logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wykonać uziemienie instalacji PV (poprowki po fachowcach)

cyborg50 07 Kwi 2021 19:00 2727 7
REKLAMA
  • #1 19365896
    cyborg50
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Cześć.
    Rok temu firma wykonała mi instalację Fotowoltaiczną. W tym roku ja sam dołożyłem 2 string kopiując fachowców :)
    Wygląda na to że panowie nie do końca zrobili wszystko co powinni.
    Panele ani konstrukcja nie są uziemione. Nie ma zabitej szpilki uziemienia, kabel ochronny podłączony do instalacji budynku.
    Przy inwerterze po stronie DC spd typ2. odległość do paleni >10m. po stronie ac spd jest.

Mam taki na to pomysł że dołożę przy panelach SPD typ 1+2, użyje podkładek uziemiających i uziemię konstrukcję nośną oraz wykonam uziom, wbije szpilkę 6m przy inwerterze. Mieszkam praktycznie w wodzie to powinno być ok. (zmierzę jak będą i tak wykonywane pomiary instalacji)
    Zastanawiam się jak poprowadzić kabel uziemiający.
    Czy mogę poprowadzić kabel uziemiający razem z kablami dc pod dachówką?
    Czy jak będę miał zabitą szpilkę i tam sprowadzę całe uziemienie instalacji falownika itp to czy powinienem zachować połączenie z instalacją ochronną domu.

Pozdrawiam

Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 19366384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19366509
    cyborg50
    Poziom 9  
    Cześć
    Układ sieci hmmmm.... chyba TN-S bo w skrzynce licznikowej mam 5 przewodów. Niestety kiedy budowałem dom to nie zwracałem uwagi na to i nie wiem czy elektryk zrobił uziemienie. Na pewno nie ma uziomu fundamentowego.
    Sam chcę to poprawić bo i tak jak pisałem zrobiłem sam 2 string a po za tym nie chce mi się dyskutować z wykonawcą :)
  • REKLAMA
  • #4 19366685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19366930
    cyborg50
    Poziom 9  
    markus-19 napisał:
    Próbujesz bawić się w coś czego nie rozumiesz. Dlatego to co proponujesz jest niepoprawne oraz zbędne. Jeśli oczekujesz pomocy to uzasadnij chociaż swój wybór rozwiazania.

Ponieważ wiem że nie wiem to pytam :) Co do pomysłu to wszędzie gdzie patrzyłem uziemienie paneli było koniecznie więc założyłem że i u mnie jest konieczne a w dokumentacji SPD które kupiłem była informacja że gdy kable DC są dłuższe od 10 m to konieczne jest zastosowanie 2 SPD przy panelach. Była tam informacja jakie SPD i kiedy stosować i przyznaję że nie do końca pamiętam a karteczka zaginęła :) Może źle pamiętam ale wydaje mi się że przy braku instalacji odgromowej konieczne było użycie SPD typ 1 na dachu. Jeśli SPD typ1 to uziemienie kablem 16mm2. Ponieważ cała instalacja jest podłączona do rozdzielni w domu 5x6mm2 to wydaje mi się że zrobienie dodatkowego uziomu jest i tak niezbędne (nawet gdyby podłączenie do kable ochronnego od sieci było poprawne). Tak to wygląda :)

Co do projektu to pewnie był. Ale sprawy podłączenia do sieci ogarniał wykonawca i ja go nie mam.

Pozdrawiam
  • #7 19367886
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19367963
    cyborg50
    Poziom 9  
    markus-19 napisał:
    cyborg50 napisał:
    chyba TN-S bo w skrzynce licznikowej mam 5 przewodów.

Niezależnie od tego czy uziom jest wykonany czy nie jeśli jest tak jak piszesz to żyła ochronna już jest w Twojej instalacji. Zatem kwestię PE oraz SPD powinien poprawić wykonawca. Jeśli chata Ci spłonie przynajmniej będziesz miał jakiś dokument potwierdzający poprawność wykonania, a biegły będzie ten dokument weryfikował.

Swoją drogą powinni zacząć dowalać kary po 20kPLN za beztroskie bycie bohaterem.

Nie wiem skąd ten ból :)
    Przecież nikt Ci nie kazał odpowiadać :) Mam już swoje lata i kiedyś forum to było takie miejsce gdzie ten co nie wiedział przychodził i pytał a ten co wiedział i chciał po prostu pomagał. Ale widać wiele się zmieniło.

Dodano po 23 [minuty]:

Zamykam bo chyba do niczego nie dojdziemy :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku uziemienia w instalacji fotowoltaicznej, która została wykonana przez fachowców. Użytkownik zauważył, że panele i konstrukcja nie są uziemione, a także brak jest odpowiednich zabezpieczeń przeciwprzepięciowych (SPD). Użytkownik planuje dodać SPD typ 1+2 przy panelach, użyć podkładek uziemiających oraz wykonać uziom poprzez wbicie szpilki o długości 6 m przy inwerterze. Pojawiły się pytania dotyczące sposobu prowadzenia kabla uziemiającego oraz konieczności połączenia z instalacją ochronną budynku. Inni uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na potrzebę poprawy uziemienia przez wykonawcę oraz na kwestie związane z dokumentacją i odpowiedzialnością za wykonanie instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA