logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana operatora dystrybucji energii - Energa zamiast niszowego OSD w Gdańsku

GemX 10 Kwi 2021 18:13 648 26
  • #1 19371448
    GemX
    Poziom 4  
    Witam forumowiczów,

mam dość nietypowy problem, mianowicie kupiłem mieszkanie i dzień przed odbiorem zostałem poinformowany, ze za dystrybucje i sprzedaż energii odpowiadać będzie niszowy operator (inny niż monopolista w regionie - Energa Operator). Dodam, że chodzi o Gdańsk.
    Niestety podmiot ten to typowa firma "krzak" z kapitałem zakładowym mniejszym niż cena za metr mieszkania. Od pół roku nie dostałem zwrotnie podpisanego egzemplarza umowy ani faktury. Nie mają biura obsługi klienta - przy telefonie siedzi pan prezes, który odbierze, gdy ma ochotę i powtarza, ze ma koronawirusa i obecnie nie pracuje...

Nasz OSD nie ma koncesji na dystrybucje i obrot energia, nie ma o nim nawet słowa ani wzmianki na stronie URE. Ma nas rozliczać według taryfy Energi Operator z tym, ze zamiast opłaty handlowej dolicza 0,10 zł "opłaty administracyjnej".

I tu pojawia sie problem - chcialbym wyplątać się z tej umowy i zawrzeć umowę kompleksowa z Energa. Ten nasz OSD nie ma zawartych żadnych GUD-ow, wiec nawet nie mogę zmienić sprzedawcy. Po prostu mam już serdecznie dosc - nawet nie mogę płacić zaliczek, bo nie mam NRB do wpłat, a po remoncie zużycie na pewno będzie wysokie.

Czy ktoś z was orientuje się, czy państwowy OSD mógłby zawrzeć z nami umowę dystrybucyjna i założyć licznik? Od czego powinienem zacząć i na co się przygotować? Czy ktokolwiek spotkał się z takim przypadkiem?

Pozdrawiam,
    Grzesiek
  • #2 19371503
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    GemX napisał:
    Od pół roku nie dostałem zwrotnie podpisanego egzemplarza umowy ani faktury.

Ale licznik wisi, prąd masz?

GemX napisał:
    Czy ktoś z was orientuje się, czy państwowy OSD mógłby zawrzeć z nami umowę dystrybucyjna i założyć licznik? Od czego powinienem zacząć i na co się przygotować?

A gdzie sie kończy sieć "prawdziwego" OSD? To są ogródki działkowe, jakaś deweloperska patologia która nie przekazała sieci na osiedlu do OSD, budynek na terenie portu, stoczni czy co?
  • #3 19371527
    GemX
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:
    Ale licznik wisi, prąd masz?

Tak, prąd mam cały czas i licznik jest również.

jdubowski napisał:
    A gdzie sie kończy sieć "prawdziwego" OSD? To są ogródki działkowe, jakaś deweloperska patologia która nie przekazała sieci na osiedlu do OSD, budynek na terenie portu, stoczni czy co?

Z tego, co mi wiadomo, deweloper chciał podpisać umowę z energa, ale załatwiali na to na ostatni gwizdek, a Energa dała im zbyt długi czas oczekiwania na liczniki i dlatego wzięli ten "krzak", bo oni byli chętni to zrobić od razu. Budynek jest na terenie osiedla. Sadze, ze ta firma, ktora obecnie sprzedaje nam ee nie ma swoich przyłączy.
  • #4 19371536
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Nie wiem jak jest w Energa, ale w Tauronie jak chcesz zmienić dostawcę i zawrzeć umowę z Tauronem to oni to wszystko załatwiają, wypowiedzenie dotychczasowej umowy z obecnym dostawcą i zawarcie nowej z Tauronem.

