logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śrubka w obudowie laptopa nie chce się odkręcić

Bary6798 16 Kwi 2021 17:21 3153 8
REKLAMA
  • #1 19383883
    Bary6798
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam panów,
    Moim problemem jest śrubka w laptopie dell inspiron 14 5405, która cały czas trzyma obudowę i nie chce się całkowicie odkręcić, można nią cały czas kręcić w lewo. Da się ją natomiast dokręcić. Widziałem że pod nią leży metalowa płytka/podkładka nie wiem czy ma to znaczenie. I tu chcę sie Was spytać czy można, ją jeszcze normalnie odkręcić czy trzeba w niej wiercić? Na obrazku druga taka sama odkręcona śruba wraz z podkładką
    Śrubka w obudowie laptopa nie chce się odkręcić Śrubka w obudowie laptopa nie chce się odkręcić
  • REKLAMA
  • #2 19383927
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2042
    Ja spotkałem się że zawleczka była tylko po to aby odkręcona śrubka nie wypadała z obudowy. Może jest jeszcze jakiś zatrzask przy tej odkręcanej śrubce. Jeżeli się cały czas kręci w lewo a w prawo zakręca to może tak być że jeszcze jest zatrzask.
  • #3 19383933
    Supercross
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Wewnątrz ułamany element kręci się wraz ze śrubą. Nie wiem czy dobrze kojarzę ze to lenovo, możliwe że ktoś już tam wcześniej dokręcił śrubkę za bardzo
  • REKLAMA
  • #4 19383940
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Jak juz sie troche odkreci to sprobuj odkrecac pod katem, moze sie zaprze i odkreci.
  • #5 19383972
    Bary6798
    Poziom 5  
    laptop jest dosyć nowy - kupiony w październiku i ta śrubka od nowości jest tak zaklinowana, wiem bo jak kurier z nim przyjechał to go tego samego dnia rozebrałem a przynajmniej próbowałem. Także możliwość zbyt mocnego dokręcenia odpada, ułamany element raczej też. Co do przekrzywiania to już próbowałem podsadzać nóż pod śrubkę i nie zaskoczyło. zatrzask też chyba odpada bo drugą taką samą odkręciłem bez problemu, może klej na śrubce ją trzyma, choć mało możliwe
  • #6 19384012
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Też się skłaniam ku temu o czym napisał ta_tar, że ta podkładka może zabezpieczać śrubkę, aby nie wypadła, a przy tej drugiej, wykręconej prawdopodobnie "podkładka" zabezpieczająca była źle założona, bo nie podejrzewam, aby pokrywa w tym miejscu była uszkodzona, a autor tego nie zauważył. A czy z tej strony gdzie ta śrubka jest odkręcona da się trochę pokrywę odchylić, czy nadal trzyma.
  • REKLAMA
  • #7 19384064
    Bary6798
    Poziom 5  
    gimak napisał:
    Też się skłaniam ku temu o czym napisał ta_tar, że ta podkładka może zabezpieczać śrubkę, aby nie wypadła, a przy tej drugiej, wykręconej prawdopodobnie "podkładka" zabezpieczająca była źle założona, bo nie podejrzewam, aby pokrywa w tym miejscu była uszkodzona, a autor tego nie zauważył. A czy z tej strony gdzie ta śrubka jest odkręcona da się trochę pokrywę odchylić, czy nadal trzyma.

da się normalnie odchylić, wszystkie śrubki poza tą jedną odkręciłem i odpiąłem obudowę na zatrzaskach, ta podkładka sobie luźno lata na nieodkręcalnej śrubie

Dodano po 1 [minuty]:

ta_tar napisał:
    Ja spotkałem się że zawleczka była tylko po to aby odkręcona śrubka nie wypadała z obudowy. Może jest jeszcze jakiś zatrzask przy tej odkręcanej śrubce. Jeżeli się cały czas kręci w lewo a w prawo zakręca to może tak być że jeszcze jest zatrzask.

a co zrobić jeżeli tam by rzeczywiście był zatrzask?
  • #8 19384082
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Bary6798 napisał:
    ta podkładka sobie luźno lata na nieodkręcalnej śrubie

Nie bardzo to rozumiem.
    Bary6798 napisał:
    nie chce się całkowicie odkręcić, można nią cały czas kręcić w lewo

I po iluś obrotach w lewo, staję się luźna, daje się może lekko podważyć do góry, czy nie ma żadnego luzu, tak jakby była lekko dokręcona?
  • REKLAMA
  • #9 19384355
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2042
    Spróbuj odkręcać i w ty samym czasie próbuj podnosić pokrywę. Może w którymś momencie coś się zablokuje i pozwoli odkręcić do końca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odkręceniem śrubki w laptopie Dell Inspiron 14 5405, która kręci się w lewo, ale nie odkręca całkowicie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane zatrzaskiem lub uszkodzonym elementem wewnętrznym. Proponowane są różne metody, takie jak odkręcanie pod kątem, jednoczesne podnoszenie pokrywy lub sprawdzenie, czy podkładka zabezpieczająca nie blokuje śrubki. Użytkownik potwierdza, że laptop jest nowy, a śrubka była zaklinowana od początku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA