Dzień dobry.
Zabrałem się za projektowanie szafki RACK w domku jednorodzinnym.
Szafka U12, w której ma być:
1. Elektronika do obsługi kamer IP (wszystko w kat. 6a FTP), w składzie:
- Switch 8 portowy gigabitowy spinający wszystko
- Axon Multinet Protector 8x na wyjściu z powyższego Switch'a
- Rekorder HikVision
- Switch POE 8x HikVision
- 2 x Axon Video IP Protector 4xPOE zabezpieczające 8 kamer
2. Elektronika do obsługi sieci, czyli Patch Panel x24 i Switch x24
3. Elektronika do obsługi anten RTV i SAT, czyli Multiswitch, ale to już później.
Chciałbym ułatwić sobie trochę późniejszą obsługę i zastanawiam się nad dołożeniem do pkt. 1, czyli do elektroniki kamer Patch Panela, do którego podpięte będą kamery IP. No i tu mam pytanie. Czy przez zwykły Patch Panel mogę przepuścić skrętki z POE? Chciałbym wyjść ze standardowego Switcha do Axona Miltinet, później do Switcha POE, później do Axona Video IP i do Patch Panela, a z niego oczywiście uziemioną skrętką do gniazd kamer zamontowanych na ścianie. Czyli patrząc od drugiej strony, przewody biegnące do kamer byłyby zszywane w Patch Panelu, a dalej już wtyczkami do kolejnych zabezpieczeń i przełączników. Można tak zrobić, czy POE zaszkodzi Patch Panelowi?
Zabrałem się za projektowanie szafki RACK w domku jednorodzinnym.
Szafka U12, w której ma być:
1. Elektronika do obsługi kamer IP (wszystko w kat. 6a FTP), w składzie:
- Switch 8 portowy gigabitowy spinający wszystko
- Axon Multinet Protector 8x na wyjściu z powyższego Switch'a
- Rekorder HikVision
- Switch POE 8x HikVision
- 2 x Axon Video IP Protector 4xPOE zabezpieczające 8 kamer
2. Elektronika do obsługi sieci, czyli Patch Panel x24 i Switch x24
3. Elektronika do obsługi anten RTV i SAT, czyli Multiswitch, ale to już później.
Chciałbym ułatwić sobie trochę późniejszą obsługę i zastanawiam się nad dołożeniem do pkt. 1, czyli do elektroniki kamer Patch Panela, do którego podpięte będą kamery IP. No i tu mam pytanie. Czy przez zwykły Patch Panel mogę przepuścić skrętki z POE? Chciałbym wyjść ze standardowego Switcha do Axona Miltinet, później do Switcha POE, później do Axona Video IP i do Patch Panela, a z niego oczywiście uziemioną skrętką do gniazd kamer zamontowanych na ścianie. Czyli patrząc od drugiej strony, przewody biegnące do kamer byłyby zszywane w Patch Panelu, a dalej już wtyczkami do kolejnych zabezpieczeń i przełączników. Można tak zrobić, czy POE zaszkodzi Patch Panelowi?