Musisz popytać w Energii czy jest taka możliwość u nich.
  • #5 19371542
    GemX
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    Nie wiem jak jest w Energa, ale w Tauronie jak chcesz zmienić dostawcę i zawrzeć umowę z Tauronem to oni to wszystko załatwiają

Na pewno masz na myśli zmianę Operatora, a nie sprzedawcy?
  • #6 19371547
    rokbok
    Poziom 40  
    Jedno i drugie, umowa kompleksowa to dystrybucja i sprzedawca energii.
  • #7 19371558
    GemX
    Poziom 4  
    rokbok napisał:

Pewnie, tylko że zawierając umowę z innym podmiotem wysyła on zgłoszenie sprzedaży do operatora. OSD musi zaakceptować proces. Tutaj mamy sytuację, gdy to OSD będzie zmieniany. Internet nic na ten temat nie wie, czy taka zmiana jest możliwa - piszą jedynie, że zmiana OSD nie jest możliwa bo na danym terenie występuje jeden OSD. Wsysscy zapominają ze są też Mali lokali jak np. PKP Energetyka itp.
  • #8 19371584
    jdubowski
    GemX napisał:
    Z tego, co mi wiadomo, deweloper chciał podpisać umowę z energa, ale załatwiali na to na ostatni gwizdek, a Energa dała im zbyt długi czas oczekiwania na liczniki i dlatego wzięli ten "krzak", bo oni byli chętni to zrobić od razu.

To jest potencjalia bomba na której siedzisz, bo ten "pseudoOSD" może dnia pewnego wyparować jak kamfora i wtedy Energa (czy też inny OSD) odetnie krzakowi dostawę i będziesz o świeczce siedział.

GemX napisał:
    Sadze, ze ta firma, ktora obecnie sprzedaje nam ee nie ma swoich przyłączy.

Może i nie ma (może te przyłącza które ma są w rzeczywistości własnością dewelopera lub jeszcze kogoś innego).

GemX napisał:
    czy państwowy OSD mógłby zawrzeć z nami umowę dystrybucyjna i założyć licznik?

A to jest domek czy blok z zawiązaną wspólnotą mieszkaniową? Jest dostęp do drogi publicznej?
    Wystąp jako właściciel domu (lub - wystąpcie jako wspólnota) do Energi o warunki przyłączenia, w przypadku bloku sytuacja będzie trudniejsza bo krzak zapewne nie będzie chciał oddać WLZ, a nawet jeśli będzie chciał to pozostaje problem z koordynacją przełączenia...
  • #9 19371594
    GemX
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:

A to jest domek czy blok z zawiązaną wspólnotą mieszkaniową? Jest dostęp do drogi publicznej?
    Wystąp jako właściciel domu (lub - wystąpcie jako wspólnota) do Energi o warunki przyłączenia, w przypadku bloku sytuacja będzie trudniejsza bo krzak zapewne nie będzie chciał oddać WLZ, a nawet jeśli będzie chciał to pozostaje problem z koordynacją przełączenia...

To budynek wielorodzinny, który został oddany pod koniec roku. Temat jest świeży, więc nie mamy jeszcze wspólnoty. Dostęp do drogi publicznej jest swobodny. Skoro nie mają koncesji, to mogą mieć normalnie przyłącze? Nie wiem na jakiej zasadzie rozliczają nas wg taryfy Energi skoro mogliby ogłosić swoją. Szkoda, że nie mam numeru PPE bo może wtedy miałbym odpowiedź, czy to np. Numer nadany przez energe, a krzak działa tylko jako pośrednik.
  • #10 19371597
    jdubowski
    rokbok napisał:

Zmiana operatora wymaga mówiąc prosto doprowadzenia i przełączenia kabla. Skoro masz umowę z Tauronem i zapragniesz zmienić ja na umowę kompleksową z PKP Energetyka to PKP E musi ci podciągnąć przyłącze (o ile ma taką możliwość).
  • #11 19371601
    rokbok
    Poziom 40  
    Nie sądzę żeby jak to ująłeś, firma "krzak" była dystrybutorem, takim pewnie jest Energa, a firma "krzak" nie zajmuje się dystrybucją, a tylko sprzedażą energii, skoro Energa chciała Was podłączyć tylko dawała zbyt długi okres oczekiwania to jest dystrybutorem i sprzedawca energii, z nimi zawierasz umowę kompleksową, jest to dystrybucja + sprzedaż energii.

Po drugie kto pyta nie błądzi, wystarczy jeden telefon do Energii i sprawa będzie jasna, pytałeś jak się wyplątać z tej umowy więc piszę.

GemX napisał:
    Czy ktoś z was orientuje się, czy państwowy OSD mógłby zawrzeć z nami umowę dystrybucyjna i założyć licznik?

Tak, mógłby, to Ty decydujesz kto ma Ci dostarczyć prąd.

GemX napisał:
    Od czego powinienem zacząć i na co się przygotować? Czy ktokolwiek spotkał się z takim przypadkiem?

Zacząć od telefonu do BOK Energa, tak, ja się spotkałem z takim przypadkiem, mój najemca zmienił dostawcę energii na Orange, po opuszczeniu lokalu zmieniłem dostawcę tak jak opisałem to wcześniej.
  • #12 19371608
    GemX
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    mój najemca zmienił dostawcę energii na Orange, po opuszczeniu lokalu zmieniłem dostawcę tak jak opisałem to wcześniej.

Orange jest jedynie sprzedawca, który korzysta z infrastruktury OSD. W wątku chodzi mi właśnie o zmianie OSD. Sprzedawcy na razie nie mogę zmienić bo mój "operator" nie ma zawartych generalnych umow dystrybucyjnych z żadnym sprzedawca.

No nic, chyba będę musiał podjechać do Energi i popytać.
  • #13 19371613
    jdubowski
    GemX napisał:
    To budynek wielorodzinny, który został oddany pod koniec roku. Temat jest świeży, więc nie mamy jeszcze wspólnoty.

To czym prędzej trzeba wspólnotę zawiązać.

GemX napisał:
    Dostęp do drogi publicznej jest swobodny. Skoro nie mają koncesji, to mogą mieć normalnie przyłącze?

Pytanie czy ono jest normalne...

GemX napisał:
    Nie wiem na jakiej zasadzie rozliczają nas wg taryfy Energi skoro mogliby ogłosić swoją.

No to jest ich taryfa, taka sama jak taryfa Energi. Ctrl-C, Ctrl-V ;)

GemX napisał:
    Szkoda, że nie mam numeru PPE bo może wtedy miałbym odpowiedź, czy to np. Numer nadany przez energe, a krzak działa tylko jako pośrednik.

Poza Energą ten prąd może być z innego OSD, jak wspomniana PKP Energetyka która też ma własny SD.
  • #14 19371617
    rokbok
    Poziom 40  
    jdubowski napisał:
    Skoro masz umowę z Tauronem i zapragniesz zmienić ja na umowę kompleksową z PKP Energetyka to PKP E musi ci podciągnąć przyłącze (o ile ma taką możliwość).

Nie ma takiej opcji, Tauron jest na danym terenie dystrybutorem, możesz jedynie zmienić dostawcę energii, ale zapomnij wtedy o umowie kompleksowej.

Od jakiegoś czasu jest możliwość zmiany sprzedawcy energii, ale tylko energii, dystrybucja zazwyczaj leży w gestii firmy, przypuszczam że na tym terenie to Energa i przyłącza są jej, chociaż jak znając nasze realia to może być różny galimatias ;), dlatego zasugerowałem telefon do BOK Energa, to powinno rozwiać wątpliwości.

Po za tym, każdą umowę można wypowiedzieć i zawrzeć nowa z innym podmiotem.
  • #15 19371635
    jdubowski
    rokbok napisał:
    Nie sądzę żeby jak to ująłeś, firma "krzak" była dystrybutorem, takim pewnie jest Energa, a firma "krzak" nie zajmuje się dystrybucją, a tylko sprzedażą energii,

Pytanie - jaka jest i czyja plomba na liczniku?

rokbok napisał:
    Skoro Energa chciała Was podłączyć tylko dawała zbyt długi okres oczekiwania to jest dystrybutorem i sprzedawca energii, z nimi zawierasz umowę kompleksową, jest to dystrybucja + sprzedaż energii.

Jakby Energa miała jak prąd doprowadzić to by chętnie zawierała te umowy kompleksowe. Ale pewnie nie mogła (brak sieci w tym rejonie, brak mocy w ST lub co gorsza problemy prawne) więc wszedł krzak który prąd ciągnie z pobliskiej (po)przemysłowej ST.
    Ewentualnie deweloper wcisnął firmę-krzak swojego szwagra między Energę a lokatora i tylko ściemnia że się inaczej nie dało.
    Na wejściu do budynku jest pomiar? Standardowe ZK?
  • #16 19371644
    rokbok
    Poziom 40  
    No to niezły kanał tam mają.
  • #17 19371645
    jdubowski
    rokbok napisał:
    Nie ma takiej opcji

Jest taka opcja, jeśli jest możliwość techniczna, to oczywiście są rzadkie przypadki.

rokbok napisał:
    Po za tym, każdą umowę można wypowiedzieć i zawrzeć nowa z innym podmiotem.

Tak, o ile istnieje możliwość doprowadzenia przyłącza od operatora który ma z "innym podmiotem" umowę o dystrybucję. Między Energą a "krzakiem" podobno nie ma takiej umowy więc przyłącza "krzaka" użyć nie można.

GemX napisał:
    chyba będę musiał podjechać do Energi i popytać.

Kto pyta - nie błądzi, ale jakiekolwiek konstruktywne rozmowy z Energą musi prowadzić Wspólnota.
  • #18 19374480
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    GemX napisał:
    Od pół roku nie dostałem zwrotnie podpisanego egzemplarza umowy ani faktury

Czyli pod względem prawnym "pobierasz energię bez zawarcia umowy" = kradzież prądu.
    Tak naprawdę to nie jesteś podłączony do żadnego OSD, jesteś podłączony do prowizorki budowlanej.
  • #19 19374495
    GemX
    Poziom 4  
    stomat napisał:
    GemX napisał:
    Od pół roku nie dostałem zwrotnie podpisanego egzemplarza umowy ani faktury

Czyli pod względem prawnym "pobierasz energię bez zawarcia umowy" = kradzież prądu.

Słucham?!
    Bez urazy, ale niczego nie kradnę. Umowy w branzy EE są zwykle podpisywanie przez odbiorcę, potem podpisuje je sprzedawca/OSD I zwrotnie odsyła jeden egzemplarz do klienta. Nie jest moja wina, że operator nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
  • #20 19374508
    stomat
    Poziom 39  
    I podpisywałeś takową umowę? Umowa jest ważna wtedy gdy podpiszą ją obie strony, a nie wiesz czy druga strona ją podpisała więc nie wiesz czy umowa została zawarta. Poza tym to nie jest żaden operator tylko nie wiadomo kto, więc nie ma żadnych obowiązków.
  • #21 19374527
    GemX
    Poziom 4  
    stomat napisał:
    I podpisywałeś takową umowę? Umowa jest ważna wtedy gdy podpiszą ją obie strony, a nie wiesz czy druga strona ją podpisała więc nie wiesz czy umowa została zawarta.

Oczywiście że podpisałem. O tym, że operatorem - albo podmiotem świadczacym dostawy (może tak będzie właściwiej) dowiedziałem się dzień przed odbiorem mieszkania.

Zmieniałem sprzedawce już wiele razy i w większości przypadków to wyglądało tak, że albo była faksymila pełnomocnika albo przedstawiciel zabierał jeden egzemplarz umowy i po miesiącu dostawałem go listownie z podpisem reprezentanta. Nie widzę w tym nic dziwnego bo to powszechna praktyka.
  • #22 19374533
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1162
    stomat napisał:
    I podpisywałeś takową umowę? Umowa jest ważna wtedy gdy podpiszą ją obie strony, a nie wiesz czy druga strona ją podpisała więc nie wiesz czy umowa została zawarta. Poza tym to nie jest żaden operator tylko nie wiadomo kto, więc nie ma żadnych obowiązków.

Rzeczowy głos w tej dyskusji.
    Techniczne aspekty są tu nieważne, ważne są prawne.
    Kopie podpisanej przez siebie umowy masz? Możesz ją umieścić na forum (bez danych osobowych)?

GemX napisał:
    ...Zmieniałem sprzedawce już wiele razy i w większości przypadków to wyglądało tak, że albo była faksymila pełnomocnika albo przedstawiciel zabierał jeden egzemplarz umowy i po miesiącu dostawałem go listownie z podpisem reprezentanta. Nie widzę w tym nic dziwnego bo to powszechna praktyka.

Zawsze jest ten pierwszy raz, jak nas wytentego.
    Dlatego ja podchodzę do wszystkich umów w taki sposób, jakby druga strona chciała mnie oszukać. Szukam takich miejsc, co niby logicznie się nie zdarzą, ale jak zdarzą się, to musi być określone co i jak.
    Tu na przykład - co zapisano o terminie dostarczenia dwustronnie podpisanej umowy, i co wynika z niedotrzymanie tego terminu?

pozdrawiam
  • #23 19374559
    rokbok
    Poziom 40  
    stomat napisał:

GemX napisał:
    Słucham?!
    Bez urazy, ale niczego nie kradnę.

@stomat nie napisał tego żeby Cię oskarżać o kradzież prądu, przedstawił jedynie aspekt prawny, nie ma umowy, jest pobór prądu, to może podchodzić pod kradzież, myślę że powinieneś jak najszybciej wyjaśnić sprawę, zwłaszcza że pewnie nie jesteś sam w takiej sytuacji.

"Skrzyknąć" wszystkich sąsiadów w podobnej sytuacji i działać, w tłumie/grupie jest siła ;).
  • #24 19374569
    GemX
    Poziom 4  
    tyqva napisał:
    stomat napisał:
    .
    Tu na przykład - co zapisano o terminie dostarczenia dwustronnie podpisanej umowy, i co wynika z niedotrzymanie tego terminu?

Napisali jedynie, że umowa obowiązuje do czasu uzyskania przez nich koncesji na dystrybucję. Kiedy to nastąpi, tego nie wiadomo. Żadnych konsekwencji za zerwanie umo nie przewidzieli zarówno w OWU jak i umowie.

Skontaktuje się z Energa i podpytam co i jak. Siedzimy w tym razem ze wszystkimi sąsiadami i wszyscy tak samo na te sytuację psioczymy. Będziemy walczyć choćbyśmy mieli zaprzęgnąć URE ;)
  • #25 19374779
    jdubowski
    stomat napisał:

Nie do końca, domyślam się że autor wątku nabył to deweloperskie mieszkanie na rynku wtórnym od kogoś kto był krótko jego właścicielem, w związku z czym umowa zapewne jest, tylko nie przepisana na aktualnego właściciela.

tyqva napisał:
    Kopie podpisanej przez siebie umowy masz?

A kopią umowy poprzedniego mieszkańca dysponujesz?

rokbok napisał:
    "Skrzyknąć" wszystkich sąsiadów w podobnej sytuacji i działać, w tłumie/grupie jest siła ;).

Z tym tematem się nie ociągać...
  • #26 19375122
    stomat
    Poziom 39  
    Tak pomyślałem jeszcze o czymś:
    GemX napisał:
    Ma nas rozliczać według taryfy Energi Operator z tym, ze zamiast opłaty handlowej dolicza 0,10 zł "opłaty administracyjnej".

Ale której taryfy? Czy nie czasami "budowlanej" z grupy "C"? Jeżeli "krzak" ma umowę z ENERGĄ to raczej nie na taryfę "G" tylko na plac budowy, nie wierzę że dokłada różnicę z własnych zasobów.
  • #27 19375680
    maziar1000
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Wrzuć zdjęcie umowy z zamazanymi danymi
    A po drugie przeszedł bym się do rejonu Energa Operator i osobiście na miejscu porozmawiał bo BOK jest często prowadzony przez zewnętrzne firmy i nie mają pojęcia o takich sprawach. Poprosił bym nawet o rozmowę z kierownikiem od usług dystrybucyjnych

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłasza problem związany z dystrybucją energii elektrycznej w Gdańsku, gdzie został przypisany do niszowego operatora, który nie ma koncesji na dystrybucję. Po zakupie mieszkania, deweloper nie zdążył podpisać umowy z Energa, co skutkowało tym, że nowi mieszkańcy zostali podłączeni do niepewnego dostawcy. Użytkownik nie otrzymał podpisanej umowy ani faktury, a operator nie ma biura obsługi klienta. Forumowicze sugerują, aby skontaktować się z Energa w celu uzyskania informacji o możliwości zmiany operatora oraz wyjaśnienia sytuacji prawnej. Wskazują również na ryzyko związane z brakiem koncesji operatora oraz konieczność zawiązania wspólnoty mieszkaniowej w celu podjęcia działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA