logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MK3 - Vw Golf 3 1,9 d: Brak reakcji rozrusznika po wymianie kostki stacyjki

askier1 04 Kwi 2021 20:45 651 6
REKLAMA
  • #1 19360217
    askier1
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    W golfie awaria znienacka samochód pali, ale nie ma wycieraczek nawiewów, świateł, wymieniłem kostkę stacyjki. Po wymianie samochód nie pali, ale wszystko jest, tylko rozrusznik nie daje znaku życia. Po przekręceniu kluczyka brak reakcji rozrusznika, po przekręceniu w pozycji zapłonu kontrolki świecą, w po przekręceniu w pozycji uruchomienia silnika momentalnie kontrolka świecy żarowej gaśnie, brak reakcji rozrusznika. Masa na silniku jest, napięcie na rozruszniku jest 12.6V, po przekręceniu kluczyka na elektromagnesie napięcie 11,5V. Rozrusznik nie reaguje po podłączeniu na krótko. Co może być jeszcze przyczyną, czy to na pewno coś z rozrusznikiem. Rozrusznik nie dawał oznak, że coś się z nim dzieje samochód palił od strzała.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19360263
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Przyciąganie elektromagnesu masę dostaje ze szczotek, jak pamiętam, mogły się skończyć, lub zawiesić.

Dodano po 5 [minuty]:

sunrise84 napisał:
    Na 100% główny kabel plusowy do rozrusznika sprawny?

askier1 napisał:
    Rozrusznik nie reaguje po podłączeniu na krótko.
    Na oryginalnym przewodzie, czy główny plus dałeś np przewodem rozruchowym - zdublowałeś połączenie aku-rozrusznik?
  • #4 19360297
    askier1
    Poziom 9  
    Jak łączyłem na krótko, to tylko plus podałem na elektromagnes. Napięcie z kabla rozruchowego rozrusznik sprawdzałem, masę na obudowie rozrusznika sprawdzałem. Albo się będiks zawiesił, albo szczotki się wysypały. Ale jak szczotki to dlaczego do końca palił bez zarzutów. Jeszcze jedna myśł że jeśli kostka się psuła, to mogła rozrusznik w trakcie jazdy załączyć i się spalił.
  • REKLAMA
  • #5 19360471
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 977
    Tak, czy owak, "na krótko", trzeba go sprawdzić z własnymi WSZYSTKIMI TRZEMA przewodami. 2xplus i masa na rozrusznik, nie silnik.
    Tak, jakbyś go podłączał po za samochodem.
    Miałem już temat, gdzie wbrew pozorom masy nie było, bo sobie przyrdzewiało, pomimo że masowy był na śrubie przykręcającej rozrusznik.
    Cewka elektromagnesu ma dwa uzwojenia, przyciągające rdzeń i bendiksa, oraz później po wyłączeniu/zwarciu przyciągającego, podtrzymujące to wcześniejsze przyciągnięte.
    MK3 - Vw Golf 3 1,9 d: Brak reakcji rozrusznika po wymianie kostki stacyjki
    To połączenie bliżej B+ mogło się też przepalić, nie jest do pracy ciągłej, tylko chwilowej, tylko na przyciągnięcie. Później zwiera je wciągany rdzeń, który wciska stycznik zasilający silnik rozrusznika.
    Elektromagnes dostaje tylko masę z obudowy elektromagnesu, nie przez silnik rozrusznika. To uzwojenie nie wciągnie rdzenia, jest za "słabe", a pierwsze "mocne" po jakimś czasie, po prostu się spali, gdyby było zasilane.

Kostkę stacyjki&inne uszkodzenia wtedy, gdy rozrusznik na 1000% zasilany nie działa.

Dodano po 7 [minuty]:

Z elektromagnesu, z dolnej ? szpilki małego walca, wychodzi przewód do dużego walca - silnika.
    Z tego przewodu też nie zakręci silnik rozrusznika?
    Bez uruchomienia bendiksa?
    Zewrzyj te szpilki na elektromagnesie, będzie huk i błysk, może zepsujesz gwint, ale czy ruszy?
  • REKLAMA
  • #6 19364294
    askier1
    Poziom 9  
    W końcu po świętach i po pracy wyjąłem rozrusznik z samochodu, coś w nim dzwoni, tak jakby się rozsypało, wygląda, że szczotki. Nie rozkręcałem, specjalista oceni. Próbowałem uruchomić rozrusznik na krótko, nic niedało oprócz iskrzenia. Mam tylko tanie kable pod ręką więc nie opiniuje.
  • #7 19370294
    askier1
    Poziom 9  
    Wszystko wiadomo, szczotko trzymacz się rozsypał i wirnik uszkodzony, po regeneracji wszytko działa auto pali. Ale dlaczego padła kostka stacyjki czy zwarcie na rozruszniku ją uszkodziło, dlaczego bezpiecznik nie zadziałał ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku reakcji rozrusznika w VW Golfie 3 1,9 D po wymianie kostki stacyjki. Użytkownik zauważył, że po wymianie stacyjki samochód nie odpala, mimo że kontrolki świecą. Sprawdzono napięcie na rozruszniku oraz masę, jednak rozrusznik nie reagował. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie głównego kabla plusowego oraz stanu szczotek w rozruszniku. Po demontażu rozrusznika stwierdzono uszkodzenie szczotek i wirnika, co potwierdziło konieczność regeneracji. Pojawiło się również pytanie o przyczynę uszkodzenia kostki stacyjki, które mogło być spowodowane zwarciem na rozruszniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA