logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika

FiiKos 13 Kwi 2021 19:55 1539 7
REKLAMA
  • #1 19377858
    FiiKos
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam posiadam rdzen do transformatora. Chciałbym zrobić z niego prostownik tylko niewiem ile zwoi potrzeba na uzwojenia. Jeśli to możliwe proszę o wzory potrzebne do obliczenia tego.
  • REKLAMA
  • #2 19377923
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    A ja mam szklaną kulę i wiem jaki Ty masz rdzeń? Jaki planujesz ten prostownik?
    Po drugie jak nie wiesz jak uzwoić taki transformator , to i pewnie nie wiesz jak zrobić by był bezpieczny i zapewniał prawidłowo izolację galwaniczną . To nie takie proste i do końca bezpieczne stosowanie swojego transformatora.
    Powinieneś kupić gotowy transformator, nawet używany, jest tego pełno niż marnować czas na jego uzwajanie.
  • REKLAMA
  • #3 19377937
    FiiKos
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Tak tylko chciałbym to zrobić sam bo w przyszłości może mi się to przydać. A średnica rdzenia to 4×4
  • REKLAMA
  • #5 19378302
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    FiiKos napisał:
    A średnica rdzenia to 4×4

Jak na średnicę to jakoś dziwnie zwymiarowane

Link

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 19378373
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    @kicajbas Masz rację, chyba chodzi o jego przekrój, to ważny parametr od którego zależy moc trafa.
  • #7 19378623
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Nawinięcie na rdzeń toroidalny uzwojenia 230V, da się ale roboty.... o koszcie drutu (ostatnio absurdalnie zdrożały druty nawojowe) nie wspomnę.....jak potrzebujesz toroid 230V/12V (napięcie do ładowarki ciut za niskie ale wystarczy dowinąć kilkanaście zwojów) o mocy 200W zapraszam na pw, mam inne toroidy 12V z demontażu, tanio.
  • #8 19497166
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 198
    W załączniku niezły rosyjski program do liczenia toroidów z anizotropowych blach magnetycznych walcowanych na zimno. Dla mojego przykładu autotransformatora (jedno uzwojenie z 16 odczepami) zbudowanego z 2 rdzeni RZO - 170/100/30 T-19 o wymiarach rdzenia:
    D=170
    d=100
    h=30
    widzimy: dla 10A nawijamy 383 zwoje drutu o średnicy 2mm (wtórne dla autotrafo pomijamy) W praktyce nawinąłem 400 zw. by mieć również wyższe napięcie (niespełna 100 m drutu*2 bo podwójnym) Moc strat przy pracy jałowej na ciepło J-L mierzona licznikiem elektronicznym to tylko 6W (4,8W przy zasilaniu na pełne 400 zw). Moc całego autotrafo prawie 2,5 kVA dla S1.
    Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika
    Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika Obliczanie liczby zwoi transformatora toroidalnego dla prostownika
    Ten drugi zalany transformator prądowy z 6 zw. 100mm^2 o napięciu 2V i 300A prądu S1 oraz dorywczo 1000A (~1.6V) jest zasilany właśnie z autotransformatora i służy do wygrzewania odcinków drutu miedzianego do 10 mm^2 radzi sobie extra. Hartowanie rozgrzanego pow 600 st C drutu Cu powoduje, ze jest miękki i można go niemal opleść na palec :)
    Ale wracając do nawijania toroidów jeszcze: Metoda czółenka jest pracochłonna. Ja to robię na starym stalowym kole 20-ce od roweru rozciętym z wyściełaną i przyklejoną oraz wywiniętą dętką by drut się dobrze układał, miał miękkie i antypoślizgowe podłoże. Wychodzi extra, Idealnie równo, naciąg kontroluję w rękawicach, kolega trzyma trafo. 400 zwojów da radę nawinąć w niespełna godzinę (przy wprawie 15 zw na minutę to i poniżej pół godz).
    Załączniki:
    • Toroidy-kalkulator.zip (366.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat obliczania liczby zwojów dla transformatora toroidalnego, który zamierza wykorzystać w prostowniku. W odpowiedziach podkreślono, że dobór zwojów zależy od przekroju rdzenia oraz gęstości prądu. Zasugerowano również, że nawijanie transformatora toroidalnego może być skomplikowane i kosztowne, zwłaszcza w kontekście cen drutów nawojowych. Wskazano na możliwość skorzystania z programów do obliczeń oraz podano przykłady z praktyki, w tym konkretne liczby zwojów dla różnych parametrów rdzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA