logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini instalacja fotowoltaiczna 800 W, kilka pytań praktycznych

kampol18 09 Sty 2024 22:02 11667 24
REKLAMA
  • #1 20900827
    kampol18
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam.
    Przymierzam się do malutkiej instalacji fotowoltaicznej typu on-grid (PGE):
    - Panele: 2x 450Wp
    -inwerter: Hoymiles HM-800 (800 W)
    - Hoymiles DTU WLite dla monitoringu

Czytałem że dla instalacji do 800 W można wpiąć to prosto do gniazdka, czy to prawda ?
    Moc inwertera to 800 W natomiast paneli to 900 Wp. Czy to zakwalifikuje się pod tą instalacje do 800 W ? (nie wiem czy oni patrzą na moc inwertera, paneli, czy jakoś to liczą)
    Nie stać mnie zlecenie dużej instalacji na dachu, natomiast tą wykonałbym w własnym zakresie, licząc na szybszy zwrot inwestycji. Dokumenty do PGE nie wydają się ciężkie, czy potrzebuje czegoś jak SEP + inne uprawnienia, ewentualnie czy jest coś czego nie wziąłem pod uwagę ?

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20901029
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    ‍Według polskich przepisów należy zgłaszać instalacje powyżej 0,8 kW. Dzięki mikroinwerterom, balkonowa instalacja fotowoltaiczna może być podłączona bezpośrednio do domowej sieci elektrycznej za pomocą wtyczki. Maksymalna dopuszczalna moc instalacji PV jaką można podłączyć do sieci bez dodatkowych zabezpieczeń wynosi do 800 W. Nie ma konieczności posiadania licznika dwukierunkowego. Jednak przy jednokierunkowym liczniku, instalację należy podłączyć do tej samej fazy co urządzenie, które będzie pobierało nadmiar energii aby do sieci nie trafiła nadwyżka, a realizowana była tylko autokonsumpcja. Jednak mając możliwość uczestnictwa w Net-bilingu (odsprzedaży energii) właściwym wydaje się zgłoszenie mikroinstalacji do ZE i nadwyżki energii sprzedawać. Generalnie można kupić mikroinwerter z kablem zakończonym wtyczkami -w tym sieciową. W papierach do PGE może być dokument gdzie instalator musi się podpisać. Sprawdź to. Co do mocy 800W to liczona jest moc paneli więc aby być zgodnie z prawem powinno się zamontować 2 szt po 400 - 410W. Jeśli będziesz zgłaszał instalację DTU light może nie wystarczyć - nie ma wyjścia RS485 do sterowania mocą instalacji PV. Zapytaj o to w PGE.
  • #3 20901036
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 387
    kampol18 napisał:
    Witam.
    Przymierzam się do malutkiej instalacji fotowoltaicznej typu ongrid (PGE):
    - Panele: 2x 450Wp
    -inwerter: Hoymiles HM-800 (800W)
    - Hoymiles DTU WLite dla monitoringu

Czytałem że dla instalacji do 800w można wpiąć to prosto do gniazdka, czy to prawda ?
    Moc inwertera to 800W natomiast paneli to 900Wp. Czy to zakwalifikuje się pod tą instalacje do 800W ? (nie wiem czy oni patrzą na moc inwertera, paneli, czy jakoś to liczą)
    Nie stać mnie zlecenie dużej instalacji na dachu, natomiast tą wykonałbym w własnym zakresie, licząc na szybszy zwrot inwestycji. Dokumenty do PGE nie wydają się ciężkie, czy potrzebuje czegoś jak SEP + inne uprawnienia, ewentualnie czy jest coś czego nie wziąłem pod uwagę ?

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Jako moc instalacji przyjmuje się sumaryczną maksymalną moc modułów, więc u Ciebie będzie 900 W.
    Można wpiąć do gniazdka, musiałbyś założyć wtyczkę na kabel sieciowy MI (chyba nie problem?)
    DO ZE wysyłasz zgłoszenie mikroinstalacji (jeśli przekracza 0,8 kW), schemat, certyfikaty komponentów (moduły, inwerter), dane instalatora lub oświadczenie o samodzielnym montażu (ale to musisz dokładnie sprawdzić u swojego OSD)
    Ogólnie dobrze jest zgłosić instalację, bo założą Ci dwukierunkowy licznik i nie musisz się martwić o nadwyżkę energii.

Dodano po 3 [minuty]:

Tadeo29 napisał:
    ‍Nie ma konieczności posiadania licznika dwukierunkowego.

Ale jego brak nie ma sensu. Nie wyobrażam sobie ciągłego wpinania i wypinania inwertera, w zależności od chwilowego zapotrzebowania na energię ;-). Kilka razy zapomnisz wyjąć wtyczkę w słoneczny dzień, zapłacisz za oddaną energię jak za pobraną i cała inwestycja traci sens :-)

Dodano po 1 [minuty]:

Tadeo29 napisał:
    ‍Co do mocy 800W to liczona jest moc paneli więc aby być zgodnie z prawem powinno się zamontować 2 szt po 400 - 410W.

Jeśli ma być do 800 W to moduły 410 W tego warunku nie spełnią. Po co więc taka propozycja? 800 to 800, a nie 820 ;-)
  • #4 20901626
    kampol18
    Poziom 8  
    Byłem w PGE, jeśli chce z wymianą licznika na dwukierunkowy to obowiązuje mnie to wszystko co w przypadku normalnej instalacji PV, wraz z zabezpieczeniami oraz certyfikatami instalatorskimi. Mogę to 800 W sobie podłączyć bez wymiany licznika. Tak to wygląda według osoby z która rozmawiałem ...
  • #5 20901650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20901686
    kampol18
    Poziom 8  
    napisał:
    Możesz na tym więcej stracić niż zyskać, chyba że masz w instalacji urządzenia pobierające moc 500-600 W w sposób ciągły. Tak jak pisali wyżej inni użytkownicy, licznik to co wyeksportujesz do sieci zliczy jako energię pobraną - chyba że bedziesz wpinał PV do gniazdka tylko na czas korzytania z en. el. - ale to bez sensu.

Świetnie to podsumowałeś, mogę się pod tym podpisać. To jest kompletnie bez sensu.

Dodano po 11 [minuty]:

Miałem nadzieję na szybką 1 dniową pracę która dość szybko się spłaci, niestety PGE widzi to inaczej. Jeśli muszę składać komplet dokumentów + uprawnienia instalatorskie to równie dobrze nie muszę ograniczać się do 800 W, zrobiłem 2.25 kWp do grzania CWU (też dzięki poradą z elektrody) i pewnie coś tutaj będę kombinował żeby podłączyć to pod on-grid + dogrzewać CWU nadprodukcją .. ale to na przyszłość.
    Panele słoneczne zamontowane na balkonie budynku mieszkalnego.

Dziękuję wszystkim za porady i odpowiedzi
  • #7 20902162
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Jest jeszcze szansa że masz stary, elektromagnetyczny licznik (kręciołka), wtedy oddawana energia cofa licznik. Ale nawet jak masz to nie wiesz kiedy Ci wymienią i wtedy będzie to, o czym była mowa wcześniej ;-).
  • REKLAMA
  • #8 20903412
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    kampol18 napisał:
    Byłem w PGE(...) Mogę to 800 w sobie podłączyć bez wymiany licznika. Tak to wygląda według osoby z która rozmawiałem ...

Ciekawe, czy jeżeli już ktoś ma od dawna licznik dwukierunkowy, to tez może sobie te 800 W podłączyć bez wymiany licznika?
  • #9 20903422
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20903434
    adse
    Poziom 27  
    To był za duży skrót myślowy;) Licznik dwukierunkowy i bycie prosumentem z racji innej instalacji od dawna działającej i zgłoszonej, o to chodziło. Domyślam się odpowiedzi, że nie wolno. Ale w kontekście tego, że "mogę to 800 W sobie podłączyć bez wymiany licznika" temat przestaje być jednoznaczny.
  • #11 20903473
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20903562
    dzidek1968
    Poziom 28  
    napisał:

Bez zgłoszenia PGE licznik dalej zlicza energię oddaną jako pobraną, i w ten sposób zobaczysz to na fakturze.

Niekoniecznie. Wiosną robiłem instalację znajomym, u których, zanim wysłałem zgószenie do ENEI, był założony licznik dwukierunkowy. Z samej ciekawości po wykonaniu roboty włączyliśmy instalację żeby właśnie sprawdzić jak zlicza. I okazało się, że oddzielnie liczył oddaną i oddzielnie pobraną. Oczywiście ENEA nie uzna tej oddanej przed datą teoretycznego przyłączenia, ale faktem jest że licznik energii oddanej nie zliczał jako pobranej. Chyba że ENEA je zsumuje ;-).
    Może to jednostkowy przypadek, bo licznik nie był nowy, tylko po legalizacji. I być może kiedyś był założony u jakiegoś prosumenta. W każdym razie w ich domu nigdy PV wcześniej nie było.
  • #13 20903569
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20916074
    adse
    Poziom 27  
    napisał:
    kampol18 napisał:
    Mogę to 800 W sobie podłączyć bez wymiany licznika.

Możesz na tym więcej stracić niż zyskać, chyba że masz w instalacji urządzenia pobierające moc 500-600 W w sposób ciągły. Tak jak pisali wyżej inni użytkownicy, licznik to co wyeksportujesz do sieci zliczy jako energię pobraną - chyba że będziesz wpinał PV do gniazdka tylko na czas korzystania z en. el. - ale to bez sensu.
    A gdyby użyć trybu zero-export w mikroinwerterze? Przy małej instalacji poniżej 800W to powinno się sprawdzić bez zgłaszania. Nie ma wysyłanej energii - więc nic nie naliczy jako pobór.
  • #15 20916092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20916129
    adse
    Poziom 27  
    Wg instrukcji obsługi Hoymiles HM 350 (dostępny za ok. 400 zł) powinien być taki tryb pracy, cytat z instrukcji:

4.1 Tryb pracy
    (...)
    Tryb zero eksportu: W tym trybie mikroinwerter generuje w ograniczonym zakresie, tylko do zasilania
    odbiorów domowych, nie odprowadza nadmiaru mocy do sieci publicznej.

Pytanie czy faktycznie tak to działa jak się wydaje.
  • REKLAMA
  • #17 20916137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #18 20916153
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    adse napisał:
    Pytanie czy faktycznie tak to działa jak się wydaje.

Działa, ale różnie.

napisał:
    może działa jak dołożysz jakiś licznik , trzeba by doczytać. Bo skąd mikroinwerter ma wiedzieć ile aktualnie zużywasz ? Żeby obciąć nadwyżkę musi takie informacje otrzymać z jakiegoś zewnętrznego urządzenia np. licznika.

Tak, musi być jakieś urządzenie wystawiające dane o bieżącym zużyciu energii przez odbiorniki.

Są nawet takie dedykowane gniazdka elektryczne z łącznością po wifi, wtykane do gniazda elektrycznego z obciążeniem, które MI ma zasilać. Ale zdaje się, tak sobie potrafi to działać w czasie rzeczywistym.

Pewnie lepiej działałoby z dedykowanym podlicznikiem.
  • #19 20916833
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Jeśli zainstalujesz mikroinwerter Hoymilesa to musisz dołożyć jeszcze DTU Pro i licznik.
    Licznik podłączasz do DTU po RS485. - Poczytaj instrukcje dostępne na necie. Jest jedno "ale" - nie ma ZERO exportu. Licznik zanim wyśle sygnał do DTU przepuszcza małą moc do sieci którą mierzy. Rocznie to bardzo niewiele ale jednak jest.
    No i cena - DTU + Licznik
  • #20 21047354
    gwisniew
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jest jeszcze coś takiego jak OpenDtu. Potrzebny będzie jeszcze licznik, z którego da się sczytywać bieżące zużycie i można zrobić automatykę w oparciu o Home Assistant sterującą limitowaniem produkcji lub zużycia. Nie próbowałem jeszcze, ale planuję zrobić takie próby.
  • #21 21135258
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 502
    Tadeo29 napisał:
    Jeśli zainstalujesz mikroinwerter Hoymilesa to musisz dołożyć jeszcze DTU Pro i licznik.

Syn posiada hoymiles hms-800-2t, i on ma wbudowany dtu pro.
    Jest inny problem, przy zgłoszeniu onlie do tauronu, wszystko ładnie tylko oni żądają oświadzczenia instalatora.
    Pytam po co, całą "instalację" wykonała synowa, włożenie wtyczki do gniazdka, zresztą robi dość często, np żelazko.
  • #22 21135356
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    zimny8 napisał:
    Jest inny problem, przy zgłoszeniu onlie do tauronu, wszystko ładnie tylko oni żądają oświadzczenia instalatora.
    Pytam po co, całą "instalację" wykonała synowa, włożenie wtyczki do gniazdka, zresztą robi dość często, np żelazko.

Odpowiedź jest prosta - takie są procedury.

Jak synowa włącza w gniazdko żelazko, to włącza odbiornik energii z sieci, a jak włącza mikrokonwerter, to tym samym włącza generator energii przekazywanej do sieci. Tym samym ZE musi mieć minimum pewności (czyli dupochron), że instalacja odpowiada zgłoszonej i jest odpowiednio skonfigurowana. A to zapewnia właśnie inst instalator z uprawnieniami.

Coś jak gwarancja na kuchenkę gazową - jest ważna tylko wtedy, kiedy instalację przeprowadzi gazownik z uprawnieniami i podbije swoją pieczątką gwarancję.
  • #23 21518753
    compiotr1410
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry zainteresowanym.
    Mam podobny problem.
    Mam instalację off-grid, myślę nad wpięciem on-grid do sieci, na razie 800 W bez zgłoszenia, ponieważ praktycznie z ENEA SA nawet nie można się dogadać, rozliczenia raz na rok, nie wiadomo za co, nie wiadomo jakie warunki podłączenia, niektórzy płacą nieziemskie rachunki.
    Mam nowy licznik dwukierunkowy, ale liczy dla mnie tylko w jednym kierunku.
    Wymyśliłem, że można podłączyć 2 panele 400 W, mikroinwerter 800 W, na fazie zamontować przekaźnik priorytetowy, ustawić go na pobór prądu np. na 2,5 A, i jak ta wartość zostanie przekroczona, to przekaźnik włączy mikroinwerter do sieci między wyjście pomiarowe przekaźnika priorytetowego a odbiornikiem np. grzałki, grzejnika, indukcji, zmywarki.
    Na razie, aby tego spróbować, nie musiałbym dużo robić, odepnę 2 panele z szeregu (mam 9 w jednym stringu off-grid i pojadę na 7), kupię mikroinwerter, założę przekaźnik priorytetowy i zobaczę, co będzie, mój licznik chyba pokazuje energię wysyłaną. Koszt niewielki - mikroinwerter i kable, panele i konstrukcję do testów mam.

Co o tym sądzicie?
  • #24 21519005
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 502
    Polecam jednak zgłoszenie do ZE, syn tak samo kombinował, ale po jakimś czasie przyszli na kontrolę że skąd rachunki niższe o prawie połowę?, i trzeba było "świecić oczami" i użyć moich znajomości, bo niby wolno ale zawsze coś się znajdzie. Mają teraz AI jak większość, więc to kwestia minut żeby odszukać różnice. Mnie znalazła nie zapłacony rachunek za abonament RTV, jeden miesiąc w 2022r. Ale wracając, podpisał umowę z ZE i nie narzeka, trochę więcej oszczędza mając licznik z odczytem danych to o wiele łatwiejsze. Wybrał też dogodniejszą taryfę.
  • #25 21827311
    tmczg
    Poziom 1  
    >>20903473
    Jeżeli licznik ma możliwość zliczania 2-kierunkowego, czyli większość nowych elektronicznych 4-kwadrantowych, to jest w stanie odróżnić moc pobieraną i wysyłaną.
    Podejrzewam, że po prostu może nie działać rozliczanie międzyfazowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy małej instalacji fotowoltaicznej on-grid o mocy około 800 W, z wykorzystaniem mikroinwertera Hoymiles HM-800 i paneli o łącznej mocy 900 Wp. W Polsce instalacje powyżej 0,8 kW wymagają zgłoszenia do operatora sieci (np. PGE) oraz spełnienia wymogów formalnych, w tym posiadania certyfikatów i uprawnień instalatorskich. Moc instalacji liczona jest jako suma mocy paneli, więc 900 Wp przekracza limit 800 W. Podłączenie mikroinwertera bezpośrednio do gniazdka jest możliwe, ale wymaga zachowania zgodności z przepisami i odpowiedniego zabezpieczenia, a także uwzględnienia sposobu rozliczania energii. Przy liczniku jednokierunkowym nadwyżka energii jest liczona jako pobór, co może powodować straty finansowe. W przypadku liczników dwukierunkowych konieczne jest zgłoszenie mikroinstalacji i wymiana licznika na odpowiednio zaprogramowany, aby prawidłowo rozliczać energię oddaną i pobraną. Istnieje możliwość stosowania trybu zero-export w mikroinwerterach, który ogranicza wysyłanie nadmiaru energii do sieci, jednak wymaga on dodatkowych urządzeń pomiarowych i nie jest standardowo dostępny w inwerterach on-grid. W praktyce zgłoszenie instalacji do ZE i montaż dwukierunkowego licznika jest rekomendowany dla optymalnego rozliczenia i uniknięcia problemów prawnych. Próby samodzielnego podłączenia bez zgłoszenia mogą skutkować kontrolami i koniecznością uregulowania formalności. W dyskusji pojawiły się także propozycje automatyzacji pracy mikroinwertera z wykorzystaniem liczników i systemów typu Home Assistant oraz przekaźników priorytetowych do sterowania podłączeniem do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA