logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przyłaczenie mikroinstalacji PV (fotowoltaika) do ENEA - prosument - Z-MI

sqymon 16 Kwi 2021 18:40 1455 2
REKLAMA
  • #1 19384014
    sqymon
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,

Wykonuje samodzielny montaż fotowoltaiki na włąsnym domu. 4,5kW (10x450W) z inwerterem Growatt 4000TL3-S

Mam pytanie o druk zgłoszenia Z-MI do ENEA, niby jest banalny a jednak....
    Wniosek do podglądu tutaj: https://www.enea.pl/dladomu/obsluga_klienta_i_kontakt/2020/z-mi-edytowalny-10032020.pdf

Pytania:
    1) III. Dane przyłącza....., podpunkt: moc potrzeb włąsnych mikroinstlacji
    Czy to chodzi ile sama mikroinstlacja będzie zużywałą prądu (inwerter itp) czy ja jako dospodarstwo całe ile będe zużywał ?

2) Liczba i moc poszczególnych jednostek wytwórczych
    Rozumiem że tu podaje tylko dane inwertera, nie paneli ?

3) Wymagane dokumenty
    - Schemat instalacji elektrycznej obiektu przedstawiający sposób podłączenia mikroinstalacji - oczywiste

- Parametry techniczne, charakterystykę ruchową i eksploatacyjną przyłączanych urządzeń, instalacji lub sieci, w tym specyfikację techniczną/karty katalogowe urządzeń wytwórczych i przekształtnikowych
    Karta katalogowa inwertera, karta katalogowa paneli, deklaracja zgodności CE inwertera, deklaracja EN50438 inwertera
    Czy potrzebuje też certyfikat CE do paneli czy wystarczy sama karta katalogowa
    Czy jakieś karty katalogowe zabezpieczeń w rozdzielnicy DC/AC ?

- Certyfikat sprzętu spełniający wymagania NC RfG wydawany przez upoważniony podmiot certyfikujący lub sprawozdanie z testu zgodności realizowanego w trybie uproszczonym. - oczywiste
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19384055
    Tomkii
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    1/ ile potrzebuje "elektrownia" potrzeb własnych (ile żłopie inwerter - u mnie wpisane 0,01kW)

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

sprawdziłem, w 2/ mam podane wyłącznie dane inwertera
    Z papierów dołączonych do wniosku jest taka sterta, że nie chce mi się przez to kopać. Na pewno certyfikaty na panele i falownik.
    Dodatkowo musiałem się przepychać, bo uparli się że wymagany jest RS485 (nie jest przy < 10kWp).
  • #3 19622376
    sqymon
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Rozwiązano t.j instalcje przyłącozno do sieci ENEA :-)

1) potrzeby własne instalacji PV, falownik itp - 0,01kW
    2) dane inwertera
    3) schemat - przykłady można znaleźć na elektrodzie
    karty katalogowe - dałem wszystko, karty falownika i paneli, CE falownika i paneli
    NC RfG - ja załapałem sie jeszcze na stare zasady
REKLAMA