logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmniejszanie partycji Ubuntu Server z nakładką GUI - jak zrobić to poniżej 118GB?

michelos1992 14 Kwi 2021 00:56 540 3
REKLAMA
  • #1 19378436
    michelos1992
    Poziom 2  
    Witam,
    Jak zmniejszyć rozmiar dysku a w zasadzie rozmiar partycji na dysku na której jest zainstalowany ubuntu server wraz z nakładką GUI? Próbowałem z pendrive'a na którym mam ubuntu poprzez gparted ale gparted informuje mnie że najmniejszy rozmiar partycji jaki mogę przypisać to jest 118 GB a ja potrzebuję akurat 110 GB... Próbowałem kilkoma innym apkami na windows'ie ale też się nie da... Na ubuntu więcej apek nie znam. Czy są jakieś apki które pozwalają zmniejszyć każdy rodzaj systemu itp na dowolną pojemność? Bo już nie mam pomysłu...
  • REKLAMA
  • #2 19378675
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Jeśli na dysku zajęte jest 118GB, to żaden program nie zmniejszy partycji poniżej tego rozmiaru nie niszcząc przy okazji danych. Kolega sprawdzi zajętość dysku, żeby potwierdzić moje przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 20170122
    michelos1992
    Poziom 2  
    No właśnie było może z 30GB zajęte...
  • #4 20173460
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Podejrzewam, że zmniejszenie rozmiaru partycji zawierającej dane jest możliwe tylko do takiego rozmiaru, aby wszystkie pliki nadal były w tej partycji, bez przesuwania ich - a do przesuwania (tak, by wszystkie znalazły się na początku partycji) jest jakiś inny program. Ja na ogół kopiowałem wszystko na inny dysk (używałem tar-a i pakowałem, zachowuje wszystkie atrybuty plików i pozwala na weryfikację: tar cf - /oryginał | gzip -1 > kopia.tgz i potem tar dzf kopia.tgz -C /), usuwałem partycję i zakładałem na nowo, już mniejszą, a potem na nią wgrywałem pliki (tar xzf kopia.tgz -C /) i sprawdzałem (tar dzf kopia.tgz -C /). 30GB zmieścisz na pendrive...
REKLAMA