logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PV - licznik wymieniony przez techników, ale jak szybko reszta?

Aureliuszz 31 Lip 2021 11:29 5526 13
  • #1 19543266
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Ocena: 21
    Witajcie.

Instalacja zgłoszona.
    PGE wysłało mi potwierdzenie, że podłączą mnie.
    Technicy wymienili już licznik.
    Podczas wymiany jak rozmawiałem z technikami PGE to powiedzieli mi, że za jakieś 2/3 dni mogę jechać do mojego oddziału PGE w sprawie umowy.
    Byłem w piątek ale w oddziale PGE osoba odpowiedzialna za umowy powiedziała mi, że oni nie zajmują się kwestią umów odnośnie przyłączenia PV, a robi to sama centrala PGE i trzeba czekać na pismo - ma przyjść pocztą.
    Taką wersję zresztą znałem na początku ale trochę technicy namieszali mi w głowie ;)
    Pracownik PGE powiedział mi, że nie będę musiał niczego podpisywać i oni mi tylko wyślą wszystko pocztą ale informacyjnie i "do wiadomości".

Pytanie dość szybkie ale i tak wiele nie wniesie ;)
    Jak szybko po wymianie licznika dostaliście dokumenty pocztą z potwierdzeniem wszystkiego?
    Są obecnie jakieś spore opóźnienia? Jak to u Was wyglądało?
    Czy w tym co wyśle mi teraz PGE będę miał wszystko co trzeba odnośnie uzyskania dofinansowania "Mój Prąd"?
    We wniosku PGE zaznaczyłem oczywiście, że staram się o te dofinansowanie ale czy tam wszystko będzie czy znowu trzeba będzie jechać do nich?
  • #2 19543287
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Wszystko zależy od pewnie oddziału i "nawału" roboty. W niektórych oddziałach były najpierw liczniki, a w innych najpierw umowy :).
    Licznik masz wymieniony na dwukierunkowy ? włącz i niech chodzi.
  • #3 19543311
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Licznik dwukierunkowy podłączyli to znaczy że jesteś prosumentem, uruchom instalację bo tracisz na produkcji.
    Umowa lub aneks to tylko formalność, jak mają nawał pracy to może to potrwać, a strat nie odrobisz.
  • #4 19543370
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Instalacja pracuje.
    Odpaliłem ją na full w momencie wymiany licznika.
    Sami technicy zresztą chcieli bo testowali czy licznik liczy dwukierunkowo.
    Nie chodzi mi tutaj o już sam bilans energetyczny :P
    Bardziej mam na myśli te kwity z PGE niezbędne do "Mój prąd" - "zaświadczenie", że jestem przyłączony.
  • #5 19544331
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    Ale wszystkie kwity już masz. Technik daje ci papierek w dniu wymiany licznika. Dodatkowo faktury i potwierdzenie zapłaty potrzebne. Nie potrzebujesz umowy z ZE.
    Od technika powinieneś dostać to. I to ostatni papierek do ubiegania się o dofinansowanie.
    Instalacja PV - licznik wymieniony przez techników, ale jak szybko reszta?
  • #6 19544398
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    No to fenomenalnie...
    Tylko, że rozmawiałem z technikami i nie dali mi żadnego papierku...
    Na oczy nie widziałem takiego dokumentu jaki załączyłeś...
    Gdzie dostanę ten dokument?
    Odnośnie umowy byłem w PGE Obrót - oni nic mi nie pomogą.
    Technicy pracują chyba w PGE Dystrybucja.
    To jest wszędzie w PGE standard, że technicy podczas wymiany licznika dają ten papier?

-- Edit:

Znalazłem taki dokument:
    Wniosek o wydanie Zaświadczenia potwierdzającego przyłączenie mikroinstalacji – dla prosumenta
    Link: https://pgedystrybucja.pl/content/download/74...e-mikroinstalacji-dla-prosumenta-moj-prad.pdf

Mało co nie spadłem z krzesła.
    To teraz po przyłączeniu muszę jeszcze raz wysyłać do nich list?
    Tak jak wspomniałem w dokumentach odnośnie przyłączenia/projektu itp. mikroinstalacji na samym początku zaznaczyłem, że będę będę brał udział w "Mój Prąd".
  • #7 19544562
    gmacko
    Poziom 15  
    Wg mnie, jak zaznaczasz, że będziesz brał udział w programie mój prąd, to już jest domyślnie wniosek o zaświadczenie. Wg mnie to ich niedopatrzenie, że nie wydali ci tego dokumentu.
  • #8 19546307
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Byłem w PGE Dystrybucja.
    Powiedzieli mi, że trzeba czekać jakieś 1,5 miesiąca od momentu wymiany licznika na zaświadczenie...
    To normalne?
  • #9 19546396
    gmacko
    Poziom 15  
    Nienormalne. Zgłosiłeś instalacje 30 dni przed planowanym uruchomieniem, a oni formalnie cię podlączyli i powinni dać Ci papier do ręki.
    Może jakaś dziunia jest na urlopie i rośnie sterta zaświadczeń do podstemplowania. Instalacji na pewno przybywa ostatnimi czasy w skali logarytmicznej.
  • #10 19547256
    Aureliuszz
    Poziom 7  
    Dokładnie dostałem tego typu informację.
    Kogoś tam nie ma, jest kupa dokumentów coraz większa i nie wiadomo kiedy coś drgnie.
    W skrócie to tyle.
    Nawet powiedzieli mi, że może jakieś 2 miesiące to potrwa.

Tylko czy oni mają jakiś regulaminowy termin na wydanie zaświadczenia?
    Wydaje mi się to co najmniej dziwne i jak dokumenty będą tam leżały tyle czasu to kasa z dotacji przejdzie mi koło nosa, bo fundusze się kończą.
    Ktoś może wie czy jest to uregulowane jakoś formalnie czasowo?
  • #11 19547348
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Od 21 lipca działa licznik dwukierunkowy z fotowoltaiką. Instalacja solidnie pracuje. Nic mi nie dali przy wymianie licznika. Dzisiaj dzwoniłem do PGE Dystrybucja. Mam tylko stare konto. Trzeba czekać na umowę i rozliczenie starego konta aby złożyć wniosek do Mój Prąd. Tobie kiedy wymienili licznik?
  • #12 19547474
    madamsz1
    Poziom 42  
    DiZMar napisał:
    Mam tylko stare konto

I nowego nie będziesz miał, ani podglądu teraz niestety :(.
    DiZMar napisał:
    Nic mi nie dali przy wymianie licznika.

O zgrozo, powinien być protokół z wymiany z wpisanymi stanami liczników i numerami nowych.
  • #13 19547512
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    madamsz1 napisał:
    DiZMar napisał:
    Mam tylko stare konto

I nowego nie będziesz miał, ani podglądu teraz niestety :(.
    DiZMar napisał:
    Nic mi nie dali przy wymianie licznika.

O zgrozo, powinien być protokół z wymiany z wpisanymi stanami liczników i numerami nowych.

Konto nowe ma być. Nie wiem dokładnie co w nim będzie. Przed odłączeniem licznika spisali stan i ja podpisałem protokół wymiany. Mój błąd, że zapomniałem zrobić z niego foto. Kiedyś przy wymianie licznika robiłem foto a ponadto zostawiali mała karteczkę obok nowego licznika ze stanem starego. Teraz nie ma tej karteczki, bo już nikt nie będzie w moim domu spisywał stanu. Poczekam aż dostanę nowa umowę i inne dokumenty. O PGE nie słyszało się o przekrętach w odróżnieniu od innych operatorów energii chociażby tego na T. Ale...
    Nowy licznik był nówka nie śmigana. Na nowym nie mają szans na przekręt.
  • #14 19547752
    madamsz1
    Poziom 42  
    DiZMar napisał:
    Konto nowe ma być. Nie wiem dokładnie co w nim będzie

Oooo, da się już ? bo o ile wiem nie było możliwości zdalnego dostępu, ani podglądu kont prosumenckich - podobno inne systemy, i inne rozliczenia dlatego .... kicha.

Dodano po 2 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Na nowym nie mają szans na przekręt.

Hymmm, już było masę przypadków i reklamacji na nowych licznikach, bo potrafiły zawyżać pomiary, sypać się - dziwnym trafem zawsze na niekorzyść klienta :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował system fotowoltaiczny (PV) i wymienił licznik na dwukierunkowy, jednak napotkał problemy z uzyskaniem dokumentów potwierdzających przyłączenie do sieci. Technicy PGE poinformowali go, że umowy dotyczące przyłączenia PV są obsługiwane przez centralę PGE, a dokumenty mają być wysłane pocztą. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że czas oczekiwania na zaświadczenie może wynosić od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, co może wpłynąć na możliwość uzyskania dofinansowania w ramach programu "Mój Prąd". Wiele osób podkreśla, że technicy powinni dostarczyć dokumenty przy wymianie licznika, a brak tych dokumentów może być niedopatrzeniem PGE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA