logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Parkside X20V - Szlifierka PWSA 20-Li B3 - wyłącza się

toolpusher 11 Kwi 2021 00:00 20235 6
  • #1 19372138
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Witam,
    Kupiłem sobie taką szlifiereczkę i mam akumulator 2Ah. Problem jest że szlifierka się wyłącza po dotknięciu materiału od nowości. Zwykły jakiś aluminiowy profil tnę na 5 rat bo szlifierka się wyłącza. Muszę włączać ją ponownie i tak w kółko. I teraz tak to problem:
    szlifieriki
    akumulatora
    temperatury - dziś było dość ciepło ponad 10st a i tak się wyłączała
  • Pomocny post
    #2 19372199
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Jak masz miernik, to rozkręć baterię i zmierz napięcia na akumulatorkach.
    Podczas startu i pracy, a jak się uda, pod obciążeniem.
    W czasie ładowania popatrz, czy ogniwa mają jednakowe napięcia.
    Możesz mieć walniętą baterię, ja mam, i też rozłącza, bo na najsłabszym ogniwie spada do chyba 2,7V
    Nie wiem co rozłącza, ale na pewno nie mam dobrej baterii.
  • Pomocny post
    #3 19372342
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Mam podobnie we wkrętaku tej firmy. Wina elektroniki kontrolującej rozładowanie baterii. Ponieważ nie zareklamowałem jak był nowy, musiałem odłączyć elektronikę sterującą silnikiem (jest zasilany bezpośrednio z baterii). Powoduje to konieczność częstej kontroli napięcia baterii (jest jedna). Natomiast elektronika sterująca ładowaniem baterii pozostała i jest OK.
  • #5 19372995
    toolpusher
    Poziom 23  
    Dzięki za odpowiedzi. Też podejrzewałem, że to wina akumulatora. Postaram się pomierzyć napięcia ale bez rozbierania bo może będę zgłaszał na gwarancjii. Bateria nie zgłasza żadnych błędów mam jeszcze wkrętarkę Parkside tą z udarem do kompletu i tam nie ma oznak takiego zachowania stąd podejrzewałem też inne rzeczy. Zauważyłem tylko, że po użyciu w szlifierce bateria bardzo się nagrzewa i to punktowo więc coś tam musi być nie tak.

edit: tak się jeszcze zastanawiam data produkcji to 02/19 a ja ją kupiłem 10/20 czyli 20 miesięcy przeleżała w blistrze bez ładowania. Czy to nie wpłynęło na jej trwałość

edit nr 2: kupiłem nowe aku też 2Ah i to samo. Może to jednak nie bateria?
  • #6 19378987
    toolpusher
    Poziom 23  
    Złożyłem reklamację na szlifierkę w firmie Kompernass jednak została odrzucona gdyż szlifierka wymaga akumulatora 4Ah. Więc temat chyba do zamknięcia. Sprawdzę w instrukcji czy to prawda.
  • #7 19379342
    toolpusher
    Poziom 23  
    Złożyłem reklamację na szlifierkę w firmie Kompernass jednak została odrzucona gdyż szlifierka wymaga akumulatora 4Ah. Więc temat chyba do zamknięcia. Sprawdzę w instrukcji czy to prawda.

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

Do tej szlifierki tylko akumulator 4Ah.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z szlifierką Parkside X20V (model PWSA 20-Li B3), która wyłącza się podczas pracy z materiałem, mimo użycia akumulatora 2Ah. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być problemy z akumulatorem, w tym nierównomierne napięcia ogniw, lub z elektroniką kontrolującą rozładowanie. Użytkownik zauważa, że akumulator nagrzewa się podczas pracy, co może wskazywać na jego uszkodzenie. Po zakupie nowego akumulatora 2Ah problem nadal występuje. Ostatecznie, reklamacja szlifierki została odrzucona, ponieważ urządzenie wymaga akumulatora 4Ah.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA