logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 - wiatrak działa 1-2 sekundy, gaśnie - odpadła część z płyty głównej

lojt 17 Mar 2021 21:35 987 8
REKLAMA
  • #1 19325138
    lojt
    Poziom 4  
    Witam Lenovo G580 - wiatrak działa 1-2 sekundy, gaśnie - odpadła część z płyty głównej , mam problem z laptopem lenovo g580, po włączeniu go wiatraki zaczynaja się kręcić przez 1-2 sekundy po czym gaśnie. Podejrzewam ze jest to spowodowane tym ze z płyty głównej odpadła część, zdjecie załączam w załączniku. Czy problem z włączeniem może byc spowodowany tym ze ona odpadła? ( chodzi o te mała cześć różową ). Dodam ze kontrolki po włączeniu przez chwile się świecą.

https://obrazki.elektroda.pl/3584582700_1616013333.jpg
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19325500
    lojt
    Poziom 4  
    Przenosiłem laptopa do nowej obudowy i w trakcie pracy ten elektrolit odpadł, musiał byc naderwany. Przed przenoszeniem laptop działał, a po skończeniu przenoszenia włącza się na 1/2 sekundy i kończy prace
  • #6 19325531
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    Sprawdź poprawność wszystkich połączeń - czy wszędzie taśmy są prawidłowo wsunięte w złącza itd. Kondensator możesz przylutować? Mogły się oderwać pady...
  • #7 19325718
    lojt
    Poziom 4  
    Lenovo G580 - wiatrak działa 1-2 sekundy, gaśnie - odpadła część z płyty głównej

Wyglada jakby był uszkodzony

Dodano po 1 [minuty]:

Może to wina ekranu laptopa bo uszkodzona jest matryca wiec nie podłączałem kabli laptopa do płyty? Próbowałem na osobnym monitorze przez HDMI ale nic się nie wyswietla
  • REKLAMA
  • #9 19326119
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Tam chyba widać opis na płytce (ta mała LS-...) czyli mainboard to LA-7981P

* na tym forum
    Cytat:
    Fraza: LA-7981P Szukaj na wybranych forach Znaleziono 53 wyników

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo G580, który po włączeniu działa przez 1-2 sekundy, a następnie się wyłącza. Podejrzewa, że przyczyną jest odpadnięcie małego elementu z płyty głównej, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji. Wskazano, że uszkodzenie kondensatora SMD może być skutkiem uderzenia, a nie bezpośrednią przyczyną problemu. Użytkownik przenosił laptopa do nowej obudowy, co mogło spowodować uszkodzenie. Rekomendacje obejmują sprawdzenie wszystkich połączeń, przylutowanie kondensatora oraz pomiar rezystancji na cewkach, co może pomóc w zdiagnozowaniu problemu. Dodatkowo, zasugerowano, że uszkodzona matryca może wpływać na działanie laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA