logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk

pawelpno 22 Mar 2021 11:02 747 7
REKLAMA
  • #1 19334194
    pawelpno
    Poziom 2  
    Witam, ostatnio borykałem się z problemem dwukliku w myszce, więc postanowiłem wymienić oba mikroprzełączniki lewy i prawy.
    Po wymianie działa tylko prawy, a lewy przestał reagować. Z tego, co czytałem jest to chyba spowodowane przypadkowym usunięciem pola lutowniczego. Jest jakiś sposób, aby to naprawić?
    Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk
  • REKLAMA
  • #2 19334213
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10455
    W czym problem? Wyczysc wszystko, sprawdz gdzie prowadzily sciezki i przylutuj tam gdzie mozesz przewody. Albo lepiej oddaj to komus od zrobienia zanim wszystko zniszczysz.
  • REKLAMA
  • #3 19334255
    pawelpno
    Poziom 2  
    Właśnie jedyny serwis w moim mieście odmówił naprawy mówiąc, że wszystko jest spalone i się nie podejmą. Ścieżka jest w tym miejscu https://zapodaj.net/6b4d417a5d3f0.png.html z której strony i jak przylutować przewody do tej ścieżki?
  • #4 19334306
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Raczej sobie nie poradzisz z lutowaniem, widzac co zrobiles do tej pory. Nie powinienes sie za to zabierac, poszukaj innego serwisu, moze byc naprawa urzadzen rtv, laptopow itp.

Na google widze, ze sciezka idzie do kondensatora C40? W takim razie trzba przylutowac cienki drucik kynar (od biedy mozna wyciagnac przewod ze starych sluchawek) od nozki switcha do kondensatora. Ewentualnie zeskrobac troche soldermaski i dolutowac sie do sciezki, nie widze ile tam tego zepsules bo wszystko brudne/spalone.
  • REKLAMA
  • #5 19335292
    pawelpno
    Poziom 2  
    Byłem jeszcze w 2 punktach rtv również odmówili naprawy. Zrobiłem, więc tak jak napisałeś, tylko niestety nie miałem kynara oraz starych słuchawek użyłem przewodu ze starej ładowarki. Połączyłem nóżkę switcha do ścieżki oraz sprawdziłem multimetrem i jest ciągłość przewodu. Jednak lewy przycisk dalej nie działa dodatkowo przy wpinaniu usb i wypinaniu komputer dostaje jeden sygnał lewego przycisku.
    Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk Razer Deathadder Chroma - Po wymianie mikroprzełącznika nie działa lewy przycisk
  • #6 19335303
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Okropnie to wyglada. Sprawdz czy sam przycisk jescze dziala, po nacisnieciu multimetr powinien piszczec, do tego sprawdz czy oba piny sa przylutowane, ten z przewodem i drugi. Sprawdz od przycisku do pierwszego elementu do ktorego idzie sciezka.
  • REKLAMA
  • #7 19335433
    pawelpno
    Poziom 2  
    Są przylutowane i mój multimetr nie ma funkcji piszczenia, ale jest cały czas 0.02 nawet jak wcisnę przycisk

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z myszką Razer Deathadder Chroma, gdzie po wymianie mikroprzełączników lewy przycisk przestał działać, podczas gdy prawy działa poprawnie. Po analizie sytuacji, zasugerowano sprawdzenie ścieżek lutowniczych oraz przylutowanie przewodów do kondensatora C40. Użytkownik próbował naprawić myszkę, używając przewodu ze starej ładowarki, ale lewy przycisk nadal nie działał, a multimetr wskazywał brak ciągłości. W odpowiedziach podano również wskazówki dotyczące pomiaru ciągłości obwodu oraz sprawdzenia działania samego przycisku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA