logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie w domu - wrażliwy wzrok

anabelaaa 25 Mar 2021 02:12 606 7
REKLAMA
  • #1 19340296
    anabelaaa
    Poziom 2  
    Dobry wieczór
    Jestem nowa na forum dlatego proszę o wyrozumiałość... Niedawno wprowadziłam się do nowego mieszkania...
    W całym mieszkaniu mam listwy reflektorowe typu Nordic z Leroy Merlin wraz z zamontowanymi żarówkami GU 10 firmy Diall barwa neutralna 5,5 W 4000 kelwinów 375 lm.
    Od jakiegoś czasu zauważyłam że przy patrzeniu na lampę bolą i pieką mnie oczy...
    Czy w takiej sytuacji konieczna jest zmiana oświetlenia w całym domu na oświetlenie z gwintem E27? Czy wystarczy wymiana żarówki na inne? Bardzo proszę o pomoc bo ja już nie wiem co robić w tej sytuacji :(
  • REKLAMA
  • #2 19340299
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    co niby ma mieć gwint do oczu?

Dodano po 1 [minuty]:

ps. oczwywiście gwinty muszą być robione przez dziewice przy pełni księżyca

Dodano po 7 [minuty]:

"jakieś" znaczenie bym przykładał do światła z przetwornic, a tak jest w oświetleniu LEDowym. (Oprócz tego tanie przetwornice emitują fale elektromagnetyczne, co zakłóca np radia)

Za najbardziej neutralne się uważa oświetlenie halogenowe (w pełni odwzorowuje słoneczne, bez tricków z doborem emisji półprzewodnikowej, i brak przetwornic), ale to trzeba zużyć więcej mocy elektrycznej. Gdzieś, gdzie zachodzi dobór koloru: sklepy z odzieżą, ale również lady chłodnicze z mięsem idą/szły halogeny.
    I wiem, że dostępność halogenów jest politycznie ograniczana.
  • REKLAMA
  • #3 19340303
    anabelaaa
    Poziom 2  
    Ponoć przy gwincie E27 łatwiej kupić mleczna zwykła żarówkę która tak nie męczy wzroku jak GU10...
  • REKLAMA
  • #4 19340305
    JacekCz
    Poziom 42  
    anabelaaa napisał:
    Ponoć przy gwincie E27 łatwiej kupić mleczna zwykła żarówkę która tak nie męczy wzroku

To jest rdzeń problemu.

Tym niemniej - o ile znajdziesz ZWYKŁE żarówki, co niekoniecznie się uda - zużycie prądu, ciepło będzie znacznie wyższe. Nikt nie wie, czy nowej mody rygips i kabelki od księgowych to wytrzymają.

Halogenowe dają lepszą sprawność od "zwykłych", ilość lumenów z Wata itd.
    Tylko nie "LED Halogen", jakie proponują szukający debili marketingowcy.

anabelaaa napisał:
    która tak nie męczy wzroku jak GU10...

Gwint / spsob montażu nie męczy wzroku. Metoda wytwarzania światłą być może tak.

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam, jako radiowiec, że w tej samej oprawie daje się znaleźć dobre i złe (zakłócające i bardzo mało zakłócające), przyjmijmy że pod względem oświetleniowym podobnie.
    Czyli jak Kargul tłumaczył Pawlakowi, nie zza Buga i sprzed Buga, tylko mądrze lub głupio.

Dodano po 7 [minuty]:

anabelaaa napisał:
    Ponoć przy gwincie E27 łatwiej kupić mleczna zwykła żarówkę która tak nie męczy wzroku jak GU10...

Obawiam się, że w olbrzymiej większości "mlecznych" w środku jest LED.
  • REKLAMA
  • #5 19340320
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    anabelaaa napisał:
    wraz z zamontowanymi żarówkami GU 10 firmy Diall barwa neutralna 5,5 W 4000 kelwinów 375 lm

Radziłbym poszukać lamp LED (nie mówimy "żarówek") tego samego typu, ale z barwą ciepłą, 2700 kelwinów. I wymienić w te same oprawy.
  • #6 19341338
    JacekCz
    Poziom 42  
    retrofood napisał:

Radziłbym poszukać lamp LED (nie mówimy "żarówek") tego samego typu, ale z barwą ciepłą, 2700 kelwinów. I wymienić w te same oprawy.

W barwie sugerujesz problem? Możesz mieć rację.
    Choć moja - nie naukowa - ocena wskazuje, że mnie męczy migotanie tanich lamp. Widac je przy ruchach.
  • #7 19341386
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    JacekCz napisał:

Choć moja - nie naukowa - ocena wskazuje, że mnie męczy migotanie tanich lamp. Widac je przy ruchach.

To możliwe, ale migotanie raczej widać. Przynajmniej ja zauważam. W każdym razie są już produkowane led-y pokryte luminoforem, który przedłuża "świecenie" powierzchni i doskonale likwiduje efekt migotania. Tak jak klasyczne żarówki.
  • #8 19348645
    piotrkam1982

Poziom 16  
    Ocena: 91
    JacekCz napisał:
    retrofood napisał:

W barwie sugerujesz problem? Możesz mieć rację.

Witaj, sprawdź również kąt świecenia - jeżeli jest ona wąska , to będzie świecić jak światło skupione . Barwa i strumień - możliwe - że również ma znaczenie, lecz 900lm to nie jest coś oszałamiającego.
    Konto firmowe:
    Elektryk Kórnik
    Poznańska 30/2, Kórnik, 62-035 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problemy z oświetleniem w nowym mieszkaniu, gdzie zastosowano listwy reflektorowe Nordic z Leroy Merlin oraz żarówki GU10 firmy Diall. Skarży się na ból i pieczenie oczu przy patrzeniu na lampy. W dyskusji poruszono kwestie związane z rodzajem oświetlenia, sugerując, że zmiana na żarówki E27 z barwą ciepłą (2700 K) może być korzystna. Użytkownicy zwracają uwagę na problem migotania tanich lamp LED oraz na znaczenie kąta świecenia. Rekomendowane są również halogeny jako bardziej neutralne dla wzroku, mimo wyższego zużycia energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA