logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.9 TDI - Zjawisko myszkowania, bicie kierownicy, zawieszenie sprawdzone

bernijol 15 Kwi 2021 19:20 4074 20
REKLAMA
  • #1 19382157
    bernijol
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam. Chciałbym się poradzić w pewnej sprawie. Mój passat zaczoł mi od jakiegoś czasu myszkować-prowadza go po jezdni nawet w niewielkich koleinkach-nierównościach. Niezbyt silny wiatr boczny prowadza go na boki. Troche ściąga to w lewo to w prawo. Przy wyjeździe np z bramy czuć tak jakby koło nie słuchało kierownicy. Jak by było odkręcone? Troszke jest bicie w kierownicy przy jeździe na wprost i delikatnym ruszaniu kierownicą. Czuć w kierownicy nierówności a dalsza jazda jest męcząca zracji tych dolegliwości. Zawieszenie jest sprawdzone na stacji kontroli pojazdów i nic absolutnie nie wykryto na dwóch różnych stacjach. Co za czort?
  • REKLAMA
  • #2 19382178
    daroka14
    Poziom 26  
    Ocena: 138
    Może maglownica
  • #3 19382222
    bernijol
    Poziom 10  
    Kurcze wydaje mi się że nie bo na postoju elegancko lekko chochi kierownica, żadnych niepokojących pisków podczas kręcenia, płyn nie ubywa. A jest jeszcze możliwość jej w jakiś sposób sprawdzenia? A czy zużyte łożysko koła można sprawdzić w taki sposób że uniose auto i za koło na boki będzie luz? Bo wyć nie wyje żadne. A czy podobne obiawy będą przy zużytych łożyskach macpersona? Tylko chyba w b5 nie ma łożysk no kiedyś jednego wyciągałem ale łożyska tam nie było chyba.
  • REKLAMA
  • #4 19382313
    daroka14
    Poziom 26  
    bernijol napisał:
    A czy podobne obiawy będą przy zużytych łożyskach macpersona?
    raczej by stukało na nierównościach i na stacji diagnostycznej by to bez problemu stwierdzili. Jeżeli zawieszenie i zbieżność jest ok to pozostaje tylko przekładnia kierownicza.
  • #5 19382400
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Wysechł :D któryś z amortyzatorów - podejrzany tył. Obejdź samochód i bujnij każdym rogiem. Jeden z nich pewnie nie tłumi wahań.
  • #6 19382409
    daroka14
    Poziom 26  
    andk1eltd napisał:
    Wysechł :D któryś z amortyzatorów - podejrzany tył. Obejdź samochód i bujnij każdym rogiem. Jeden z nich pewnie nie tłumi wahań.
    to jak najbardziej może być przyczyna amortyzatora czy końcówki drążków kierowniczych ale kto wg Ciebie pracuje na tych stacjach kontroli pojazdów
  • #7 19382440
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    A zależy co za diagnosta. Na szarpakach mało przodu nie urwie i szuka luzów. Bo jak klient przychodzi z takim problemem to takie oczywiste. A tył? Jak sprężyna pęknie to widać, że krzywy :D . Wyszło by na teście amortyzatorów ale nie sądzę, że był robiony.
  • #8 19382473
    bernijol
    Poziom 10  
    Kurcze na jednym amortyzatorze prawda ostatnio zauważyłem że bałwanka tego gumowego nie ma, z tyłu może to ten 😃? Ale mi się wydaje że to przód właśnie lata. Panowie miałem niecały miesiąc temu robione badanie techniczne to amory przeszły test. Dziwne to to. Ale sprawdze ten amortyzator. Tylko tak jak mówie, wrażenie jak by to z przodu, na kierownicy czuć że ciąga po drodze albo jak wiatr boczny uderzy.
  • #9 19382755
    Arton
    Poziom 16  
    Czy to nie wygląda czasem tak, że samochód po równej , gładkiej drodzie jedzie dobrze a problemy zaczynają się gdy wjedziesz jedną stroną na nierówność (dziura, studzienka, garb)? I wtedy przodem samochodu zabuja na boki?
  • REKLAMA
  • #10 19382790
    bernijol
    Poziom 10  
    Czy ja wiem, nie do końca to tak wygląda. Napewno czuje nieruwności na kierownicy, może nie jakoś mocno ale jednak. Np. Jak jade prosto to mnie ciąga jak bym w koleinach jechał, na normalnej drodze np. Jak wieje wiatr. Dodatkowo o teraz wracałem z pracy po wieździe z drogi w brame (jest mokra nie utwardzona uliczka) to uczucie przy skręcie w uliczke z drogi 90° jak by jedne koło chciało jechać troche w inną strone. Nie wiem czy zrozumiale to określiłem.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodatkowo jak jade na wprost co czuć delikatne bicie jak przy nie wyważonym kole, tylko delikatniej i tylko wtedy gdy delikatnie poruszam kierą albo wchodze w zakręt. Jade 90km/h to częstotliwość bicia większa, wolniej jadąc częstotliwość mniejsza. No ewidętnie przenosi się z koła. Ale koła sprawdzone a na kąplecie zimowych kół to samo. Kolega mi zasugerował końcówki drążka ale te przy maglownicy. Mówił że tak miał w oplu, myszkował po drodze ale stukotu nie było. I okazało się ta końcówka drążka przy maglu. Może to być przyczyną bicia na kierownicy? Myszkowania zapewne tak.
  • #11 19384361
    Arton
    Poziom 16  
    zawieszenie było sprawdzane na dwóch różnych stacjach, zakładamy więc że jest ok. Zbieżność była sprawdzana?
  • #13 19384562
    Arton
    Poziom 16  
    zbieżność moze się sama przestawić od wjechania w dziurę czy krawężnik. Poszukaj warsztatu, który sprawdziłby całą geometrię i tzw "krzywą zbieżności". Jak nie będą wiedziec co to jest i jak to sie robi to nie trać na nich czasu i pieniędzy i szukaj dalej
  • #14 19384640
    bernijol
    Poziom 10  
    Sprawdze to. Ale tak się zastanawiam, a jak by mi zbieżność się przestawiła to kierownica nie stała by krzywo? Bo tak miałem kiedyś po wymianie końcówki drążka.
  • #15 19388720
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Miałem podobne objawy przy zużyciu tulei tylnej wahacza z przodu.
  • REKLAMA
  • #17 19390501
    sebek3
    Poziom 30  
    VW Passat B5 1.9 TDI - Zjawisko myszkowania, bicie kierownicy, zawieszenie sprawdzone
  • #18 19390699
    bernijol
    Poziom 10  
    Niedawno co miałem je wymieniane. W sobote jak podniosłem auto to prawe przednie koło miało delikatny wyczuwalny luz. Poprostu rękoma je szerpałem. Niestety nie udało mi się go zlokalizować. Trzeba będzie gdzieś na szarpaki znowu podjechać, tylko ostatnio jak tam byłem to nic nie znaleźli. Ale odczuwam podczas jazdy coraz większe drgania na kierownicy i coraz bardziej jak by na kierownice są przenoszone nierówności z drogi. Dodatkowo soś nieśmiało na większych wertepach opstukuje ale to tak delikatnie że chyba tylko ja słysze😃. Może zaczyna wybijać i teraz bedzie lepiej zlokalizować problem na szarpakach. Jeśli chodzi o te tuleje na zaznaczonych bananach to nie raz to wymieniałem ale ogólnie zawsze obiawiało się stukotem dość mocnym a taczej nie takimi przypadłościami jak są teraz. No zobaczymy, napisze co było jak już rozwiąże problem.
  • #19 19390742
    sebek3
    Poziom 30  
    Skoro mówisz luz to może łożysko?
  • #20 19390984
    bernijol
    Poziom 10  
    Też se tak pomyślał, ale luz jest tylko wtedy gdy kołem poruszam za przód i tył, a jak za góre i dół to nie ma, jak by łożysko to wydaje mi się że powinno latać po całości. Coś mi się wydaje że to końcówka drążka prędzej. Ten luz ti naprawde lekko wyczuwalny ale na drodze to może inaczej dawać znać.
  • #21 19393737
    bernijol
    Poziom 10  
    Witam. Z racji że znalazłem dziś troche czasu na pogrzebanie w aucie zauważyłem że wachacz górny przedni lewego koła ma odstaniętą guma od tuleij. Mało myśląc zakupiłem drugi i wymieniłem dziada. Efekty są takie że nastąpiła odczuwalna poprawa. Nie wozi tak po drodze i jest o wiele mniejsze bicie na kierownicy. O wiele mniejsze praktycznie nie wyczuwalne ale jednak. Bardzo delikatnie czuć nierówności na drodze i baaaardzo delikatne bicie na kierownicy jak przy niewyważonym kole. Zauważyłem też przy okazji luz na przegubie zewnętrznym. Tzn. Jak chwyce za pół oś a drugą ręką za przegub i poruszam w przeciwnych kierunkach to czuć luz, nie ogromny ale jednak. Przegub w zakrętach nie strzela. Czy taki luz na przegubie może mieć wpływ na drgania kierownicy? Posprawdzałem też końcówki drążków rękoma ale nie wyczułem luzu. Ale za to jak podniose auto na lewarku i chwyce za koło (prawe czy lewe) ruszając energicznie na boki czuć delikatny luzik, nie wiadomo gdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Passat B5 1.9 TDI, który myszkuje na drodze, ma bicie w kierownicy oraz odczuwalne nierówności podczas jazdy. Zawieszenie zostało sprawdzone na dwóch stacjach diagnostycznych, gdzie nie wykryto usterek. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak zużycie maglownicy, amortyzatorów, końcówek drążków kierowniczych oraz luzów w zawieszeniu. Użytkownik zauważa, że po wymianie górnego wahacza poprawiła się stabilność jazdy, ale nadal odczuwa delikatne drgania kierownicy. Wskazano również na możliwość przestawienia zbieżności kół, co może wpływać na prowadzenie pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA