawór napowietrzania spalin (czyli całkiem "w drugą stronę" niż EGR), niezbędny do działania katalizatora.

Skontroluj działanie podciśnieniowego "kranika" paliwa - zdejmij wężyk podciśnieniowy z "kranika" i paliwowy z gaźnika. W tym stanie paliwo nie powinno się sączyć z przewodu paliwowego, powinno się natomiast zacząć lać, jak zrobisz niewielkie podciśnienie (powinno wystarczyć zassanie ustami) w wężyku idącym do sterowania "kranika".
  • #9 16451918
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Pisząc o egr miałem na myśli powrót spalin do ponownego dopalenia ich.Egr jest w dieslu i takowy mam w borze.Kranik podciśnieniowy sprawdziłem na samym początku mojej naprawy,i jest sprawny. Problem rozwiązałem w taki sposób że podgiąłem blaszkę na pływaku i tym samym obniżyłem poziom paliwa w gaźniku. Teraz po zgaszeniu skutera mam błoga suchość w filtrze, gaźnik ustawiony równo pracuje i świeca bezowa jest, tylko skuterek trochę sporawo pali, ale to pewnie tym że podniosłem mu o rowek niżej iglice, muszę ustawić jak było pierwotnie czyli na środkowy rowek.

Moderowany przez tzok:

Widzę, że jesteś uparty... EGR może być zarówno w silnikach benzynowych jak i wysokoprężnych. Zawór EGR doprowadza część spalin (w zależności od warunków pracy silnika) z powrotem do kolektora dolotowego. Zawór napowietrzania spalin w silniku Twojego motocykla ma zupełnie inne przeznaczenie - przez niego zasysane jest świeże powietrze do kolektora wydechowego (dzięku wykorzystaniu efektu Venturi'ego), w celu zapewniania optymalnych warunków do działania katalizatora. Nazywanie tego zaworu EGRem to tak jakby na rozrusznik powiedzieć prądnica (żeby nie użyć bardziej dosadnego porównania). Taka ignorancja w kwestii nazewnictwa podzespołów nie może być tolerowana na forum technicznym.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skarży się na trudności w uruchamianiu skutera Romet 747 Eco 4T, szczególnie po dłuższym postoju lub w zimne poranki. Mimo że iskra jest obecna, gaźnik został wyczyszczony i wyregulowany, a ssanie działa prawidłowo, skuter wymaga wielu prób, aby zapalić. Problemy mogą być związane z uszczelką pod króćcem gaźnika, która nie pasuje centrycznie, oraz z potencjalnym brakiem paliwa w komorze gaźnika. Po kilku próbach uruchomienia, świeca była sucha, co sugeruje problemy z dostarczaniem paliwa. Użytkownik ustawił zawory i wyregulował gaźnik, co poprawiło sytuację, ale pojawił się nowy problem z wyciekiem paliwa z gaźnika po zgaszeniu silnika. Ostatecznie, regulacja poziomu paliwa w gaźniku przyniosła pozytywne efekty, a skuter zaczął działać lepiej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA