logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola D520 - Komunikat Sprawdź kartę przy użyciu karty USIM z Plusa

Alberto_Eco 24 Mar 2021 22:46 306 2
REKLAMA
  • #1 19340146
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Cześć,

Do mojej kolekcji telefonów dołączyła dziś Motorola D520. Fajny klasyk, z wysuwaną antenką, działa na 4 paluszki AA :)

Telefon pochodzi z polskiej dystrybucji, prawdopodobnie ma simlock w Plusie (nie jest to dla mnie problem, gdyż od 18. lat jestem klientem Plusa, więc mam parę kart). Pierwszy kłopot, jaki pojawił się od razu po włączeniu to komunikat "Sprawdź kartę".

Karta USIM z Plusa. Działa bez problemu w Nokii 5110, 7110 i podobnych cegłofonach. Poruszam się raczej po Nokiach. Motorolę kupiłem przez sentyment, gdyż był to mój pierwszy telefon cyfrowy (wcześniej miałem Nokię, jeszcze w Centertelu/NMT). Wsadzałem mu różne karty, aż trafiłem na kartę SIM (nie USIM) z Ery, która przyszła do mnie wraz z którymś z eksponatów. Karta jest zablokowana kodem PUK, więc nic z nią nie zrobię, ale na ekranie pojawił się komunikat "Zablokowana". Stąd wniosek, że telefon czyta karty (sprawne gniazdo), ale wygląda na to, że nie czyta kart nowszej generacji (6-stykowe, zamiast 8.). Telefon ma złącze 6-stykowe. Na innej karcie z Ery (też 8-stykowej) żąda kodu PIN, którego nie znam.

Myślałem, że te karty są w pełni kompatybilne wstecz. Spotkał się ktoś z takim problemem już? Może jest na to jakiś life-hack, albo ma ktoś do odsprzedania niezablokowaną kartę z Plusa z lat 90.?
  • REKLAMA
  • #2 19340203
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Najłatwiej będzie spróbować włożyć inną kartę, starter może to problem tej konkretnej karty SIM, na all znajdziesz starsze startery, można poszukać też starej nieaktywnej karty SIM żeby tylko uruchomić i pochodzić po menu.
  • #3 19340225
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    No właśnie kart z Plusa sprawdziłem 9 i na każdej jest tak samo. Wszystkie są "białe". Szukałem gdzieś "granatowej", ale nie mogę nigdzie znaleźć...

Karta z Ery ruszyła (choć jest zablokowana), ale z samym logo (bez kółka dookoła logo). Z Idei i z Orange żadna nie chce działać.

Poszperam jeszcze po szufladach, to może znajdę jakąś kartę z Plusa starą (garanatową). A jak się nie uda to pogrzebię za jakimiś starterami, aczkolwiek obawiam się, że wszystkie będę z ery UMTS...

Upolowałem przed chwilą Motorolę M3688, która jest odrobinę nowszym modelem, więc jeszcze sprawdzę na niej.

P.s. te same karty działają na Nokii 5110, Siemensie C35 i Ericssonie R320
REKLAMA